Wymiana napędu. Podpowiecie coś istotnego???

Forum dotyczące nadwozia, zawieszenia, układu hamulcowego, napędowego, ogumienia i innych podzespołów nie związanych z silnikiem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ericco
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 E

Wymiana napędu. Podpowiecie coś istotnego???

Post autor: Ericco »

Czy możecie mi doradzić na co powinienem zwrócić uwagę podczas wymiany napędu???
Czeka mnie w najbliższych dniach wymiana zębatek i łańcucha. Niby nic skomplikowanego, lecz warto było by wiedzieć czy podczas tego z pozoru "błahego" zabiegu nie czekają na mnie jakieś niespodzianki, które spowodują, że zepsuję coś w moto lub coś się stanie podczas jazdy :roll:
Nie chcę dawać motocykla do serwisu bo nie jest to tanie a też i nie wydaje się strasznie skomplikowane. Nawet gościo w salonie Yamahy powiedział, że sam sobie to zrobię bez problemu.
Ale może któryś z Was miał z czymś problem i może mnie ustrzec przed tym zanim wezmę się za rozkręcanie?

Może ktoś ma jakiegoś manuala? ;)

Przy okazji zdejmowania koła, zdejmę oponę, polakieruję ją w złoto lub czarny połysk i dopiero dam do serwisu na założenie nowej opony.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: Wymiana napędu. Podpowiecie coś istotnego???

Post autor: Pawlo »

Przednią zębatkę najlepiej odkręcić pneumatem - jeśli nie masz, podjedź do wulkanizacji niech ci poluzują i wracaj powoli z ręcznie dokręconą ;) Długa rura może nie dać rady, a walić młotkiem szkoda. Reszta bez żadnej filozofii. Jedyna niespodzianka to może nie przeżyć ci podkładka zabezpieczająca - idzie ją dorobić z blachy przy pomocy szlifierki i pilnika :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ericco
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 E

Post autor: Ericco »

Dziękuje. To pomocne podpowiedzi :)
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

No i jeśli nie chcesz mieć takich przebojów jak ja https://picasaweb.google.com/1034218078 ... redirect=1 to zwróć uwagę na gwint nakrętki, czy już nie jest zmęczony.
MarcinXT
Po kostki w błocie
Motocykl: KTM 690 SMC, YAMAHA XT 500E

Post autor: MarcinXT »

Pamiętaj o założeniu zapinki łańcucha w dobrym kierunku, żeby podczas jazdy się nie wypięła. Jeśli masz łańcuch oringowy, czy xringowy zwróć uwagę na dobre nasmarowanie ogniwa, które będziesz łączył i zamontowanie wszystkich uszczelniaczy.
Ja przedniej zębatki nie dokręcam zbytnio mocno, bo raz ukręciłem w niej gwint i musiałem szukać kolejnej.
ODPOWIEDZ