[XT600] Sprzęgło

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: [XT600] Sprzęgło

Post autor: Pawlo »

Może za krótko grzejecie sprzęty? Ja zazwyczaj odpalam, czekam chwilkę, żeby zmniejszyć ssanie tak na połowę, ubieram kurtkę, kask itp. wyłączam ssanie i można lecieć, i nie ma takich problemów. I na Liqui Moly, i na Repsolu, obydwa 10W40 - nie miałem problemów ;)
Obrazek
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

od sprzęgła żależy silnik wcześniej takie dynk przy wbijanu było minimalne a w tym jak nie przygazuje na sprzęgle to dynk jest mega silny
mazi
Administrator

Post autor: mazi »

Pawlo pisze:Może za krótko grzejecie sprzęty? Ja zazwyczaj odpalam, czekam chwilkę, żeby zmniejszyć ssanie tak na połowę, ubieram kurtkę, kask itp. wyłączam ssanie i można lecieć, i nie ma takich problemów. I na Liqui Moly, i na Repsolu, obydwa 10W40 - nie miałem problemów ;)
Ja zwykle odpalam w garażu pod domem, a żeby szklanki z półek nie pospadały stosunkowo szybko wyjeżdzam na zewnątrz - tam motocykl rozgrzewa sie :-)
Jeszcze jedno - u mnie sprzęgło skleja się jak motocykl dłużej postoi nieuruchamiany.

Wcześniej na Castrolu 10W40 i na starym sprzęgle tego nie było.
---
Pozdrawiam
mazi
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

A ja mam pytanie odnośnie tematu jak rozkładacie tarcze w koszu ? równomiernie aby się pokrywały czy byle jak ? chodzi mi o wewnętrzne zęby w przekładkach ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
jacekxt60043f
Po kostki w błocie
Motocykl: xt600,vs1400

Post autor: jacekxt60043f »

Gacek pisze:Zimny olej klei tarcze i w moim zdaniem to normalny objaw jak się ożywa oliwy o większej gęstości ,a nie wystarczy ze przed ruszeniem wcisniesz parokrotnie klamkę sprzegła ?
nawet parokrotny nacisk klamki nie pomaga :idea:
rozumiem że tak ma być :idea: tzn.gęstszy olej jest przyczyną sklejania się tarcz :!:
napomnę, że śmigam też INTRUZEM 1400 zalany motulem 5100 10w40 i też skleja sprzęgło tyle że po ok.5 mies. postoju :!:

czyli...można spać spokojnie :)
kiedyś.... wsk, junak, cb750, k-750,rm-125.
obecnie...vs1400,xt60043f.
gruby33
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E `03

Post autor: gruby33 »

Mam pytanie odnośnie sprzęgła. Bo zauważyłem, że czasem (bo nie zawsze jest taki objaw) czy silnik zagrzany czy zimny kiedy moto jest odpalone i na luzie chodzi OK, ale kiedy wcisnę sprzęgło bez wbicia żadnego biegu to z okolicy sprzęgła z prawej strony słychać jak by jakiś minimalne stuki, dzwonienie czy coś podobnego.
Czy to jest normalne?
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

gruby33 pisze:Mam pytanie odnośnie sprzęgła. Bo zauważyłem, że czasem (bo nie zawsze jest taki objaw) czy silnik zagrzany czy zimny kiedy moto jest odpalone i na luzie chodzi OK, ale kiedy wcisnę sprzęgło bez wbicia żadnego biegu to z okolicy sprzęgła z prawej strony słychać jak by jakiś minimalne stuki, dzwonienie czy coś podobnego.
Czy to jest normalne?
Raczej nie jest to normalne, tam nie powinno nic hałasować, to nie Ducat :mrgreen: ani XJ :lol:
Ale bez zrzucenia dekla niewiele się dowiesz, ja bym to sprawdził dla spokoju sumienia, póki zima.
Kudłaty91

Post autor: Kudłaty91 »

gruby33 pisze:Mam pytanie odnośnie sprzęgła. Bo zauważyłem, że czasem (bo nie zawsze jest taki objaw) czy silnik zagrzany czy zimny kiedy moto jest odpalone i na luzie chodzi OK, ale kiedy wcisnę sprzęgło bez wbicia żadnego biegu to z okolicy sprzęgła z prawej strony słychać jak by jakiś minimalne stuki, dzwonienie czy coś podobnego.
Czy to jest normalne?

Może być to wina łożyska kosza sprzęgłowego.
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600-2KF 89r.

Post autor: scania1213 »

U mnie też hałasuje kosz sprzęgłowy. Tylko że nie ma znaczenia czy na wciśniętym sprzęgle czy nie..
koron1
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT600 3TB '90

Post autor: koron1 »

Odgrzeję temat.

Jak krok po kroku wyregulować sprzęgło. Bezmyślnie rozkręciłem tą środkową śrubę na koszu sprzęgłowym i nie bardzo wiem jako to do kupy poskładać.
Wiem że mają się pokryć znaki na wysprzęgliku, ale jak to zrobić krok po kroku?
Serwisówka mi średnio pomaga bo mój inglisz jest słaby :(
ODPOWIEDZ