Oliwa leci spod cylindra

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Boryc97
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600

Oliwa leci spod cylindra

Post autor: Boryc97 »

Witam, mam taki problem, że z prawej strony spod cylindra wupluwa mi olej :klnie: . Tutaj nasuwa się moje pytanie, dlaczego tak się dzieje, jak to naprawić i czy mogę tak jeździć? Maszyna służy mi do dalszych wycieczek a nie tylko wku*wiania sąsiadów(aczkolwiek to troche częściej) więc chce wiedzieć czy lepiej odstawić do mechanika czy czekać do końca sezonu, dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Oliwa leci spod cylindra

Post autor: ArturS »

Jaki model? W kompletach uszczelek na cały silnik do XT z wąskim rozstawem szpilek cylindra można spotkać takie z papierową uszczelką pod cylinder (np. komplet OMP). Macałem kilka przypadków z takim uszczelkami, wszędzie występował problem wycieku. Najlepsze rozwiązanie, to po prostu wymienić uszczelki, ale to się wiąże ze zdejmowaniem głowicy i cylindra.
Boryc97
Lubiący błoto

Kurcze nie bardzo mi się teraz widzi to rozbierać, raczej wolałbym poczekać do końca sezonu bo jeszcze jest za dobra pogoda żeby go odstawić do naprawy :p Model 3tb 3AJ00
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Uszczelka pod cylinder nie ma większego znaczenia przy wyciekach przynajmniej z prawej strony o ile nie wchodzi w konflikt z origami bo to one generalnie uszczelniają kanał oliwy i cylindra .
Jak ci się poci delikatnie to pilnuj stanu oliwy i dolewaj aby dokończyć na spokojnie natomiast jak się leje a chcesz dojexdzić na siłę to tankuj 15 wachy i 5 l oliwy :P .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
Tomaszo
Lubiący błoto

Post autor: Tomaszo »

Hmmm... niestety jabteż u siebie zobaczyłem lekkie pocenie, jeszcze najpierw wymienię miedziane uszczelki pod przewodem olejowym, a potem dopiero bd myślał o wymianie pod cylindrem uszczeli

Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka
Boryc97
Lubiący błoto

Jakoś bardzo to nie leci, na 1000km może dolałem 200ml i poziom jest prawie na full.
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

w takim układzie olej to! :)
Boryc97
Lubiący błoto

Teraz wpadłem na genialny pomysł, jakby tak odkręcić te dwie nakrętki z prawej strony od cylindra i wstrzyknąć tam jakoś silikonu, dało by tak rade? Czy lepiej nie kombinowac? :D
Awatar użytkownika
Tomaszo
Lubiący błoto

Post autor: Tomaszo »

Nie dasz rady tam nic zaaplikować, a taka żeźba w sumie to druciarstwo troche... nie dużo kosztuje zestaw uszczelek i zrobienie tego w domu nawet.

Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka
Boryc97
Lubiący błoto

Ok, w takim razie nie kombinuje. Jakoś do końca sezonu przekulam i oddam do znajomego mechanika żeby mi to zrobił :)
ODPOWIEDZ