strasznie kopci
- miron
- Czyścioch
strasznie kopci
witam serdecznie wszystkich
Moim niepokojacym problemem na zime jest kopcacy silnik mojej xt 600 problem poawil sie nagle otoz zauwazylem to ostatnio jak robilem ostatnie jazdy domykajace sezon niepokojace jest w tym to ze silnik przy wchodzeniu na obroty nie zauwazylem nic szczegolnego a gdy zamknie gaz robi sie za nim siwo i to strasznie nie wiem co moze byc tego przyczyna ? zastanawiam sie powaznie nad sciagnieciem glowki oraz cylindra nie ukrywam ze martwi mnie fakt kopcenia bo w kwietniu 2010 (od tego czasu zrobilem tylko 4 tys km ) robiony byl generalny remont silnika w profesjonalnym warsztacie wymieniane czesci kupowane byly z gornej polki ogolnie to kupa kasy wrzucona w sprzet a ostatnio przezylem szok prosze o pomoc moze ktorys z uzytkownikow takiego sprzetu spotkal sie z podobna usterka ktora ostatecznie okazala sie błacha sprawa prosze o pomoc co sprawdzic ,gdzie zajrzec itp
pozdrawiam
Moim niepokojacym problemem na zime jest kopcacy silnik mojej xt 600 problem poawil sie nagle otoz zauwazylem to ostatnio jak robilem ostatnie jazdy domykajace sezon niepokojace jest w tym to ze silnik przy wchodzeniu na obroty nie zauwazylem nic szczegolnego a gdy zamknie gaz robi sie za nim siwo i to strasznie nie wiem co moze byc tego przyczyna ? zastanawiam sie powaznie nad sciagnieciem glowki oraz cylindra nie ukrywam ze martwi mnie fakt kopcenia bo w kwietniu 2010 (od tego czasu zrobilem tylko 4 tys km ) robiony byl generalny remont silnika w profesjonalnym warsztacie wymieniane czesci kupowane byly z gornej polki ogolnie to kupa kasy wrzucona w sprzet a ostatnio przezylem szok prosze o pomoc moze ktorys z uzytkownikow takiego sprzetu spotkal sie z podobna usterka ktora ostatecznie okazala sie błacha sprawa prosze o pomoc co sprawdzic ,gdzie zajrzec itp
pozdrawiam
-
- Administrator
Re: strasznie kopci
Stawiam na uszczelniacze zaworowe. Typowe dymienie na zejsciu z obrotów.
---
Pozdrawiam
mazi
Pozdrawiam
mazi
- miron
- Czyścioch
dzieki kolego za wskazowke
mam nadzieje ze twoja diagnoza bedzie trafna i caly remont zamknie sie w 100zl ale z tego co pamietam to tez bylo wymieniane przez chlopa ktory robil mi remont kozy . Ale bede to sprawdzal pod koniec grudnia i dam znac , jeszcze pytanko o olej lalem mu wczesniej castrola 20w/40 a slyszalem ze motul 20w/50 jest lepszy czy to prawda?? czy zostac przy swoim ?? model mojej kozy to xt6003tb

-
- Administrator
miron pisze:dzieki kolego za wskazowkemam nadzieje ze twoja diagnoza bedzie trafna i caly remont zamknie sie w 100zl ale z tego co pamietam to tez bylo wymieniane przez chlopa ktory robil mi remont kozy . Ale bede to sprawdzal pod koniec grudnia i dam znac , jeszcze pytanko o olej lalem mu wczesniej castrola 20w/40 a slyszalem ze motul 20w/50 jest lepszy czy to prawda?? czy zostac przy swoim ?? model mojej kozy to xt6003tb
Strzelam w ciemno, bo nikt tak na prawdę nie powie Ci w 100% co może być powodem dymienia.
Często jest tak, że jeśli pierścienie puszczają to dymi przy wkręcaniu na obroty, zaś jeśli przydymia przy zejściu z obrotów lub tuż po zejściu to winne są uszczelniacze/uszczelniacze+prowadnice.
Trzeba zrzucić czapkę i ocenić - jednak w 100zł nie zamkniesz się.
Sama uszczelka to lekko ponad 100zł plus koszt uszczelniaczy.
---
Pozdrawiam
mazi
Pozdrawiam
mazi
- seboo
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600E
Też mi to wygląda na uszczelniacze. Ostatnio przy remoncie miałem wymieniane. Za uszczelkę pod głowicę płaciłem coś koło 120 zł, a uszczelniacze to koszt ok. 14 zł za sztukę.
Yamaha XT 600E 3TB '95
Suzuki GSF 1250SA '08
Suzuki GSF 1250SA '08
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
zrób próbę olejową to skumasz czy pierscienie - jak sprytnie podejdziesz temat uszczelniacze z zaworów możesz wymienić bez sciągania głowicy - (sprytny sciągacz ,tłok w góre ,i ktoś do pomocy przy zakładaniu zabezpieczeń )
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.