witam,
czy w swoich xt'kach tez macie taki problem z wyciagnieciem pokrywy zaworow ? tzn wycignac mi sie udalo ale wsadzic ja z powrotem to masakra jakas, walcze juz 2 dzien i nie moge jej wcisnac, macie na to jakis sposob?
i nie wiem na jakim znaku ustawic rozrzad. w okienku na kole magnesowym mam dwa znaki "H" oraz " I " znaki sa blisko siebie w gmp i teraz nie wiem.. w manualu nie moge znalesc i na forum tez nic o tym nie ma.
pokrywa zaworow i pytanie o rozrzad
-
- Czyścioch
-
- Lubiący błoto
Re: pokrywa zaworow i pytanie o rozrzad
sensej pisze:witam,
czy w swoich xt'kach tez macie taki problem z wyciagnieciem pokrywy zaworow ? tzn wycignac mi sie udalo ale wsadzic ja z powrotem to masakra jakas, walcze juz 2 dzien i nie moge jej wcisnac, macie na to jakis sposob?
i nie wiem na jakim znaku ustawic rozrzad. w okienku na kole magnesowym mam dwa znaki "H" oraz " I " znaki sa blisko siebie w gmp i teraz nie wiem.. w manualu nie moge znalesc i na forum tez nic o tym nie ma.
"I" wyznacza moment w którym tłok powinien znajdowac sie w najwyzszym punkcie.znowu "H" wyznacza moment strzału iskry. tyle wygzebalem z manuala

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Re: pokrywa zaworow i pytanie o rozrzad
Witamsensej pisze:witam,
na wałku rozrządu nacięta jest kreska powinna układać się w poziomie z górną krawędzią głowicy(zwróć uwagę aby krzywki na wałku rozrządu znajdowały się w odpowiedniej pozycji umozliwiającej luz na dzwigniach popychaczy )- dolny znaczek kreseczka znajduję w położeniu ustalonym przez otwór na kapie .Mnie nigdy idealnie to nie układało być może jest to efekt przyciętego klina na wale.Kreseczka oznacza GMP ( górny martwy punkt)tłoka czyli ustawiamy w tym położeniu też luz zaworowy .Z pewnością nie łatwo to wszystko zmontować bo miejsca jest naprawdę mało nie wspominając o kluczu dynamometrycznym którym wszystko należy dociągnąć z odpowiednim momentem.
Radze złożyć na sucho bez silikonu wykręcona świeca , popuszczone śruby regulujące zawory parę obrotów wałem do przodu tyłu ( z wkręconym napinaczem) ponownie zweryfikować ułożenie znaków dopiero potem delikatnie rozebrać i przesmarować silikonem .Po skręceniu całości nie powinno go za dużo wyciskać aby oderwany nie poprzytykał kanałów smarujących .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.