Olej w silniku
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: ttr 600
Olej w silniku
Mam pytanie dotyczące poziomu oleju w TTR 600 . Poniewaz poprzedni wlasciciel tuż przed sprzedażą wymieniał olej ( przynajmiej tak twierdził ) - to nie wiem dlaczego nawet po przejechaniu paru km , na tym okienku widze tylko kropelki oleju , , teraz planuje to uzupełnic , i nie wiem ile wlac . czy tak zeby na zimnym silniku w tym okienku bylo do max'a ? 

- Trampek
- Po kostki w błocie
Re: Olej w silniku
Poczytaj o oleju i sposobie jego smarowania silnika. Suchy zbiornik po odpaleniu to standard, taki panie urok dwóch pomp oleju.
Kiedyś 2KF, długo nic, potem 4GV, 5CH a tera znów nic
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
- zupełnie mam inne doświadczenia w tej kwesti nawet na zimnym mogę sprawdzać po paru dniach postoju i w miarę trzyma poziom pomijając przykurcz spowodowany temp. więc zastanawia mnie to czy to jakiś ewenement czy stan moich uszczelniaczy na karterach losowe ustawienie trybów pompy powoduje takie a nie inne spostrzeżenia.Trampek pisze:Poczytaj o oleju i sposobie jego smarowania silnika. Suchy zbiornik po odpaleniu to standard, taki panie urok dwóch pomp oleju.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- Trampek
- Po kostki w błocie
Gacek u siebie tego zjawiska nie zaobserwujesz bo nie masz okienka w zbiorniku. W TTR fajnie to wygląda bo na zimnym olej jest wysysany ze zbiornika i przez dłuższą chwilę okienko jest puste 

Kiedyś 2KF, długo nic, potem 4GV, 5CH a tera znów nic
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Mam tak samo o ile faktyczny stan oleju jest więcej niż pół. Przy mniejszej ilości są takie dziwne wahania. Przez dłuższy czas nie sprawdzałem oleju, a trochę mi spala na zimnym przez uszczelniacze, sprawdzam według procedury, odkręcam, a tu sucho aż widać siatkę na dnie miski. Dwa razy tak sprawdzałem. Dolałem ok. 0,6 l - na bagnecie pokazała się 1/4. No to spoko - ogień. Na następny dzień po jeździe (silnik gorący) odkręcam, a tu olej wylał się zanim do końca wyciągnąłem korekGacek pisze:zupełnie mam inne doświadczenia w tej kwesti nawet na zimnym mogę sprawdzać po paru dniach postoju i w miarę trzyma poziom pomijając przykurcz spowodowany temp. więc zastanawia mnie to czy to jakiś ewenement czy stan moich uszczelniaczy na karterach losowe ustawienie trybów pompy powoduje takie a nie inne spostrzeżenia.

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: ttr 600
jakos sobie poradziłem z tym olejem heh dolalem na oko , i jest max , teraz tylko tydzien oczekiwania az pojawi się prawko i w droge
):)::) - bo motocykl juz w pajęczynach 

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
- jak to nie ? odkrecam korek i też mam wir w zbiornikuTrampek pisze:Gacek u siebie tego zjawiska nie zaobserwujesz bo nie masz okienka w zbiorniku. W TTR fajnie to wygląda bo na zimnym olej jest wysysany ze zbiornika i przez dłuższą chwilę okienko jest puste

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Czyścioch
- Motocykl: tt600r
Czesc
Od piatku jestem szczesliwym ujezdzaczem tt600r z 1999 roku. Na starym oleju na szabli mialem max. Zmienilem olej. Teraz nawet oleju nie widac w okienku gdy motocykl jest w pionie. W manualu przeczytalem ze wlac trzeba 3l. Po wlaniu przez przypadek 3.2 litra oleju w okienku olej pojawia sie dopiero gdy motocykl jest przechylony na stopce bocznej. Stary olej byl widoczny nawet gdy motocykl byl w pionie. Byc moze mam silnik z 2004 roku gdyz przy zakupie filtra oleju z katalogu wyszlo ze rozmiar ktory pasuje do mojego silnika to wlasnie taki jak do 2004.
Zgupialem troche i nie wiem co zrobic, pomozecie?
Od piatku jestem szczesliwym ujezdzaczem tt600r z 1999 roku. Na starym oleju na szabli mialem max. Zmienilem olej. Teraz nawet oleju nie widac w okienku gdy motocykl jest w pionie. W manualu przeczytalem ze wlac trzeba 3l. Po wlaniu przez przypadek 3.2 litra oleju w okienku olej pojawia sie dopiero gdy motocykl jest przechylony na stopce bocznej. Stary olej byl widoczny nawet gdy motocykl byl w pionie. Byc moze mam silnik z 2004 roku gdyz przy zakupie filtra oleju z katalogu wyszlo ze rozmiar ktory pasuje do mojego silnika to wlasnie taki jak do 2004.
Zgupialem troche i nie wiem co zrobic, pomozecie?

-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha TT600R '98
U mnie na postoju przy zimnym silniku okienko inspekcyjne jest puste, i teraz nie wiem czy olej jest czy go brak, dolewać by się pokazało choć trochę czy nie - po postawieniu do pionu olej na końcówce bagnetu jest widoczny, ale daleko mi do poziomu minimum. A skoro ryzykować to po jakim czasie od odpalenia powinien olej pojawić się w tym okienku....??