TT 600re nie odpala na zimno

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
vpawel
Czyścioch

TT 600re nie odpala na zimno

Post autor: vpawel »

Zastanawiam się co może być przyczyną ? Jeśli motorek postoi tak ze trzy tygodnie nie mam szansy go odpalić. Oczywiście ratuje się w ten sposób,że podgrzewam gaźnik opalarką elektryczną i wtedy nie ma problemów. Jeśli odpalam go np co trzeci dzień też pali.Nadmienię że moto jest z 2004r i ma 25000 tysi i to jest jego oryginalny przebieg.W lecie problem nie występuje gdyż nie mam dłuższych przestojów.Silnik ok i spalanie na poziomie 5l.Niedawno nowy aku.Silnik nie był rozbierany,do gaźnika też nie zaglądałem.Nadmienię że silniczek pracuje równo i żadnych problemów nie zauważyłem.Filtr powietrza czyszczony.Nie rozbierałem gaźnika ponieważ w mojej starowince Xtece też miałem to samo i tam ten temat drążyłem bez powodzenia.Oczywiście zawory wyregulowane zgodnie z tym co w manualu dla tego modelu.Przy tych temperaturach gdy moto postoi kilka tygodni to najpierw zaczynam numer z opalarką i potem wszystko ok.Miał może ktoś taką przypadłość ?
Awatar użytkownika
-gumis-
Po kostki w błocie
Motocykl: YZ 250 F 2006r Alurama

Re: TT 600re nie odpala na zimno

Post autor: -gumis- »

Kompresje mierzyłeś? Świecę zmieniałeś?
Jeśli upierasz się ,że to nie gaźnik, to szukaj tam gdzie pisałem
vpawel
Czyścioch

Kompresji nie mierzyłem ale moto ma moc.Oleju nie bierze kolor świecy lekko brązowy a świece wymieniłem pod koniec tamtego roku na irydową.
Awatar użytkownika
-gumis-
Po kostki w błocie

No to zacznij od najtańszej opcji, wymień świecę, ale zapakuj zwykłą, dedykowaną czyli NGK DPR-8 EA-9
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

A lejesz paliwo cały czas na tej samej stacji? Jeśli tak to zmień ją jak najszybciej ;) Później obstawiałbym coś z gaźnikiem.
Obrazek
Awatar użytkownika
-gumis-
Po kostki w błocie

Pawlo pisze:A lejesz paliwo cały czas na tej samej stacji? Jeśli tak to zmień ją jak najszybciej ;) Później obstawiałbym coś z gaźnikiem.
Dobre spostrzeżenie :goodjob:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Zapytam bo nie :niewiem: ttr tłukli do 2004 roku ? :? czy to data rejestracji ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
vpawel
Czyścioch

Paliwo leję na różnych stacjach.Na oryginalnej świecy też jest tak samo.Ostatni rok produkcji to bodajże 2005 moja jest z roku 2004.Dzisiaj po 3 dniach postoju w garażu zapaliła bez problemu to sie dzieje przy dłuższych postojach.
Awatar użytkownika
-gumis-
Po kostki w błocie

A spróbuj takiej metody odpalania po długim postoju.
Odkręcasz kranik, moto przechylasz na lewo lub prawo (jak ci wygodniej) i czekasz ,ąż z wężyka przelewowego gaznika, poleci paliwo. Sumując, przelewasz gaźnik i odpalasz. Jeśli po tych zabiegach będzie OK, to jednak gaźniki do roboty, zaworek iglicowy komory pływakowej + regulacja poziomu paliwa.
Zdaj relację jak odpali.
vpawel
Czyścioch

Ok poczekam tak ze 2 tygodnie. Jeszcze jedno spostrzeżenie. Nie zakręcam kranika zawsze mam otwarty.
ODPOWIEDZ