Problem z odpaleniem, na zimnych kicha w gaźniki.

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
zwierzak1994
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 Supermoto
Kontakt:

Problem z odpaleniem, na zimnych kicha w gaźniki.

Post autor: zwierzak1994 »

Witam,
Moja Yamaszka kicha w gaźniki na zimnym silniku, podczas gdzy jest na ssaniu. Dzisiaj na zimnym musiałem kilka razy uruchamiac rozrusznik i upuszczac i naciagać ssanie przy jednoczesnym dodawaniu gazu. Gaźniki czyściłem 3 razy od kupna motoru, napewno są czyste jak cholera, paliwo dochodzi. Filtry powietrza mam niestety jakieś chińskie stożki, może dostaje za dużo powietrza na nich ? Gaźnik z systemem YIDS, wiem tylko jak się reguluje wolne obroty, natomiast reszta regulacji jest mi nie znana - mógłby mi ktoś ją przybliżyc ? Luzy zaworowe sprawdzałem dzisiaj, idealnie 0,15 na wydechach, do zaworów ssacych jeszcze się nie dostałem ponieważ planuje przejeździć do zimy bez rozbiórki.

Miał ktoś podobny problem w XT 600 ? Acha i jeszcze jedno, krócce ssące są wymienione na nowe Yamahy. Pozdro :mrgreen:
Lewa w góre ! Zwierzak.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: Problem z odpaleniem, na zimnych kicha w gaźniki.

Post autor: Pawlo »

Gaźnik wyreguluj, a stożki out. Filtrują zapewne tyle co siatka z ogrodzenia :lol:
Tu masz obszerny temat o regulacji viewtopic.php?f=27&t=829
Tu jeszcze osobno o regulacji poziomu paliwa viewtopic.php?f=2&t=380
I sprawdź jeszcze te luzy na ssących - nie wiem co tam do rozbierania? Wystarczy zbiornik ściągnąć.
Takie kichanie może być też objawem nieszczelnego zaworu.
Obrazek
Awatar użytkownika
zwierzak1994
Lubiący błoto
Kontakt:

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie regulacji, przeczytałem poradniki itd. Teraz częsciowo do mnie dotarło że w moim gaźniku XT 600 z gaźnikiem YIDS że tak powiem, pod króccem ssącym może znajdować się śruba regulacyjna, o której sporo osób pisze o wstępnym ustawieniu na 2,5 obrotu wykrecenia i wkrecenia na maxa ? Może dlatego mi tak to wariuje ?
Jest taka możliwość że mam tą śrube ? Siedze w domu, do garażu mam 3km, nie bede szedł i sprawdzał, a bardzo mnie to teraz ciekawi. Sorry że tak truje dupe, ale to mój pierwszy 4pak, regulacja zaworów dzieki forum juz jest mi znana a z czasem poznam to na wylot, tak jak silniki 2T w których siedze od małego. Pozdro i dzieki wielkie :mrgreen:
Lewa w góre ! Zwierzak.
Awatar użytkownika
barteq
Lubiący błoto
Motocykl: XT600E 95r.

Post autor: barteq »

No to jeśli znasz się na 2T to śruba regulacyjna nie powinna byc Ci obca. W Każdym gazniku Xt jest wiec i w twoim napewno sie znajdzie. Pod lewym gaźnikem przy króćcu.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Śruba musi być. Ustaw wszystko jak w linkach napisane i będzie hulać.
I nie YIDS, tylko YDIS - Yamaha Dual Intake System ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
zwierzak1994
Lubiący błoto
Kontakt:

Tak jest! :D YDIS. :funkynana: Yamaszka dzisiaj odpaliła w miare normalnie, kichneła z 2 razy, upuściłem jej ssania, delikatnie dodałem gazu, chwile rozgrzałem i po 30 sekundach silnik chodzi jak marzenie. W zime zerknę na zawory ssące, moze podniose głowice i je podocieram, w najgorszym wypadku od kichania pourywa mi krucce, ale reszta silnika jest pancerna także się nie martwie. Dzieki za pomoc :bananasaluta:
Lewa w góre ! Zwierzak.
Awatar użytkownika
zwierzak1994
Lubiący błoto
Kontakt:

Już wszystko gitara, luzy zaworowe wydechowe + regulacja gaźnika załatwiła sprawe, pozdro ;)
Lewa w góre ! Zwierzak.
Awatar użytkownika
Magic
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 E 1998

Post autor: Magic »

Proszę zamknąć temat.
Awatar użytkownika
zwierzak1994
Lubiący błoto
Kontakt:

Witam po raz kolejny. Znowu to samo !! Yamaha po 2 dniach stania, kreci, na koniec jak juz ledwo kreciła odpałiła i zgasła.
Naładowałem akumulator i Yamaha odpala na sekunde i gaśnie i tak do momentu gdy rozładuje mi się akumulator!
Pomocy bo już nie mam pojęcia co może być przyczyną. Jestem załamany, pozdrawiam i czekam na pomoc!
Lewa w góre ! Zwierzak.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Zwierzak - musisz przyjąć jakąś metodykę i w miarę sprawdzania konsekwentnie podążać w określonym kierunku .
Ja postępuje w stereotypowy sposób wykręcam świecę i sprawdzam czy wina po stronie elektryki czy zasilania paliwem.
Następnie podążam konsekwentnie po kolei w wytyczonym przez objawy kierunku.Nikt raczej ci nie naprawi tego przez neta i nie poda gotowej recepty bo jest sporo szczegółów które mają wpływ a ty możesz ich nie zauważać.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ