ma ktoś rozpołowiony silnik??
- lisek666
- Po kostki w błocie
- Motocykl: trx400ex sportrax
ma ktoś rozpołowiony silnik??
NIE BEDE ZAKŁADAŁ NOWEGO TEMATU WIEC ZMIENIĘ TEMAT MOZE KTOŚ COŚ PODPOWIE PREDZEJ
Chodzi mi o opznaczenie korowodu czy ktoś z was ma może ropołowony albo cylinder zdjęty aby zobaczyć oznaczenie na korbie po 90r
witam,otóż mechanik postawił mnie w dziwnej sytuacji tzn musiałem wymienić korbowód w mojej tt-ce.wiec kupiłem korbowód i oddałem mechanikowi i wyszły jaja po rozpołowieniu wału okazało sie ze sworzeń nie pasuje tzn jest za gruby stary ma 34mm i jest on oryginał nigdy nie wymieniany,nowy ma 35mm i kaszana jak to mechanik powiedział,patrzyłem na inne aukcje i mają grubości sworzni 35mm trafił sie jeden mniejszy z Royal który miał 34,7mm czy ktoś z was może podpowiedziec co z tym fantem zrobic szukac dalej korby ze sworzniem o mniejszym wymiarze?
Chodzi mi o opznaczenie korowodu czy ktoś z was ma może ropołowony albo cylinder zdjęty aby zobaczyć oznaczenie na korbie po 90r
witam,otóż mechanik postawił mnie w dziwnej sytuacji tzn musiałem wymienić korbowód w mojej tt-ce.wiec kupiłem korbowód i oddałem mechanikowi i wyszły jaja po rozpołowieniu wału okazało sie ze sworzeń nie pasuje tzn jest za gruby stary ma 34mm i jest on oryginał nigdy nie wymieniany,nowy ma 35mm i kaszana jak to mechanik powiedział,patrzyłem na inne aukcje i mają grubości sworzni 35mm trafił sie jeden mniejszy z Royal który miał 34,7mm czy ktoś z was może podpowiedziec co z tym fantem zrobic szukac dalej korby ze sworzniem o mniejszym wymiarze?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 19:01 przez lisek666, łącznie zmieniany 3 razy.
tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: wr 500 ttr 600 exc 520
Re: problem ze sworzniem dolnym korbowodu
witaj. 606747018 to szlifierz z Poznania. Olechowski mgr. inz. wszystko wytłumaczy a jak cza to dorobi,nawegli nowy. napisz co powiedział. 

- lisek666
- Po kostki w błocie
ralf pisze:witaj. 606747018 to szlifierz z Poznania. Olechowski mgr. inz. wszystko wytłumaczy a jak cza to dorobi,nawegli nowy. napisz co powiedział.
tzn ja mam mechanika na miejscu i pan który mi to robi ma troszkę litery ma bo planuje głowice itp ogolnie mechanika samochodowe a takze motocykle i powiedział że ma być sworzeń 34mm dwie setki (34,2) powiedział że może być na plusie wiec ten co mam teraz mam czyli nowy ma 35mm to o 8 setek za dużo i powiedział ze nie ma takiej opcji zeby to wcisnac wał już 2 tydzien lezy,dziś byłem i niego zostawiłem wał bo kazał nie brać a dał korbowód i odesłać im to,no to chyba musze odesłać ten korbowód i szukac z takim wymiarem jak moj tak powiedział moj szpenio bo nic innego nie zdziałam a moze ma ktoś stary sworzeń co by zmierzył ile ma??
no a co do tego ak cza to dorobi,nawegli nowy to nic sie nie dorobi bo co ze zrobi mniejszy sworzen jak koszyczek i igiełki bedą za luźne wtdy..
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
chyba 8 dziesiątek (ale to nie istotne ) - dziwne to wszystko co ci się przydażyło i co opisujesz
, masz jakiś nietypowy wał ? osobiscie bym nie kombinował tylko do yamaha zadzwonił i wyjasnił co i jak bo to pachnie mi jakąś samoróbką.Tam podasz numer ramy rocznik i myślę ze tą drogą bedziesz w stanie wiarygodnie stwierdzic co i jak moze być w tym modelu..

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- lisek666
- Po kostki w błocie
w serweise powiedzilei mi tak 335 korba 300 sworzen 150 łożysko igiełkowe ale wszystko na zamówienie a wymioaru nie ma
- loko
- Po kostki w błocie
- Motocykl: TT600R
No a jak by podebrać trochę z wału na szlifierce….
Hmm a może masz tam silnik XT 500?? Ale nie wiem czy one miały Inny wał po za pojemnością.. tak głośno myślę

Hmm a może masz tam silnik XT 500?? Ale nie wiem czy one miały Inny wał po za pojemnością.. tak głośno myślę

motorynka(1996-1999)...jawka50(1999-2000)...mz150(2000-2001)...mz251(2001-2006)...gs500e(2003,5-2007)...TT600R(2007-
- lisek666
- Po kostki w błocie
nie nie silnik jest napewno od tt 600 zboku na cylindrze pisze 595cm3 to chyba nie 500cm3 no rozmawiałem ze szpeniem na temat szlifnięcia no ale on odradził to bo wie czym to pachnie powiedział ze potem mogą być drgania,powiedział ze jest mozliwość wsawienia tulejiki w ostatecznosci ale w to nie bardzo chcę się bawić na głowce korby bo tylko z tego powodu wymieniam korbe bo tam jest luż ze sworzeń aż się kolebotał.ale loko nasuwasz mi na myśl ze moze byc wał od xt 500 tam być moze hmmm
loko być może mam założnąkorbe od xt 500 skoro 34mm ma bo teraz patrze i sworzeń ma 34mm a xt 500 czy to możliwe?
loko być może mam założnąkorbe od xt 500 skoro 34mm ma bo teraz patrze i sworzeń ma 34mm a xt 500 czy to możliwe?
- loko
- Po kostki w błocie
- Motocykl: TT600R
Aa ja myślałem ze sam sworzeń pasuje do korbowodu tylko jest większej średnicy nić gniazda w połówkach wału i miałem na myśli zeszlifowanie tylko wału żeby wcisnąć na passie sworzeń … jak by zrobił to ktoś porządnie osiowo a potem dokładnie „wyrównał” wał to mysle że było by ok… nie ruszał byś ani sworznia ani korbowodu tylko sam wal żeby dało się wprasować nowy sworzeń…
motorynka(1996-1999)...jawka50(1999-2000)...mz150(2000-2001)...mz251(2001-2006)...gs500e(2003,5-2007)...TT600R(2007-
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Moze xt 600 jest robiony z odpadów 500 a ten z 350
- w koncu to bardzo ekonomiczne podejscie .Ale tak powaznie to 500 ma ten sam skok korby tyle ze hon mniejszy .Morze masz stuningowany silnik z 500 , w tym kraju wszystko mozliwe Polak potrafi
.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- lisek666
- Po kostki w błocie
dziś wypytałem w serwisie o taki korbowód z takim swoerzniem maja ale cena... powala na kolana 333zł korba 224zł sworzeń 174zł łożysko, a co do mojego wału to mam jakiś inny wał starszego typu jaki tak mi wytłumaczono,co raz bardziej skłania mnie kupno wału i taniej mnie wyjdzie, tylko otóż mam do was pytanie odnośnie przeszczepu. mój silnik to silnik z oznaczeniem na głowicy 2kf na kopniaka, znalazłem kilka tanich wałów ale na rozrusznik i teraz chciałem zapytać was bo rozruchajki nie chce,chciał bym tylko kopniak i czy wał z motoru z rozruchajką nad sie do mojego tzn głownie chodzi mi o boczny dekiel czy gdy bym założył wał z kołem od rozruchajki to i chyba dekiel też bym musiał zmienić czy nada sie ten sam??