stukanie metaliczne 800km po remoncie silnika ( xt 600 43f)

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT 600 43f

stukanie metaliczne 800km po remoncie silnika ( xt 600 43f)

Post autor: maciej82 »

witam ledwo co dotarłem silnik nasila mi sie takie metaliczne stukanie w silniku , olej wymieniony podczas docierania 3 razy
obecnie zalany motulem 20/50 , w silniku był robiony wał ( nowa korba psyhic) wszystkie łożyska , sprzęgło , tłok , szlif , łańcuszek , uszczelniacze zaworów , docieranie zaworów , płaszczyzna głowicy . silnik nie bierze ani grama oleju , jeździ ładnie moc ok , dzis sprawdzałem ciśnienie oleju , słup na wolnych ponad 2 metry nad motor. olej bez opiłków ,
zawory wyregulowane wczoraj , dekompresator ma odpowiedni luz , a metaliczny dźwięk pochodzi z okolicy góry silnika .
teraz mam takie pytania , czy mogła sie sypnąć nowa korba :niewiem: , stuki są jednostajne rosną wraz z obrotami . próbowałem nawet dusząc motor na 1 biegu i żadnych innych dźwięków nie ma a wciskanie i puszczanie sprzęgła dźwięków nie zmienia . czy miał ktoś z was taki przypadek , Może jest ktoś z okolicy Rybnika i rozeznać chciałby ten temat , zanim sprzedam lub zawiozę motor na złom gdyż mam go już dość . Masa Pracy i pieniedzy przez 2 lata poszło do na odrestaurowanie go i znowu coś nie tak chodzi . Silnik składałem osobiście wd manuala > docierany był na spokojnie. Proszę o pomoc gdyż siły mi już opadają
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: stukanie metaliczne 800km po remoncie silnika ( xt 600

Post autor: Gacek »

Faktycznie można łapki załamać :shock: , jeżeli można zapytać jaki tłok wsadzałeś i ile miał otworów natryskowych w miejscu pierścieni olejowych i adekwatnie pytanie odnośnie korbowodu ten "psyhic " ile ma w główce otworów do smarowania ?Jak padła korba to może zbyt mało dynamicznie docierałeś ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Postaram się dzisiaj lub jutro poskładać XTka i mogę podjechać, przy okazji sprawdzę nowe nastawy gaźników, daleko nie mam.
Po jakim przebiegu zmieniłeś pierwszy olej?
Tecza
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 43f

Post autor: Tecza »

Miałeś problem z smarowamiem góry (nie taka śruba do pokrywy filtra oleju) coś pisales o takim problemie .moze wtedy doszło to jakiegoś uszkodzenia.
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

problem był ze smarowaniem , samej góry rozrządu zrobiłem zbyt mała ilość był tłoczona na wałek , sporadycznie zrobiłem wtedy tak 30 km . pierwszy olej zmieniłem właśnie po 30 km , drugi olej jak skapnąłem sie ze coś nie tak ze smarowaniem to chyba było 150 km teraz zalany jest właściwym olejem po 500km . Prośba do Artura S . od poniedziałku czyli 28.07 mam urlop , jeśli masz ochotę to śmiało możesz podjechać zgadamy sie na priw
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

tłok mam tkrj a korba miała otwory smarujące tak jak w oryginalnej
aniremis
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT 600 43F

Post autor: aniremis »

jak wygląda wałek i jego łożyskowanie ? , często w starszych xt wyrabiało się łożyskowanie , co dodatkowo wzmacnia wymiana łańcuszka na nowy ,przez co jest bardziej napięty , sprawdź podczas jazdy na 2 z wolnych obrotów przyśpieszaj łagodnie , jeżeli stuki w tym momencie cichną , a pojawią się ponownie przy puszczeniu gazu na 90 % wałek.
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

Stuki są jednostajne jak dodaje gazu są takie same , jak i przy hamowaniu silnikiem , a wałek i jego łożyskowania as ok , był wymieniany przy pierwszym podejrzeniu wraz z głowicą
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Na ile miałem do czynienia z xt z wywalonym ostro sworzniem tłoka w korbie to praca hałas cichnął przy dodawaniu gazu podczas jazdy a na ujęciu tak dawał ze miałem wrażenie ze zaraz w baku znajdzie się tłok :roll:
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

a u mnie to takie wrażenie sprawia jakbym miał jeden zawór luźny zbyt mocno . ale to nie jest to
ODPOWIEDZ