XT 600 Z 3AJ

Pokaż innym swój motocykl!
ODPOWIEDZ
mazi
Administrator

Re: XT 600 Z 3AJ

Post autor: mazi »

ArturS pisze:1234 to kolejność z manuala, czyli właśnie na krzyż. Nie ma tutaj ujętych dwóch szpilek, które są wkręcone w głowicę i dociąga się nakrętką od spodu - rozumiem, że nimi należy się zająć na końcu?

Ja dokręcałem te dolne na końcu.
---
Pozdrawiam
mazi
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Przyszła dzisiaj Athena. Z wyglądu poza kolorem nie wiele się różni od tej poprzedniej taniochy, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Jedak na cylindrze siedzi już jak powinna, otwór na tuleję magistrali olejowej idealnie spasowany. Tym razem wszystko odtłuszczone w każdym szczególe, uszczelka brana czystymi łapami. Zadbałem też o lepszy klucz dynamometryczny. Po obdzwonieniu wszystkich, kto mi tylko przyszedł na myśl, pozostała jedynie opcja zakupu. Miałem nadzieję, że znajdę coś w marketach budowlanych, bo dzisiaj bym użył, jutro oddał ;) ale nic z tego - wszyscy mieli tylko duże, z zakresem do 200-250Nm :niewiem: Prędzej czy później trzeba było mieć takie narzędzie, więc kupiłem w Intercarsie nasadkę elektroniczną. Zarąbiste narzędzie :D Kilka fotek z dzisiaj
Obrazek

Przedłużka z rurki pozwalała na spokojne dozowanie siły
Obrazek

Śruba z koła rozrządu na klej do gwintów
Obrazek

Tak jeszcze poteoretyzuję - może dobrze byłoby na chwilę uruchomić silnik i go rozgrzać, po czym dać całkowicie wystygnąć aby ta warstwa wulkanizacyjna się odpowiednio dogadała z metalem?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Czy tak czy nie i tak się dogada ;)
Masz sprężynki na zaworkach na opak pozakładane - może to nie robi specjalnej różnicy komuś ale zerknij do manuala :?
Albo się :klnie: ugryzę w język - sorry ArturS
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Pier..le to już. Sprężyna to sprężyna. Jak się zesra kolejna UPG to pomyślę żeby na to zwrócić uwagę. Głowicę rozpinał i spinał zakład, który robił szlif i regenerację, więc ufam, że wiedzą co robią.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Przedweekendowa próba wymiany oleju zakończona zerwaniem gwintu - odradzam larssonowskie śruby z magnesem, bo prócz takich przygód NIC nie dają (kanał z gwintem ma ok 20-25mm, więc magnes i tak nic nie zbierze). Na szczęście dużo gwintu nie zjadło, więc nowa śruba z miski jakiegoś auta załatwiła sprawę.
Obrazek

W weekend machnięte ponad 600km. Spalanie w końcu takie jakiego się spodziewałem po XT. W jedną stronę wioskami, żeby nie jechać jednostajnie, wyszło 4.65l/100km - na prostych trzymałem licznikowe 110km/h. Na dolnośląskich szutrach pilnowałem tyłów całej ekipy, dzięki czemu pierwszy raz udało się spalić mniej paliwa niż w prowadzącej DRZ ;) Zapewne nie uda się już tego powtórzyć :lol: Wyszło 4.40l/100km. Jutro zatankuję full i zobaczę ile babcia wypiła w drodze powrotnej - znowu wioskami, ale już nas czas nie gonił, więc na prostych licznikowe 100km/h, a przyspieszanie już bez kręcenia pod 6tys.obr., bo chyba już wystarczająco ją wymęczyłem.
Jeszcze pozostaje problem z ładowaniem i ustawieniem gaźników. Zdecydowanie są problemy z odpalaniem, zarówno na ciepło jak i na zimno. Po odstanej na dworze nocy szybko czuć paliwo z wydechu i nie raz potrafi ładnie wystrzelić jak już iskra załapie. Kilka razy trafił się również wypadający zapłon przy wyższych obrotach, również ładnie podsumowany strzałem z marchewy. Może to jednak nie gaźnik, a np cewka? Też trzeba przemierzyć.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Stuki przy odpalaniu, pierwsze sekundy filmu. Co to? Takie walnięcie czasami jest jak gaszę silnik (ostatni obrót) i bardzo często przy rozruchu. Strasznie mnie to nerwi :evil:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2cbSPHT4XRQ[/youtube]
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Imo to sprzęgiełko rozrusznika, u mnie też lubi stuknąć i w każdym innym XT jakie słyszałem też stuka. Jebaj to :lol:
mazi
Administrator

Post autor: mazi »

TTTM z tymi stukami.

Dobry zakup ta kamerka - jak dorwę coś takiego to sam kupię, tym bardziej w podobnych pieniądzach.
---
Pozdrawiam
mazi
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Jak tam się ma twój TKRJ po wypadzie? I ile km-ów zrobiliście, kiedy jakaś relacja? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Przejechane prawie 3900km (o jakieś 600km mniej niż zakładane). Tłok trzyma fason. Od początku wymiany oleju na docelowy nie była potrzebna żadna dolewka - jak zalałem żeby było w połowie bagnetu, tak stan się utrzymuje. A były jednostajne nudne przeloty dojazdowe 90-110km/h, były setki km pokonane na II, III biegu, była też ostra orka na podjazdach w albańskim upale, kiedy to aż mi sprzęgło spuchło, co nawet uwieczniłem na filmie
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6PXMs0DZbL0[/youtube]

Na razie jestem zadowolony. Foto i video relacja powoli się robi ;)
ODPOWIEDZ