XT 600 3TB z 1995r Remont i poprawki wizualne

Pokaż innym swój motocykl!
SISMON
Lubiący błoto
Motocykl: XT600 3TB

XT 600 3TB z 1995r Remont i poprawki wizualne

Post autor: SISMON »

Witam
Niedawno zakupiłem XT 600 z 1995 rok. Motocykl nie na chodzie wiec skorzystam z okazji i przeprowadzę delikatny remont. w czym liczę na waszą pomoc. Co to spraw wizualnych to jak widać na foto brakuje mi tych plastików ze zbiornika, może ktoś by miał na odsprzedanie. Fotkę musiałem zrobić pralką bo akurat nie miałem aparatu :)
Image
Ostatnio zmieniony 03 lut 2014, 18:40 przez terenowiecc, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem odnośnik do zdjęcia :)
qpa
Po ośki w błocie

Re: XT 600 3TB z 1995r Remont i poprawki wizualne

Post autor: qpa »

fotkę wstawią się tak:

Kod: Zaznacz cały

[img]http://p1.bikepics.com/2014/02/03/bikepics-2638488-full.jpg[/img]

czyli link docelowy do zdjęcia a nie strony ze zdjęciem

druga sprawa to czego oczekujesz bo tak założonym temacie? :D
SISMON
Lubiący błoto

ok dzięki za podpowiedz bo nie wiedziałem jak wstawić tą fotę. Oczekuję ze w razie jakichś problemów ktoś z forum będzie w stanie mi coś doradzić lub rozwiać moje wątpliwości. Możliwe tez ze moje modyfikację spodobają się również komuś i je wykorzysta, na poczatek zmiana przedniego zawiasu na zawias upside z husqvarny mam nadzieje ze wypali :)
Krzsiek
Po ośki w błocie
Motocykl: TT600R 5CH

Post autor: Krzsiek »

Fajnie ze chcesz pokazac co tam przy niej robisz. Dawaj kolejne foty i relacje z postepu prac!
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT 600 43f

Post autor: maciej82 »

mi jakos ten kod do fotek nie działa
SISMON
Lubiący błoto

Rozebrałem tylny wahacz zeby przeczyścić go i przesmarować, luzów nie ma i okazało się ze elementy nie są jeszcze zużyte, ale mam problem bo chodzi o to ze w wahaczu są tulejki te co chodzą po tych łożyskach igiełkowych no i jedna jest dłuższa i teraz nie wiem po której stronie była dłuższa a po której krótsza, silnik tez mam wyciągnięty wiec nie mam odniesienia, może ktoś ma wiedzę w tym temacie i podpowie
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Ja konkretnie już nie pamiętam ale wyjdzie ci przy montażu pomierz elementy pod kątem luzów shim na wahaczu ale z tego co pamiętam na lewym od napędu się kasuje luzy wiec powinna być krótsza tuleja łożyska (jak źle zamontujesz po skręceniu dynamometrem osi wahacz będzie ci ciężko chodził )

Właściwie :niewiem: pomierzyłem dzisiaj tulejki suwmiarką na wahaczu który leży mi odłogiem i mam w miarę równe długości :roll: .
Na tym który mam zamontowany pamiętam ze obliczając shim matematycznie miałem luz który wykasowałem stosując odp gr podkładkę .
Będę wymieniał amortyzator wiec pewnie wahacz ulegnie demontażowi wraz z weryfikacją wszystkich elementów jak potrzebujesz jakichś wymiarów to mogę co nie co zmierzyć i podać jak to u mnie wygląda dla porównania oczywiście .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Patrząc na schemat powinny to być takie same tulejki:

Image
SISMON
Lubiący błoto

pamiętam ze obliczając shim matematycznie miałem luz który wykasowałem stosując odp gr podkładkę .
gdzie Ty zastosowałeś tą podkładkę żeby skasować luz ? U mnie sytuacja wygląda tak ze jak wyjmowałem te tulejki to wszystko było bardzo brudne, po wymyciu tego wszystkiego włożyłem je w wahacz i zobaczyłem ze z prawej strony tulejka weszła w wahacz tak ze nic nie wystaje z żadnej strony a z lewej wystaje mało może z 0,5 cm, więc wywnioskowałem ze zapewne jedna jest dłuższa ale już ich nie przekładałem bo pomyślałem ze może tak jest dobrze, ale skoro instrukcja podaje ze obie są równe to zapewne lewa strona wahacza jest wąższa, na weekend będę dłubał przy motocyklu, odbiorę kartery ze spawania to przymierze jak to wychodzi, raczej nie da sie tam nic źle złożyć.

Mam tez kolejne pytanie, chodzi o stacyjkę, moja jest rozwalona i zastąpię ją stacyjką z innego moto lub zwyczajnym przełącznikiem ON/OFF - w terenie wystarczy i chodzi o to ze do stacyjki dochodzą 3 kable, czy ktoś posiada wiedze który kabel z którym powinien być złączony gdy stacyjka jest w pozycji ON? bo domyślam sie ze gdy stacyjka jest na off to zadek kable się nie styka z żadnym, nie chce próbować ich stykać po kolei żeby nie zrobić jakiegoś zwarcia.
Krzsiek
Po ośki w błocie
Motocykl: TT600R 5CH

Post autor: Krzsiek »

Ściągnij sobie serwosowke. Masz tam wszystko. Opis tulejek w wahaczu, schemat tego co wchodzi do stacyjki i jeszcze więcej.
ODPOWIEDZ