Problem z odpaleniem

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RedGothic
Po kostki w błocie
Motocykl: YAMAHA XT 600 Z TENERE ^_^

Problem z odpaleniem

Post autor: RedGothic »

Wczoraj spobie troszeczke śmigałem i nagle moto mi zgaslo i nie chce odpalić. Kopie cały czaś i nadal nic czasem kichnie ale ciagle chyba sie zalewa bo pachnie bęzyna i bezyna kapie z gaznika... Co to może być dodam ze stalem w miejscu i próbowałem maksymalnych skrętów kierownica i sekundy puzniej zgasł... zaczne chyba od sprawdzenia elektryki calej może sie coś gdzies poluzowalo albo nie styka?? Jak to nie pomoże to co jeszcze zrobić?? Jak kilka razy go przekopie to czasem kopka mocno mi odbije czy to normalne?? :oops: :oops: :oops: Prosze o wskazówki co mam zrobić TT600 4GV pisze tu bo mam wrażenie że zakladka TT umarła... :(
Było: Motorynka , Komar1973 , WSK 3 , SHL M11 , Yamaha TT600 4GV BELGARDA...
Lepiej umrzeć stojąc niż żyć na kolanach...
Jazda na motorze to najlepsza rzecz jaką można robić w ubranich...
Awatar użytkownika
Trampek
Po kostki w błocie

Re: Problem z odpaleniem

Post autor: Trampek »

RedGothic pisze:pisze tu bo mam wrażenie że zakladka TT umarła... :(
Nie umarła, po prostu posiadaczy TT jest troszu mniej 8-)
Jak kilka razy go przekopie to czasem kopka mocno mi odbije czy to normalne??
Normalne jak masz zalany gaźnik, stąd problemy z zapaleniem. Miałem tak zawsze po glebie i na początku z TTR-em jak smarowałem łańcuch w trasie ( konieczność przechylenia motocykla).Przydało by się przeczyścić gaźnik bo może po prostu syf pozatykał ci kanały i się pierdo.....
Kopie cały czaś i nadal nic czasem kichnie ale ciagle chyba sie zalewa bo pachnie bęzyna i bezyna kapie z gaznika...

Jak nie chce zapalić po zalaniu, to cza paliwko wypłukać z silnika. A do płukania odkręcasz manetkę gazu na maxa i powoli kopiesz (trochę delikatniej niż przy zapalaniu). Kilka razy przekop zamknij gaz i ponownie spróbuj odpalić powinno pomóc.
Kiedyś 2KF, długo nic, potem 4GV, 5CH a tera znów nic
Awatar użytkownika
RedGothic
Po kostki w błocie

Logicznie to ma sens gdyż przed cała sytuacja dałem mocno gaz { duzo paliwa } a sekund puzniej przechylilo mi sie moto na błocie dosyć mocno :cry: wiec wszystko sie sprawdza... jak zrobi sie pogoda to pujde do moto gdyż w garaż mam bez prądu i nie ogrzewany :oops: Mam nadzieje ze poradze sobie z czyszczeniem gażnika... Jakieś wskazówki?? ;)
Awatar użytkownika
Trampek
Po kostki w błocie

Dysza wolnych obrotów tzn. jedyna luźna śrubka :) z tego co pamiętam jest od dołu i powinna być wykręcona na ok. 2,5 obrotu. A najlepiej przed wykręceniem, wkręć ją do oporu i policz obroty. Jak rozbierzesz komorę pływakową to musisz uważać na pływak. Wskazana jest delikatność i czystość przede wszystkim. A najlepiej to ściągnąć sobie serwisówkę z sieci ale do TTS-a to nie wiem gdzie szukać. Jest do TTR-E wiec może nią się posiłkuj.
Awatar użytkownika
RedGothic
Po kostki w błocie

http://i34.tinypic.com/96kvo4.jpg Podczas pracy :D :D :D

http://i34.tinypic.com/13zrhn9.jpg to jest mój gażnik :oops:

Spostrzeżenia Rama prosta nie spawana :D Kable ladnie poprowadzone i poizolowane :D Gaznik wygląda jagby z piasku go wzięto :( trzeba go przeczyścić. Pełno syfu z gumowej rurki co idzie z lewej komory do filtra powietrza ta opaska zasłabo ściągnięta :( Zastanawiam sie czy może za jednym rozbieraniem zmienić świece i olej oraz filtry :?: czy przed zima to zrobić czy na wiosne :?: W tygodniu założe wyczyszczony gażnik gdyż musze kupić pare śrubek które podczas odkręcania troche główi im sie popsóły ;) ogólnie podczas odkręcania odniosłem wrażenie że dawno nikt tego nie robił :roll: Jak cos to dam znać
mazi
Administrator

Post autor: mazi »

Nie chcę źle wróżyć, ale ten gaźnik sugeruje, że filtr powietrza albo nie istnieje w tym motocyklu, albo jest ale nie spełnia swojego zadania, albo kiedyś go nie było... Niedawno u terenowcca rozbieraliśmy gaźnik, który w środku wygląda nieskazitelnie.

Ciekawe jak wygląda tłok i tuleja przy tak osyfionym gaźniku.
---
Pozdrawiam
mazi
Awatar użytkownika
RedGothic
Po kostki w błocie

http://i35.tinypic.com/2z8rqqt.jpg
http://i33.tinypic.com/20f58gm.jpg
http://i36.tinypic.com/1zxwady.jpg

Tak wygląda filtr powietrza + nieszczelność z jednej rurki co wychodzi z gażnika do filtra... :| w tygodniu kupie te śróbki oraz nowy filtr powietrza... jak będe go zakładać powinien byś suchy czy namoczony czymś?? :oops:
Awatar użytkownika
Trampek
Po kostki w błocie

Coś mi tu sierdzi z tym filtrem powietrza(ta watolina). Co prawda nie pamiętam jaki był u mnie, ale dam se rękę uciąć że powinien być gąbkowy. W TTr-ce jak kupiłem nowy to oryginalnie był już nasączony olejem wiec się nie przejmuj tylko kup nowy. Chyba że kupisz akcesoryjny to nie zawsze jest mokry i cza go nasączyć olejem do filtrów.
Awatar użytkownika
RedGothic
Po kostki w błocie

Gażnik czyścić tylko bęzyną czy np... nitro albo rozpuszczalnik ?? :?: albo coś innego... chodzi mi o ten czarny nalot w środku gażnika...
Awatar użytkownika
seboo
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600E

Post autor: seboo »

RedGothic pisze:Gażnik czyścić tylko bęzyną czy np... nitro albo rozpuszczalnik ?? :?: albo coś innego... chodzi mi o ten czarny nalot w środku gażnika...
Takie syfki dobrze czyści się środkiem do zmywania hamulców, tzw. break cleanerem. Jest tego sporo w sklepach motoryzacyjnych różnych firm. Ja używałem Motula, teraz mam Prematex, ale może być każdy inny. Dobrze rozpuszcza osady, łatwo odparowuje i pozostawia ładnie odtłuszczoną powierzchnię.
Yamaha XT 600E 3TB '95
Suzuki GSF 1250SA '08
ODPOWIEDZ