XT 600 - pytania odnośnie motocykla.

Wszystko o tym motocyklu.
Courte
Czyścioch

XT 600 - pytania odnośnie motocykla.

Post autor: Courte »

Witam!

Mam 18 lat, aktualnie jeżdżę yamahą TDR 125. Za niecały miesiąc zapisuje się na prawko, i już rozglądam się za jakimś sprzętem. Czego oczekuje od moto? Po pierwsze, to jazda po mieście, dojazd do szkoły, no i do codziennego użytkowania, po drugie wypady w teren, do lasu, tor motocrossowy (nie mówię o skakaniu, po prostu można się po nim przejechać :)). Po trzecie turystyka, jakieś dalsze wypady w wakacje, w góry, nad morze, wypady na zloty itd.

Jak jest w XT z mocą? Jaki V-max? Czy jest duże i wysokie ( mam 189cm wzrostu ), jak z wygodą w 2 osoby, ile pali? Chodzi mi tutaj o model z lat 90 ten co był produkowany bodajże do 2002. Aha i czy ma regulacje na amortyzatorze? Bo wiekszosc które widzę mają strasznie niski tył. I to dziwnie wygląda poza tym lubię jak moto jest bardzo wysokie... Od czego pasują felgi supermoto? Droga taka zabawa ;)?

Czy XT będzie dla mnie odpowiednia? W sumie TTR'ka podoba mi się bardziej, ale jest ich mniej i droższe, poza tym brak rozrusznika i obrotomierza.... Ale za to mocniejsza. Co lepiej wziąć ;)? A może polecicie mi jeszcze coś innego? Wszędzie polecają DR 650SE, ale podobnie jak TTR jest ich mało i drogie.

Z góry dziękuję za odpowiedź : ).
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: XT 600 - pytania odnośnie motocykla.

Post autor: Gacek »

Witaj
duzy jesteś ;) chociaż młody :) i rozumiem ze chcesz jeżdzic wszędzie i wydawać mało kasy w naprawy .Cieżko bedzie pogodzić twoje oczekiwania z mozliwosciami tego sprzętu .Jak szukasz regulowanego zawiasu to zapomnij o xt .Na tor motokrosowy ? moim zdaniem możesz tam pojechać na tym aby popatrzeć jak inni jeżdzą samemu tego nie robiąc aby nie wygladac śmiesznie - sorry(ta uwaga dotyczy bardziej mnie ty masz mlode kosci wiec mozesz wiecej ;) ).Xt słynie z zywotnosci - ale jak bedziesz go pałował to nie bedzie odbiegał wiele od reszty pod wzgledem kosztów .Najlepiej by było abyś sie pobujał na tym moto z tydzień czasu ,wjeździł a odpowiedzi udzielisz sobie sam .
Pozdrawiam ;)
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
YOUKONN
Lubiący błoto

Post autor: YOUKONN »

Gdybym to ja miał takie wymagania to zaczoł bym sie rozglądac za hondą xr650l.Duze to i mocne :twisted: . Niespotkałem sie z bardziej uniwersalnym sprzentem. Zakładając ze nie masz zamiaru kupować dwóch motorków, musisz sie liczyc z tym ze wyjezdzając na tor takim uniwersalem zawsze bedziesz zazdroscic posiadaczom wr`ek i crf`ek. Na asfalcie znowu nie dorównasz Africatwin ani Gs`om na których którymi zapomnij o nawet srednio ciezkim ternie-co najwyzej jakaś szutrowa droga -więc z zabawy nici ;)
Dlaczego xr650L? no cuż... TT`to bardzo fajny hard enduro....teren, troche może nawet crossu ale na dłuższą wycieczke to trochę spartańkie warunki pod tyłkiem(mimo wszystko ludziska potrafią :D -trzeba to lubieć :lol: ;) ). brak rozrusznika tez moze w pewnych sytuacjach przeszkadzać.
W przypadku hondy za cena kilku kilogramów wdostajesz 20koniów więcej+rozrusznik przy porównywalnym zawieszeniu.
Dlamie to takie cuś pomiedzy xt a tt i cena porównywalna , gozej z dostepnoscią.
Co do suzuki...szkoda kasy :roll:
a tu cos na zajawke ;)
http://motocross.transworld.net/1000072 ... dge-match/
Courte
Czyścioch

XR'ka niby fajna, ale te starsze jakoś mi nie pasują z wyglądu .. A jak jest nowsza o tego typu :http://allegro.pl/honda-xr-650r-idealny ... 38808.html I juz mi sie strasznie podoba, to kosztuje 12k... Ja chce cos do 6 tysiecy gora... Wiem ze ciezko pogodzic to wszystko. Ale po prostu kocham motocykle i lubie robic na nich wszystko :D, tylko bez glupich skojarzen prosze :lol: . A macie moze jeszcze jakies propozycje ? A co z DR650SE?
Obrazek
YOUKONN
Lubiący błoto

Post autor: YOUKONN »

fakt :roll: zapomniałem dodać ze honda jest strasznie brzydka :lol: sam nabyłem xr600 i teraz produkuje sie z bodykit`em.
Jak juz wreszcie skoncze to sie pochwale na forum 8-) ale za taka kase to wszystko co mozna wycisnąć w kwestii osiągów.
xr650r to juz niestey dla większosci zwykłych zjadaczy cheba pozostaje tylko mazeniem :evil: :cry:

mądze sie bo sam przechodziłem pdobny dylemat. Za to znalazłem ciekawą alternatywe dla hondy 650r, otóż kawasaki klx 650r-wersja bez rozrusznika.starsze od xr650r wiec i cena nie taka ;) od 3 miesiecy na otomoto chodzi sztuka za 4i pół tysia z grande, 17litrowym zbiornikiem Acerbisa.dlamnie było jesdnak za daleko :cry: wiec niewypowiem sie jak to sie sprawdza w praktyce . Za to w teorii polecam (któryś raz z kolei) strone:
http://www.motorcyclespecs.co.za
;)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Jest coś jeszcze takiego jak KTM lc-4 620 w kilku wersjach - motocykl ma gąrących zwolenników jak i przeciwników .Spójrz na temat jeszcze z poziomu eksploatacji zakup to jedno a późniejsza eksploatacja ,serwis awaryjnosć dostepnosć częsci i koszty z tym związane to inna sprawa .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Courte
Czyścioch

Oto moje typy : DR 650, KLX 650, XT 600, TTR 600. Powiedzcie jeszcze jak jest z kołami sm, do XT? Od czego pasują :)? No i moto do tego co wcześniej pisałem no i żeby było bezawaryjne, najlepiej z rozrusznikiem..., i dosyć mało paliło tak z 6 litrów przy normalnej jeździe :).
Obrazek
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

DO czego chcesz używać moto? Jeśli do jazdy z naciskiem na ONroad to może XTZ 660?
Jeśli głównie OFFroad to ja bym szukał w tej kolejności TT-XR-XT - więcej moto w kasie XT nie widzę. Jakbyś miał przynajmniej 10k to XR650R albo LC4 (Kata w dobrym stanie można kupić za 8k).

Pozdrawiam
Mateusz
Courte
Czyścioch

XTZ nie chcę :). No tak... A czemu nie DR650SE (ten nowszy model po 97) ;)? Dosyć tanie i ładne sprzęty. Na innych forach mówią że niby lepsze od XT, KLX, TT itd... I podobno dobre w teren i na trasę. A moto to będę używać mniej więcej tak : 70% ON ROAD i trasy, i 30% OFF ROAD :D...
Obrazek
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Jak DR to tylko SE albo Big. Osobiście nie chciałbym ani jednego ani drugiego, choć motocykle nie są złe.
Jeśli moto miałoby być z przeznaczeniem głównie na asfalt to wybrałbym na początek XTZ660 albo Trampka.
ODPOWIEDZ