Problem z odpaleniem- Nowy TTR 600 Dabrowa
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha TTR600 Belgarda
Problem z odpaleniem- Nowy TTR 600 Dabrowa
Witam
Zakup nowego sprzeta, przesiadka z dwusowa 125. Radosc itd. Problem jaki sie pojawil to to ze moto jak sie rozgrzeje to nie sposob odpalic.
Wymieniłem krocce byly spekane, gaznik z tego bydlecia wyciagnac to masakra, ale krocce nowe, jak pale na zimnym jest ok, troszke pochodzi zgasze nie ma szans odpalic
Podejrzewam gaznik, swiece jak wykrecalem jest sucha i czarna
Poza tym dopiero ucze sie kopac choc juz moge powiedziec ze umiem:)
Dajcie jakies rady co do gaznika? czy innych ewentualnie rzeczy ktore trzeba by ogarnąc
Zakup nowego sprzeta, przesiadka z dwusowa 125. Radosc itd. Problem jaki sie pojawil to to ze moto jak sie rozgrzeje to nie sposob odpalic.
Wymieniłem krocce byly spekane, gaznik z tego bydlecia wyciagnac to masakra, ale krocce nowe, jak pale na zimnym jest ok, troszke pochodzi zgasze nie ma szans odpalic
Dajcie jakies rady co do gaznika? czy innych ewentualnie rzeczy ktore trzeba by ogarnąc
- glina
- Po ośki w błocie
- Motocykl: była : TT600E 1998
jest : DRZ400E 2002 - Lokalizacja: Bolesławiec
Re: Problem z odpaleniem- Nowy TTR 600 Dabrowa
Na forum wszystko było opisywane. Poczytałeś ? Sprawdź poziom paliwa na wężyk - ma być 6-8 mm poniżej krawędzi górnej komory. Na ile masz wykręconą śrubkę pilot air screw ? Masz w tym sprzęcie jakieś przeróbki ?
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: ttr 600
ja jak kupiłem ttr to z tydzien uczyłem się odpalać na zimnym ale na ciepłym to raczej jak jest wszystko dobrze z gaznikiem to powinna od strzała łapać tak jest u mnie, także gaźnik pewnie masz do sprawdzenia
-
- Lubiący błoto
Proszę opisz łopatologicznie jak ustawic na wezyk i sorry co to jest ten air srew czyli sruba ale ktoraglina pisze:Na forum wszystko było opisywane. Poczytałeś ? Sprawdź poziom paliwa na wężyk - ma być 6-8 mm poniżej krawędzi górnej komory. Na ile masz wykręconą śrubkę pilot air screw ? Masz w tym sprzęcie jakieś przeróbki ?
sorry za laicyzm
-
- Lubiący błoto
swieca czarna jak smola a z gaznicora od dolu paliwo sie pojawia
- glina
- Po ośki w błocie
Sprawdzanie poziomu paliwa na wężyk :
1. Podłącz przeźroczysty wężyk pod miejsce pod śrubką, które widać jak kucniesz z lewej strony motocykla.
2. Z racji tego, że jest to wersja kopana to na początku odpal.
3. Stawiasz motocykl tak, żeby komora gaźnika była ustawiona równolegle do ziemi (przednie koło wyżej, pod stopkę jakaś cegła lub dwie)
4. Linkę jakoś podwieś do góry tymczasowo.
5. Odkręć śrubkę (widać ją na foto z punktu 6)nad wężykiem w gaźniku - popłynie paliwo przez wężyk.
6. Trzymasz wężyk obok komory, tak jak tutaj http://www.bikepics.com/pics/2014/03/21 ... 0-full.jpg
7. Czekasz aż poziom się ustabilizuje.
Domyślnie ma być 6-8 mm poniżej krawędzi. Na zdjęciu jest pewnie z 4-5 i jest też dobrze. Jeśli poziom paliwa nie gra to musisz skorygować blaszkę na pływaku (jak odkręcisz pokrywę komory to zobaczysz taki zawieszony czarny element). Odginasz po prostu lekko środkowy ząbek co powoduje, że zaworek albo szybciej albo później się zamyka, czyli dostarcza analogicznie mniej lub więcej bajury.
1. Podłącz przeźroczysty wężyk pod miejsce pod śrubką, które widać jak kucniesz z lewej strony motocykla.
2. Z racji tego, że jest to wersja kopana to na początku odpal.
3. Stawiasz motocykl tak, żeby komora gaźnika była ustawiona równolegle do ziemi (przednie koło wyżej, pod stopkę jakaś cegła lub dwie)
4. Linkę jakoś podwieś do góry tymczasowo.
5. Odkręć śrubkę (widać ją na foto z punktu 6)nad wężykiem w gaźniku - popłynie paliwo przez wężyk.
6. Trzymasz wężyk obok komory, tak jak tutaj http://www.bikepics.com/pics/2014/03/21 ... 0-full.jpg
7. Czekasz aż poziom się ustabilizuje.
Domyślnie ma być 6-8 mm poniżej krawędzi. Na zdjęciu jest pewnie z 4-5 i jest też dobrze. Jeśli poziom paliwa nie gra to musisz skorygować blaszkę na pływaku (jak odkręcisz pokrywę komory to zobaczysz taki zawieszony czarny element). Odginasz po prostu lekko środkowy ząbek co powoduje, że zaworek albo szybciej albo później się zamyka, czyli dostarcza analogicznie mniej lub więcej bajury.
-
- Lubiący błoto
Dzieki za odpowiedzi
jeszcze jedno mi sie nasuwa pytanie
wymienialem krucce gaznikowe i od filtra powietrza wydaje mi sie ze sa nieszczelnosci wydaje sie ze są tam szczeliny
kupilem nowy filtr powietrza czy ewentualne nieszczelnosci moga miec wplyw wydaje sie ze tak.
Prosze o info?
jeszcze jedno mi sie nasuwa pytanie
wymienialem krucce gaznikowe i od filtra powietrza wydaje mi sie ze sa nieszczelnosci wydaje sie ze są tam szczeliny
kupilem nowy filtr powietrza czy ewentualne nieszczelnosci moga miec wplyw wydaje sie ze tak.
Prosze o info?
- glina
- Po ośki w błocie
Psikniesz w to miejsce czymś odpowiednim to się przekonasz, czy są nieszczelności. Sprawdziłeś poziom paliwa ?
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Na dzień dobry wymienił bym świecę albo opalił palnikiem i spojrzał po takim manewrze jak się zachowuje na rozgrzanym .TTR Dąbrowa pisze:Witam
TTR ciągnie delikatnie wyżej z momentem po obrotach ,niejednokrotnie ludzie narzekają ze po glebie ciężko ciepłego sprzeta odpalić .
Zapewne okopcona świeca na czarno świadczy o zbyt bogatym składzie mieszanki ,a to nie jest jednoznaczne dla prawidłowej pracy silnika związane tylko z regulacją gaźnika

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
-
- Lubiący błoto
Bardzo proszę podpowiedz ktora to sruba "pilot air screw" Dzisiaj zamierzam przysiedziec przy sprzecie dłuzejglina pisze:Na forum wszystko było opisywane. Poczytałeś ? Sprawdź poziom paliwa na wężyk - ma być 6-8 mm poniżej krawędzi górnej komory. Na ile masz wykręconą śrubkę pilot air screw ? Masz w tym sprzęcie jakieś przeróbki ?
Wymieniłem cały dolot do air boxa- rury spadaly z gardzieli gaznika i byly wydaje sie za krotki- moze ze starosci.
Zrobilem swojego patentu z weza zbrojonego fi 50 pasują idalnie- przy airboxie dodatkowo uszczelnione silikonem.
Powiedzcie czy taki patent moze byc.
Kupiłem nowy filtr powietrza jednak nie pasuje do ramki . Gosc na allegro mial opisane wyraznie ze do Belgardy a tu dupa
Z rzeczy ktore grzebałem
- podmianka swiec raz nowa raz stara - bez roznicy
- odpalanie bez filtra powietrza - bez roznicy wydaje sie
- co zauwazlem to wydobywajace sie powietrze z odpowietrznika baku- czy to normalne aby tak syczalo caly czas- czy to moze swiadczyc ze gdzies lapie powietrze
Prosze o info