wymiana świecy - jak??
- KAJOW
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT 600 Z Ténéré 3AJ
wymiana świecy - jak??
Wiem, ze to pytanie z najgłupszych możliwych, ale juz od kilu tygodni przymierzam się do wymiany świecy i co zdobędę jakiś klucz to i tak nie pasuje... Poradźcie proszę jak i czym wymienić świecę bez wyciągania silnika z ramy...
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Re: wymiana świecy - jak??
Klucz tam jest 18. Ja to robiłem kluczem 18 + łącze kardana i grzechotka do tego, ale fakt, że trzeba i tak się nagimnastykować nieźle. I jeszcze trzeba uważać, bo naokoło świecy zbiera się błoto, najlepiej to wypłukać wodą, a potem jeszcze wydmuchać kompresorem jeszcze przed wyciągnięciem świecy.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Kajkow - jak masz zamiar dłużej używać xt zakup sobie klucz dedykowany do xt - z góry odradzam aso mają cały zestaw narzedziówkę (tyle ze z tego co pamiętam okrutna suma ).Kilkanascie złotych u olek motocykle zakupiłem rurkowy.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: KTM 690 SMC, YAMAHA XT 500E
Ja z racji pierwszej wymiany świecy od kupna, zakupiłem w motoryzacyjnym nasadkę do świec z yato, rozmiar oczywiście 18, na klucz nasadowy/oczkowy 19. Koszt: 6zł.
A w ogóle to polecam zakupy w zwykłych motoryzacyjnych, niekoniecznie dedykowanych dla motocykli. Dostęp do części jest teraz przecież nieograniczony - za świecę NGK DPR8EA-9 (była nawet na miejscu!) zapłaciłem 10,50zł. W porównaniu z cenami w motocyklowym, to nasadkę mam jakby gratis

A w ogóle to polecam zakupy w zwykłych motoryzacyjnych, niekoniecznie dedykowanych dla motocykli. Dostęp do części jest teraz przecież nieograniczony - za świecę NGK DPR8EA-9 (była nawet na miejscu!) zapłaciłem 10,50zł. W porównaniu z cenami w motocyklowym, to nasadkę mam jakby gratis

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT 600 3TB
Cześć,
Niestety nie zakręciłem kranika i nie chce odpalić. Próbowałem różnych metod, ale trzeba wykręcić świecę. I tu pojawia się problem:)
Czytałem posty powyżej i chcę się upewnić czy aby na pewno kupię dobrą nasadkę :
http://allegro.pl/nasadka-do-swiec-3-8- ... tabsAnchor
lub
http://allegro.pl/nasadka-do-swiec-3-8- ... 24030.html
Będę wdzięczny za odp i dodatkowe sugestie jak dobrać się do świecy.
Pozdro!
Niestety nie zakręciłem kranika i nie chce odpalić. Próbowałem różnych metod, ale trzeba wykręcić świecę. I tu pojawia się problem:)
Czytałem posty powyżej i chcę się upewnić czy aby na pewno kupię dobrą nasadkę :
http://allegro.pl/nasadka-do-swiec-3-8- ... tabsAnchor
lub
http://allegro.pl/nasadka-do-swiec-3-8- ... 24030.html
Będę wdzięczny za odp i dodatkowe sugestie jak dobrać się do świecy.
Pozdro!
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT 600E 3TB 99r
Obie nasadki się nadadzą.
Ja odkręcam podobną tylko na 1/2'', do tego mam przegub kardana, przedłużkę i grzechotkę. Odkręca się wygodnie.
Za pierwszym razem kupiłem rurkowy klucz do świec (coś jak oryginalny w zestawie) i nie dałem rady nim odkręcić bez obdzierania rąk.
Ja odkręcam podobną tylko na 1/2'', do tego mam przegub kardana, przedłużkę i grzechotkę. Odkręca się wygodnie.
Za pierwszym razem kupiłem rurkowy klucz do świec (coś jak oryginalny w zestawie) i nie dałem rady nim odkręcić bez obdzierania rąk.

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT 600 3TB
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 43f
Ja do świec też używam grzechotki z przegubem ale w trase na wszelki wypadek zabieram zwykły rurkowy klucz tylko, że musiałem go skrócić i przewiercić otwory na klucz imbusowy. Standardowe rurkowe klucze są za długie. Trochę się trzeba nakombinować ale idzie odkręcić.
Cold and Ugly
Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie