Fotorelacja z remontu 43f

Pokaż innym swój motocykl!
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 43f

Fotorelacja z remontu 43f

Post autor: Tomiacho »

Witam.
Po tym jak dziś złapałem znów kapcia zrozumiałem, że to znak i czas na remont generalny :D Dziś z bratem rozkręciłem prawie całego na części i bede przez zime regenerował wszystko. Wypiaskować, pomalować i wymienić co trzeba. Malowane będą: plastiki, bak, rama, silnik, piasty i generalnie każdy duperel. Po rozbieraniu z dziś mam do wyjęcia jeszcze tylko wahacz, silnik i airbox którego za cholerę nie wiem jak wydostać z ramy. Jak ktoś ma 43f to niech mi pomoże bo nie mam pomysłu już. Tak się zastanawiam czy wyjęcie wahacza coś pomoże.

Podstawowe rzeczy jakie wymagają wymiany to:
- uszczelka pod głowicą (poci się)
- wymiana łańcucha rozrządu bo z tego co pamiętam to był na kilku ostatnich rąbkach napinacza.
- Naprawa przedniego hamulca (zapowietrza się)
- Sprawdzenie wszystkich połączeń elektrycznych bo ładownie działa tylko na niskich obrotach.
- wymiana tulejki wahacza tych od amortyzatora(duży luz).
- sprawdzę jak wygląda sprzęgło.
I ogólnie kupić blachę pod silnik itd.

A tu fota tego jak wyglądał przed rozebraniem :) mam nadzieje że po zimie nie bedzie wyglądał gorzej :bananaevil: Bede wrzucał fotki z przebiegu renowacji. Pozdro.

Obrazek
Cold and Ugly

Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
mazi
Administrator

Re: Fotorelacja z remontu 43f

Post autor: mazi »

Gdyby nie czerwone siedzenie wyglądałby identycznie jak mój... :slinka:

Działaj, wrzucaj fotki.
---
Pozdrawiam
mazi
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie

A nie wiesz może jak wyciągnąć airbox z ramy ? I jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje. Zawsze moto miało mocne wibracje. Szczególnie przy ruszaniu z niskich obrotów pod obciążeniem na kierownice przenosiły się mocne wibracja. W sumie nie wiem jak to się ma do innych Xt ale czy jest możliwość że ktoś kiedyś źle założył wałek balansowy ?
Cold and Ugly

Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Fajnie! Powodzenia w działaniu :) 43F to najfajniejsze XT jakie kiedykolwiek wyprodukowali :mrgreen:
Co do wyjęcie airboxa to po wyjęciu amora i zdjęciu pokrywki od filtra powinien bez problemu wyjść, chyba do tyłu jak dobrze pamiętam ale dawno to rozbierałem.
Odnośnie drgań to ewidentnie coś jest nie tak bo XT gładko pracuje i raczej za mocno nie wibruje a już na pewno na kierze tego nie czuć bo jest amortyzowana, na sztywnej pewnie byłoby to bardziej odczuwalne.

PS. Pompkę hamulca czy nawet cały komplet z zaciskiem mam jak coś ale pewnie lepiej kupić zestaw naprawczy :)
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie

Ok już mam wszystko rozebrane Airbox wyszedł dopiero po wyciągnięciu amora z wahaczem. Powiesz mi jak sprawdzić pompę hamulcową? jak wszystko wyjęte i zacisk pracuje po naciśnięciu klamki ale zaraz wraca. Powinien się chyba cały czas wypychać. I czy ten wałek balansowy da się inaczej założyć czy po prostu nie ma takiej możliwości bo np z czym koliduje. Nie chciałbym rozbierać całego silnika żeby sie przekonać że było ok.
Cold and Ugly

MAĆKO
Lubiący błoto

Post autor: MAĆKO »

Z wałkiem wystarczy ze sciagniesz dekiel i sprawdzisz czy znaki na zebatkach sie pokrywają
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie

Ok dzięki za rade. Sprawdzę ten wałek jak bede się za silnik brał. Mam tylko nadzieje że nie bede musiał rozpoławiać silnika bo wszystko ładnie cyka. Z resztą nawet jak się okaże że nie tak ustawione to nie bede tego na razie robił. 3 lata już tak jeżdżę wiec kit z tym. Jak kiedyś postanowię zrobić wyjący piąty bieg to sie zrobi :bananaevil: .
Motor rozbierałem trochę w spartańskich warunkach w blaszaku w piachu ale garaż z prawdziwego zdarzenia mam zamiar do zimy postawić. Ogólnie to zauważyłem że leci olej z uszczelniacza od selektora biegów. Na zdjęciu widać. No i dość znaczy luz na zębatce zdawczej ale ona kwalifikuje sie już do wymiany. Wiec cały zestaw napędowy również... Frez też trochę jest wyrobiony ale myślę że nie jest źle.
Aha i w masakrycznym stanie są uszczelniacze wahacza. Ale zamówie oryginalne bo to nie jest wielki koszt. Wiązki elektryczne też bede robił chyba od nowa bo te konektory i złączki już się w palcach kruszą. Od strony sprzęgła jest coś na czerwony sylikon grzebane przy pokrywie. Na zdjęciu widać. Ogólnie oderwałem i wygląda jakby tam nic nie leciało ale może kiedyś coś tam sie pociło. Jutro wszystko umyje ocenie stan ramy i do piaskowania. Ogólnie nie jest z złym stanie wiec myśle że bedzie dobra baza do odbudowy. Aż zdziwiło mnie to że wszystkie śruby tak łatwo odkręciłem. Niby pordzewiałe ale elegancko się kręciło. Praca przy tym xt to dla mnie czysta przyjemność. Obawiałem się że bede się nieźle denerwował przez ukręcone śluby itd.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Cold and Ugly

Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

A będzie jakaś aerografika w starym XT-kowym stylu? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie

Jasne że tak :D Odtworzę oryginalne malowanie. Bo niestety naklejek już nie dostanę nawet w serwisie pytałem i są niedostępne. Postaram się zrobić dokładnie tą samą kolorystykę z tym że czarny bak bedzie pomalowany jakaś czarnym metalikiem albo perłą. Taki zwykły czarny akryl jest nudny. Najpierw go pomaluje a potem wpadnę w teren żeby porysować o krzaki i wypieprzyć się pare razy :bananaevil:
Cold and Ugly

Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

No to powiem ci, że czekam z niecierpliwością :slinka:
Obrazek
ODPOWIEDZ