Zaworek iglicowy

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
kociol
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha Xt 600 (E) 1997rok

Zaworek iglicowy

Post autor: kociol »

Witam wszystkich chciałem zaczerpnać porady w sprawie łańcuszka rozrządu.Sprawdziłem napinacz i mam na 11 ząbku czy mam go już wymienic czy dać sobie jeszcze spokuj.I mam jeszcze jeden problem z moją Yamahą a więc jak długo postoi teraz w zimie np.z tydzień lub więcej to ją ciężko odpalić kręce kręce i nic dopiera za któryms razem zapali wykręciłęm świece przeczyściłem i odpaliła ale wiadomo zgasła i cos strzeliło w okolicach krućców dopiero za 3 razem odpaliła,zagrzałem ją przejechałem sie kawałek i na postoju dałem jej pare razy w pizde i nagle zaczeła kopcić na czarno i coś strzelało w okolicach tłumika jak mu dawałem ostry gaz
-może gaźnik zasyfiały
-zawory
łańcuszek rozrządu albo pierścienie szlak trafia
nie mam pojęcia co to może byc :( aha dodam jeszcze że jak mam otwarty kranik to mi paliwo siączy z tego wężyka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c00 ... 210d9.html
Kapiszon
qpa
Po ośki w błocie

Re: [XT600] Jak sprawdzić napinacz łańcuszka rozrządu

Post autor: qpa »

masz problem z zaworkiem iglicowym w gaźniku, albo podlazł syf od strony zbiornika albo sie zużył, gaxnik do generalnego czyszczenia i powinno być si.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

kociol pisze:Sprawdziłem napinacz i mam na 11 ząbku czy mam go już wymienic czy dać sobie jeszcze spokuj.
Śmigam już od lipca na 16 ząbku ;) A terenowiecc zrobił na nim 2kkm, więc gdzie ci się tak śpieszy? :lol:
Obrazek
stary
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha xt 3tb
Kontakt:

Post autor: stary »

Kolego Qpa poradzisz jak to wyczaić z tym zaworem iglicowym, kiedy jest już do wymiany? :)
stary gg-11364481
fryzjer

Post autor: fryzjer »

Hej ok."Stary",co do tego zaworka.Jeszcze gażnika XT-eka nie rozbierałem.Właściwie,to tylko rozbierałem gaznik od Jawy 350ts.Nie wiem,jak jest w XT-eku.W Jawie ten zaworek,był zurzyty na końcówce stożka.Tak jak by "podtoczenie"-oczywiście się wytarł.Poprostu "nie trzymał szczelności",Nie wiem jak to lepiej opisać.Może,poprostu załóż nowy temat.Sam jestem ciekawy.pozdrawiam.
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Re: [XT600] Zaworek iglicowy

Post autor: terenowiecc »

Wydzieliłem nowy temat do dyskusji na temat zaworka iglicowego żeby niepotrzebnie nie zaśmiecać tematu o łańcuszku rozrządu ;)
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Zaworek iglicowy

Post autor: ArturS »

Zestaw naprawczy jest tani, więc po prostu kupić i powymieniać dla spokoju. Tak w teorii. W praktyce już nie, bo prawie nic nie pasuje 1:1 - mowa o zestawie Tourmax. W przypadku zaworka iglicowego trzeba robić mix, tj. z zamiennika zostawiamy jedynie kadłubek z uszczelniaczem, a reszta z oryginału. Inaczej będą problemy (długość sprężynki i tłoczka nie takie) - podpowiedział mi to fxrider, bez tego męczyłbym się jak on kiedyś. Gniazdo oczywiście bierzemy nowe. Poniższe zdjęcia powinny wystarczająco objaśnić sprawę
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Ale chamówa z tym zaworkiem tourmaxa :shock: Jeszcze rzeźbić trzeba, żenada :|
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Z dostarczonymi oringami jest jeszcze gorzej :x Musiałem dokupić pudełko z oringami o różnych wielkościach.
stary
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha xt 3tb
Kontakt:

Post autor: stary »

Kolego artus ,czy możesz napisać jak sobie z tymi częściami poradziłeś , w moim jednym moto chyba tez będzie to do zrobienia , czasami szczeli ,jakby lewe powietrze dostawl ,ale wszystko na 6-stke uszczelnione :niewiem:
stary gg-11364481
ODPOWIEDZ