Mały problem z silnikiem

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mrozowski
Czyścioch

Mały problem z silnikiem

Post autor: mrozowski »

Witam wszystkich :)

Mam mały problem i postanowiłem zwrócić się do Was z prośbą o poradę.

Pod koniec sezonu po jeździe odstawiłem motor jak zawsze do garażu i ku mojemu zdziwieniu na następny dzień zobaczyłem plamę oleju pod silnikiem. Domyślam się, że puściła któraś z uszczelek (z tego co próbowałem ustalić, gdzieś pod spodem zrobił się wyciek). Powiedzcie mi czy naprawa ta jest z cyklu trudnych? Czy jestem w stanie zrobić to sam ?
Mam jakieś pojęcie o mechanice tyle, że samochodowej, czuje się na siłach.

Poza tym czy przy okazji takiego zabiegu można zrobić coś jeszcze ? Wiadomo - wymienić olej, filtr powietrza i oleju.
Ale mam na myśli coś aprpops rozkręcania silnika.

Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: Mały problem z silnikiem

Post autor: Pawlo »

Jak poszło między karterami, to wiadomo, trzeba będzie cały silnik rozpoławiać, a jak pod którymś z "dekli", prawy lub lewy to raczej nie wiele roboty ;) Zobacz może któryś wąż olejowy strzelił.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Mały problem z silnikiem

Post autor: Gacek »

mrozowski pisze:
Poza tym czy przy okazji takiego zabiegu można zrobić coś jeszcze ? Wiadomo - wymienić olej, filtr powietrza i oleju.
Ale mam na myśli coś aprpops rozkręcania silnika.

Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Witam
oczywiście jak będziesz zmuszony rozkręcać silnik - to wypadało by zweryfikować stan podzespołów - jest manual w którym podane są wartości zużycia dla poszczególnych podzespołów ,części.Wypadało by rutynowo usunąć nagar , dotrzeć zawory, odczyścić stałe filtry.Generalnie zyczę ci abyś nie musiał tego robić i aby usterka o której piszesz była jakąś błąhostką.
pozdrawiam.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ