XT 600 Tenere 1991

Pokaż innym swój motocykl!
batagur
Lubiący błoto
Motocykl: YAMAHA XT 600

XT 600 Tenere 1991

Post autor: batagur »

A to moje kochanie. Jest zniewalająca. Ma takie zalotne spojrzenie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to jej piękna poprzedniczka o zacnym imieniu Aprilia. Pomimo wielu dziwnych głosów na temat tej marki uważam ją za bardzo dobry sprzęt. Nie zawodny i wytrzymały austriacki silnik Rotax 350 bez kolizyjny na pasku rozrządu. 4 zawory. Fakt faktem sporo moich przeróbek jak widać wysokość była ogromna. Mam nie całe 2m wzrostu, na drodze jak jechałem widziałem wszystko doskonale, była zdecydowanie najwyższa. :D Co ciekawe była z 88 roku a posiadała elektryczny rozrusznik, i oba hamulce tarczowe. Zbiornik na olej schowany w ramie, spora chłodnica oleju, sucha miska olejowa. Bardzo nowoczesna konstrukcja jak na swoje lata.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, 21:09 przez batagur, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Re: XT 600 Tenere 1991

Post autor: terenowiecc »

1VJ, ma coś w sobie ten motocykl cholerka :mrgreen:
Zachowana w na prawdę wzorowym stanie :)
batagur
Lubiący błoto

Terenowiec powiedz mi po czym poznałeś że to akurat ten model? Jakie zdjęcia porobić dokładniej? Jedyne co zostało zmodyfikowane to jest wyjście na zapalniczke przy kierownicy i podstawka pod GPS-a. Wzorowy stan to nie jest, ale prawie bardzo dobry, może na zdjęciach nie widać ale ma 2 wgniotki na baku, kilka otarć i tonę rys. Z tego co wyczytałem z papierów jestem 4 właścicielem od nowości, 3 w kraju została sprowadzona w 2009 roku.
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Brejdak ma 1VJ. Na pierwszy rzut oka widać co to za model, poza tym możesz zerknąć tutaj:
http://yamahaxt.pl/index.php?option=com ... &Itemid=22

Imo jak na wiek jest on w bardzo dobrym stanie wizualnym. Idealny materiał na:
http://www.rallye-tenere.net/My-1VJ.htm

:D
batagur
Lubiący błoto

Myślę że po zimie będzie już identyczna :) taki mam zamiar. Zobaczymy co wyjdzie bo jeszcze kilka motocykli w trakcie remontu ale przy Tenerce też coś podziałam. Osłony przedniej tarczy już szukam, natomiast nie wiem co z przednim błotnikiem bo jest w świetnym stanie ale ktoś zdjął z niego te poszerzenia, ewentualnie czy dałoby radę samemu je dorobić? Jakieś zdjęcia dokładniejsze jakbyś kojarzył przedniego błotochronu.

Miałbym jeszcze do Ciebie prośbę jakbyś wskazał mi jakąś instrukcję obsługi i serwisówkę do mojego modelu po angielskiemu, ściągam tony z chomikuj ale chyba nie tego co potrzebuje i chyba trafiłem na włoski?
Awatar użytkownika
KAJOW
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 Z Ténéré 3AJ

Post autor: KAJOW »

Widzę, że byłeś w Mrągowie - jeżeli tego nie zrobiłeś, to rzuć okiem na obudowę airbox'a - rzeźba dziwnie masakryczna... Poza tym skoro ją nabyłeś to pewnie w krótkim czasie wywalisz silikon zastępujący uszczelki... A zastanawiałeś się nad tymi otworami ponawiercanymi gdzie byle?? Bo ja się zastanawiałem, czy moto nie zostało przegrzane i tym sposobem kierownik chciał polepszyć chłodzenie...
Awatar użytkownika
KAJOW
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 Z Ténéré 3AJ

Post autor: KAJOW »

jeszcze jedną rzecz sobie przypomniałem: zrób coś koniecznie z dźwignią hamulca, bo do całkwoitej dziury w deklu droga już chyba niedaleka...
batagur
Lubiący błoto

No prawie w Mrągowie, czyżbyś też się przymierzał do tego motocykla? Airbox jest orginalny poza wciągiem powietrza, fakt faktem to już rzeźba, ale działa zrobione nie za ładnie ale dobrze. Tak to prawda czerwony sylikon na silniku nie ucieszył mnie za bardzo, ale jak narazie nic nie cieknie, no trochę się poci przy deklu filtra oleju pewnie origna nie ma albo strzelony, więc to będzie plan na zimę, tyle dobrze że pomiędzy karterami nie ma sylikonu, uff. Co do otworów to masz na myśli te na przednim błotniku? To akurat błędne spostrzeżenie chyba że patent jeszcze poprzedniego poprzedniego właściciela ponieważ ten od którego ją kupiłem zamocował w tym miejscu pogorszenie chłodzenia w postaci sporego kawała gumy uszczelniającego te otwory (na sylikonie xD) oraz chlapacz. Jedynie otworki nad zbiornikiem oleju, hmm dodatkowa chłodnica pewnie wg czyjegoś przekonania. Wydaje mi się jeszcze że jakby była przegrzana to brałaby olej, a ona nie puści nawet dymka. Co do hamulca i dziury w deklu to jeszcze daleka droga, ale to kwestia podłożenia podkładki dystansowej, ewentualnie później wytoczenia tulejki.
Jedyne co mi się mniej podoba to hamulec przedni, hamuje ale mała skuteczność. Na tarczy łagodne fale dunaju więc trzeba będzie ją "liznąć" klocki, odpowietrzanko i może będzie git.

Ogólnie jest ok, po przeżyciach z aprilią podoba mi się wspaniała ilość części zamiennych i ich ceny. Motor jeść nie woła więc powoli dojdziemy do ideału. ;)
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Ładna Tenerka :) Do ETX sam się kiedyś przymierzałem, ale do 125. Gdyby nie agonalny stan oglądanego moto to bym zakupił taką Aprilkę, bo mi się podobały te gówienka ;)
A dziury w przednim błotniku nie zaszkodzą - w TT są oryginalnie takie szerokie szpary, żeby trochę powietrza wpadało na głowicę.
Obrazek
batagur
Lubiący błoto

A to zupełnie co innego, 125 to leciutki mocny dwusuwik, a 350 ciężka krowiasta kobyła. Polecono mi jakąś 350 żeby miała niską masę jak np dr czy xt 350 a tak trafiłem że aprilka masą nie ustępuje od konkretnej 600tki, dlatego teraz na tenerce się dobrze czuję bo masa podobna a mocy więcej.
ODPOWIEDZ