problem zębatka rozrządu

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
lucyfer
Lubiący błoto

problem zębatka rozrządu

Post autor: lucyfer »

Panowie mam problem, po regeneracji wału i wymianie łożysk, złożyłem silnik i okazało się że zębatka rozrzadu nie powinna być dobita do samego łożyska, ja niestety dobiłem do końca. Co radzicie dorobić jakiś ściągacz czy rozbierać silnik. w jakiej odległości zębatka ma znajdować sie od łożyska .
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie
Motocykl: trx400ex sportrax

Re: problem zębatka rozrządu

Post autor: lisek666 »

witam,miałem ten sam problem co ty lecz ja zwątpiłem w rozbieranie silnika na szczęście miałem ściągacz i udało się ją odsunąć ale co naj gorsze to dość że była dopchnięta do łożyska to na dodatek odwrotnie ją wprasowałem,więc lepiej pomyśleć nad jakimś ściągaczem wydaje mi się to ze to tańszy i prostszy sposób.a co do odległości to sam mniej więcej musisz ustawić względem górnego koła na wałku rozrządu.pzdr
tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Panowie zapytam czy to możliwe aby wepchnąć tą zębatkę dalej niż musi być ? :mrgreen: kiedyś oddałem wał aby zmienić łożyska bo niestety trzeba było usunąć te nieszczęśliwa zębatkę gość robił to na prasie :? można to ściągaczem potraktować :o ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie

Gacek pisze:Panowie zapytam czy to możliwe aby wepchnąć tą zębatkę dalej niż musi być ? :mrgreen: kiedyś oddałem wał aby zmienić łożyska bo niestety trzeba było usunąć te nieszczęśliwa zębatkę gość robił to na prasie :? można to ściągaczem potraktować :o ?
gacek nie wiem czy ty czytać czasami nie umiesz czy piszesz te posty żeby sobie je nabić?? pisze chyba wyraźnie w dwóch postach że się da skoro lucyfrowi tak wprasowali i ja sobie sam też wprasowałem to chyba jednak się da.gdy by się tego ściągaczem nie dało potraktować to nie pisał bym o tym wyobraź sobie
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

lisek 666 skoro tak twierdzisz to pewnie tak masz .
http://imageshack.us/photo/my-images/96 ... ywork.jpg/
Nie jestem jednak do końca przekonany co do przedstawionej teorii i skąd wynika problem :P .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie

i co z tego rysunku wnioskujesz bo ja nic,wiem ze tak jak dla ciebie ściągniecie tej zębatki było by nie możliwe,a dlatego że trzeba wiedzieć jak się za to zabrać ale widocznie nie operujesz różnymi ściągaczami,a następnie chce ci ci powiedzieć że jakoś założyłem w tamtym roku tą zębatkę odwrotnie i żadnego problemu nie było gdy silnik był społowiony wystarczy chwilę pomyśleć i zębatka została założona odpowiednią stroną :lol:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Gacek pisze:Panowie zapytam czy to możliwe aby wepchnąć tą zębatkę dalej niż musi być ? :mrgreen: ?
lisek666 pisze: gacek nie wiem czy ty czytać czasami nie umiesz czy piszesz te posty żeby sobie je nabić?? pisze chyba wyraźnie w dwóch postach że się da skoro lucyfrowi tak wprasowali i ja sobie sam też wprasowałem to chyba jednak się da.
Skoro czytam ze zrozumieniem a nasuwa mi się jakaś wątpliwość to pytam ? :| .
lisek666 pisze:i co z tego rysunku wnioskujesz bo ja nic
- jest wyraźnie zaznaczony przekrój wału i osadzenie zębatki.
Całą resztę twojego komentarza przemilczę :roll: .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie

aa szkoda słów do takiego człowieka jak ty, ahh zapomniałem przecież że ty jesteś cudotwórcą co poniektórych rzeczy :lol: nie pisze więcej bo szkoda się z tobą w dyskusje wdawać ,chcesz coś pokazać lecz nie wiesz o co chodzi nie robiłeś tego nigdy wiec się człowieku nie wdaj w dyskusje bo oczytasz się na rożnych forach bajek potem piszesz te bajki na tym forum tyle mojego do ciebie. :!: aa co do rysunku to jesteś boski że to pokazałeś zapytam sam go rysowałeś :lol: ??
lucyfer
Lubiący błoto

Post autor: lucyfer »

Dzięki panowie za odp. szczególnie liskowi. Mam taką prośbę czy mógłbyś przynajmniej poglądowo narysować jak wyglądał ściągacz. Moto mam u kumpla, on mi je składa, taka pomoc ruszyła by temat do przodu.
mlody11132
Po kostki w błocie

Post autor: mlody11132 »

lisek jak mozna cos w silniku moto składac na "oko" ??jeszcze przy rozrzadzie?? mam wał wyciagniety byłem popatrzyc i na "oko" to zebatka jest przy samym łozysku ale oko sie myliło i jes odległosc 0,35mm.seryjnie nie ruszane. zebyy ci "łancuch nie spadł przy takim ustawianiu na oko" :)
xt 600 3tb
ODPOWIEDZ