Boczki na bak 2002
-
- Lubiący błoto
Boczki na bak 2002
Panowie mam problem i pewnie nie ja jeden, chodzi mi mianowicie o boczki na baku w yamaszce rok prod.1997-2003.
Materiał z jakiego zostały zrobione jest tak nietrwały-kruchy że przy nawet niewielkiej glebie pękają. Może ktoś wie jak je wzmocnić ewentualnie dorobić z innego materiału, może ktoś się tym zajmuje.
Czekam na odpowiedzi, porady,
narka
Materiał z jakiego zostały zrobione jest tak nietrwały-kruchy że przy nawet niewielkiej glebie pękają. Może ktoś wie jak je wzmocnić ewentualnie dorobić z innego materiału, może ktoś się tym zajmuje.
Czekam na odpowiedzi, porady,
narka
- Magic
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 E 1998
Re: Boczki na bak 2002
ja jestem właśnie w trakcie sprawania tych osłon. Materiał to AES. Myślę czy by od wewnętrznej strony nie nadlać trochę spoiwa, to by mogło zdać egzamin, gdyby dołożyć jeszcze jakieś zbrojenie to już beton. Takie boczki można wykonać również samemu z żywicy epoksydowej, ale do tego potrzebne są orginały, do zrobienia odlewu. Żywica charakteryzuje się dużą trwałością i elastycznością. Szybko nie peknie.
- yadam
- Po kostki w błocie
wlasnie dlaczego japonce zrobili te boczki z takiego plastiku ??? chyba tylko po to zeby na tym zarabiac ! mozna bylo je zrobic z tego samego tworzywa co przedni blotnik i nie bylo by problemu.
te boczki do kupienia w uzywce sa wrecz niemozliwe
dostepne tylko w serwiscie drogo!
mozesz wyslac swoje do plastikbike (znajdziesz w internecie) zrobia ci kopie i wtedy beda juz u nich zawsze dostepne.
jesli zas polamiesz obydwa i nie zdazysz zrobic kopi lepiej myslec o zakupie zgiornika z acerbis'a. przynajmniej wage zbijesz
ja jak jezdzilem to mialem fobie zeby ich nie polamac.w koncu nerwy mi nie wytrzymaly i kupilem bak acerbisa.
orginalny bak i owiewki sprzedalem.
te boczki do kupienia w uzywce sa wrecz niemozliwe
dostepne tylko w serwiscie drogo!
mozesz wyslac swoje do plastikbike (znajdziesz w internecie) zrobia ci kopie i wtedy beda juz u nich zawsze dostepne.
jesli zas polamiesz obydwa i nie zdazysz zrobic kopi lepiej myslec o zakupie zgiornika z acerbis'a. przynajmniej wage zbijesz

ja jak jezdzilem to mialem fobie zeby ich nie polamac.w koncu nerwy mi nie wytrzymaly i kupilem bak acerbisa.
orginalny bak i owiewki sprzedalem.
- Kula
- Po ośki w błocie
- Motocykl: XR 400R
ja jak jeżdżę w terenie to zwalam te boczki i o nic się nie boje 
a teraz jak jeżdżę praktycznie po czarny to je założyłem bo moto ładniej wygląda

a teraz jak jeżdżę praktycznie po czarny to je założyłem bo moto ładniej wygląda

Motorynka -> Simson S51 -> Suzuki Dr 125 SE -> Honda Varadero 125 -> Pełnoletnia Yamaha XT 600 -> XR 400R
- Magic
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 E 1998
Dzisiaj próbowałem spawać te plastiki. Zupełna porażka. Spoiwo nie chce się trzymać, a w dodatku po przyłozeniu ciepłego powietrza, następuje odginanie się elementu. nie wiem czemu tak się dzieję, może ze starości już. Wtaczam plan B w życie, klejenie siatką i żywicą.
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: yamaha xt 3tb
- Kontakt:
A CO MYŚLICIE BY TE BOCZKI DOROBIĆ Z CIENIEJ BLACHY ALUMINIOWEJ ?? ma może ktoś jakiś szkic z papieru na takie boczki,by odrysować ?,u jednego gościa widziałem takie boczki (dorobione) nawet mu to wyszło ,zrobił ze starych nadkoli samochodowych, chwalił je ze bardzo są elastyczne 

stary gg-11364481
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Można z żywicy wykonać poliestrowej lub epidian przesyconej włóknem albo szkalnym albo weglowym .
W zależności od technologi wychodzą rożne koszty - podstawa należy dorobić formę .
Sam obecnie czekam na odp warunki atmosferyczne aby zakończyć zbiornik i boczki .
Jednak moim zdaniem dorabianie formy dla jednego egzemplarza to porażka .
http://imageshack.us/photo/my-images/22 ... 14538.jpg/
tu jest fotka dorabianego od podstaw ogona i boczków z poliestrowej żywicy
aby zakończyć całość pozostał mi zbiornik z epidian jednak mam jeszcze za dużą wilgotność i niską temp w garażu po zimie aby to skończyć
.
W zależności od technologi wychodzą rożne koszty - podstawa należy dorobić formę .
Sam obecnie czekam na odp warunki atmosferyczne aby zakończyć zbiornik i boczki .
Jednak moim zdaniem dorabianie formy dla jednego egzemplarza to porażka .

tu jest fotka dorabianego od podstaw ogona i boczków z poliestrowej żywicy
aby zakończyć całość pozostał mi zbiornik z epidian jednak mam jeszcze za dużą wilgotność i niską temp w garażu po zimie aby to skończyć

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Lubiący błoto
- Kontakt:
fajnie Ci wyszedł ten ogon
,ale ja miałem na myśli boczki na bako nich pisałem,słyszałem taką opije ze powinny one byc a szczególnie do jazdy w terenie mala szybkosc/duze obroty -ze lepsze przewietrzanie/chłodzenie silnika ?? co o tym myślisz?? Gacek ? masz może jakieś foty ??

stary gg-11364481
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Ja tylko dla przykładu pokazałem ze można z takiego materiału dorobić , zbiornik u mnie dopiero połowicznie zrobiony ale przyszłościowo będę miał opcje dołożenia do tego owiewek ew chłodnicy jak rozminie 660 .
Owiewki na zbiornik z pewnością poprawiają chłodzenie szczególnie tylnej części cylindra i dotyczy to modeli xt jak i tt .
Owiewki na zbiornik z pewnością poprawiają chłodzenie szczególnie tylnej części cylindra i dotyczy to modeli xt jak i tt .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Lubiący błoto
- Kontakt:
ja jednak zrobię je raczej z aluminium ino muszę w miarę cienka blachę gdzieś dorwać ,jak myślisz oba takie same zrobić czy ten z prawej strony mniejszy bo wydech ??
stary gg-11364481