Mój nowy nabytek XT600 3TB..."niechciane" supermoto...:D

Pokaż innym swój motocykl!
MAĆKO
Lubiący błoto

Mój nowy nabytek XT600 3TB..."niechciane" supermoto...:D

Post autor: MAĆKO »

Witam!
Więc tak... udało mi się zakupić xt600 3TB rok 1995 w opcji SUPERMOTO. Pewnie sie zastanawiacie czemu w temacie jest napisane "niechciane". Dostałem drugi komplet kół enduro i na nich mi zależy najbardziej ponieważ chce tym moto trzaskać kilometry a nie sie wygłupiać więc w razie czego jestem chętny na sprzedaż kółek SM(jak cos to PM kołą są Japońskie naprawdę w super stanie). Motocykl jest w fajnym stanie i myśle że posłuży mi jeszcze ładnych pare lat:) Jedyne co było do wymiany to akumulator i olej z filtrem:) Co tam będe się rozpisywał... sami zobaczcie jak to wygląda!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Generalnie chcę w tym temacie przeprowadzać fotorelacje ze wszystkiego co bede robił przy tym motocyklu:)(zawsze o czymś takim marzyłem hihi...)
Na pierwszy ogień idą zawory które postaram sie zrobić w weekend o ile mróz troszkę odpuści bo muszę przejechać na moto do swojego warsztatu. Więc na 100% prędzej czy później zobaczycie full fotorelacje z tego co tam namodziłem w zaworach bo mysle ze mimo iż to będzie kolejny tego typu "tutorial" to przyda się początkującym pasjonatom(sam wiem jak to było gdy zaczynałem i szukałem nawet najbardziej błahych informacji.)
Sam mam kilka pytań do Was (bardziej doświadczonych w obcowaniu z XT). Pierwsza rzecz którą zauważyłem ostatnio to na zimnym silniku po uruchomieniu przez około 30sec. z silnika na ssaniu wydobywa się cykanie i na 100% nie są to zawory ponieważ dobiega to gdzieś bardziej ze skrzyni korbowej. Zastanawiam się czy nie jest to cos z bendixem... . Generalnie sprawę bede badał w weekend i chętnie się dowiem jakie macie sugestie z tym związane...? Może ktoś już miał coś takiego...? a może jest to zupełnie normalne w XT (hehehe nie wydaje mi się ale kto wie...). Silnik XT to cos zupełnie innego niz to z czym miałem doczynienia wcześniej... czyli generalnie rzędówki chłodzone cieczą gdzie wszystko chodzi jak zegarek a jak cos brzęczy to wiadomo że cos sie zwaliło i wiadomo gdzie szukać... w XT nie jest to takie oczywiste z racji na brak płaszcza wodnego i innej kultury pracy silnika typu singiel o dużej pojemności. No nic... mam nadzieje że ktoś zainteresuje się tematem przez co wypije mniej % rozkminiając w sobote co to takiego:D
Na dziś to tyle... może troche chaotycznie...ale obiecuje że kolejny wpis postaram się zrobić bardziej spójny:) :confetti:
Pozdrawiam wszystkich! :lol:
Krzsiek
Po ośki w błocie
Motocykl: TT600R 5CH

Re: Mój nowy nabytek XT600 3TB..."niechciane" supermoto...:D

Post autor: Krzsiek »

Fajny sprzęt, kompletny z wyglądu i niezmęczony w błocie. Gratuluje zakupu.

Skoro niechciane to może chcesz się pozbyć tych kol? :)
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Sprawdzałeś napinacz rozrządu? Na którym ząbku siedzi?
Awatar użytkownika
Kula
Po ośki w błocie
Motocykl: XR 400R

Post autor: Kula »

Koła SM jest łatwo sprzedać, gorzej kupić.

Zastanów się nad ich sprzedażą, albo zostaw na czarną godzinę...

Jak kółka i opony są w stanie bardzo dobrym to z 1500 możesz wołać za nie.

Ale tak jak wyżej pisałem, nie sprzedawaj ich pochopnie...
Motorynka -> Simson S51 -> Suzuki Dr 125 SE -> Honda Varadero 125 -> Pełnoletnia Yamaha XT 600 -> XR 400R
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

No tego XT gdzieś już widziałem, pamiętam go po tych kolektorach z TT :) Ładny sprzęcik i tak jak Kula pisze, poważnie się zastanów nad sprzedażą tych kółek, bo widać, że są w super stanie. Pierdyknij je gdzieś w kąt, a jak już będzie ciepło to wybierz się na jakąś krętą i gładką drogę ;) Jakby co, przełożenie przy wprawie to jakieś 30 minut roboty, więc można zmieniać kiedy się chce :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

O ile dobrze kumam mieszkamy w jednej dziurze :) .
Zamierzasz upalać tym po okolicy off ? :biggrin: jak tak to chętnie się przyłącze ;)
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
MAĆKO
Lubiący błoto

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
Koła SM sprzedaje bo powiem szczerze do niczego nie są mi potrzebne... Może rzeczywiście zrobie tak że wystawie je w jakiejś zaporowej cenie i moze się ktoś znajdzie. Ten motocykl nigdy nie był i nie będzie SM:) Jak bym chciał kupić SM to byłby to EGS 380 2T:D a nie cieżki motocykl z małą mocą:) Mam jeszcze jedną rozkmine... jak ktos juz wczesniej trafnie zauwazył kolektory są z TT i teraz pytanie na ile one różnią się średnicą od oryginału? Heh tłumik najprawdopodobniej tez jest grzebany bo jest dosc głosny... bede musiał cos z tym zrobić:D Ma ktos moze oryginalny tłumik w super stanie do sprzedania>? :D Musze ograniczyć spalanie w tym moto do minimum!! ponieważ chce mieć mozliwie duży zasięg na jednym baku. W razie czego rozgladam się też za bakiem z Acerbisa... niby moge mieć nowy ale za 1000zet juz po dużych rabatach ale moze znajdzie się ktoś z używką w fajnym stanie w jeszcze lepszych pieniądzach:) Jeśli chodzi o chałasujący problem w XT to w weekend zdam relacje co udało mi się ustalić... raczej wykluczam łańcuszek rozrządu bo wczesniej latałem na CBRkach i jestem wyczulony na rozrząd:)
Pozdrawiam!
PS: Gacek wysłalem PM :D
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Kup większy zbiornik - zwiększysz zasięg :lol: ładny motocykl, kolektor z TT dodaje mu uroku :)

PS. Oryginalny tłumik ja mam na sprzedaż ;)
MAĆKO
Lubiący błoto

Więc tak... Sorry wszystkich że dałem d*py i nie porobilem fotek tego co czynilem przy moto... niestyty nie mialem weny aby to uczynić... więc pozostaje mi opisać co sie działo... .
W moto wymieniona swieca, filtr powietrza, króćce gaźnikowe(rozpadly sie), zestaw naprawczy zaworka air cut(wywalona membranka) oraz nowy zaworek iglicowy razem z wkładem(wyrobil sie). Umylem gazniki w nowo zakupionej myjce ultradzwiekowej, wyregulowalem zawory i poskladalem wszystko do kupy... . Co sie okazało... motocykl teraz pali 4 litry a nie 6-7... i znacznie lepiej oddaje moc(w pełnym zakresie) poprzedni wlasciciel ustawil przepustnice tak że reagowaly razem od 0 wiec mialo to znaczny wplyw na spalanie i zerowy na moc.... oprócz tego z ciekawostek mialem szklanke piasku w airboxie... ostro sie usmialem jak to zobaczylem;) Zdecydowalem ze moto zostaje w opcji pseudo supermoto bo prowadzi sie zacznie lepiej a po szutrach tez da sie polatac. Musze tylko wykminic nowe opony bo obecne micheliny sa już stare i ostro pocięte od latania w lekkim terenie do czego przyznam się sam doprowadziłem... Dzisiaj robiąc pętle beskidzką zatrzymałem się na kubalonce i dostrzegłem że dętka próbuje się wyrwać z opony:D myslalem że nie wróce:) Dodatkowo widze że łożyska w kołach padły wiec tez do wymiany. Macie moze jakieś propozycje dobrych opon do superkozy? Potrzeba mi 150/60 lub 70 -17 na tył i mysle ze 110/70lub80 - 17 na przód. Moja propozycja to anakee 3 na tył z przodem mam problem... . Pytanie do was mam jeszcze nastepujące... macie moze jakies doswiadczenie z zakladaniem opon bezdętkowych z dętką? Bo to chyba moje jedyne wyjscie żeby miec cos konkretnego na przodzie... . Teraz tak jest uczynione przez poprzedniego wlasciciela no i jakos to dziala. No nic czekam na LICZNE JAK ZWYKLE odpowiedzi:D:D:D:D :confetti: :funkynana:

Kilka fotek z dzisiejszego latania... (NAPISZECIE CZY WIDAĆ FOTY!!!)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kula
Po ośki w błocie
Motocykl: XR 400R

Post autor: Kula »

Ja miałem w XT Dunlopy Sportmax polecam te gumy naprawdę bardzo fajne.

I właśnie ja miałem założone opony bezdętkowe z dętką, nie ma żadnych problemów.
Motorynka -> Simson S51 -> Suzuki Dr 125 SE -> Honda Varadero 125 -> Pełnoletnia Yamaha XT 600 -> XR 400R
ODPOWIEDZ