XT600 generalny remont

Wszystko o tym motocyklu.
szpadyzor45
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600 2KF

Re: XT600 generalny remont

Post autor: szpadyzor45 »

To może być przyczyną. Kumpel mi zawoził tłok i cylek do szlifierza bo mial po drodze i dokładnie się nic nie dowiedział jak on to zrobil, czy wogole honował. Pamiętam, że była widoczna ta charakterystyczna krateczka. Jak głębokie były rysy to moge teraz wróżyć z fusów. Niestety zdjęcia nie zrobiłem. Ale cos w tym jest. Ostatnio właśnie obiło mi się o uszy, że ciągniki rolnicze jak remontowali i wstawiali tuleje nowe + tłoki to po iluśtam godzinach rozbierali i wymieniali pierścienie, bo te już były zjechane, a cylek robił sie podrównany. I dopiero po takim zabiegu silniki przeżywały "drugą młodość". Czy jest możliwość, że zrobił mi szlif bez honowania? Rozróżniłbym niedoświadczonym okiem?
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

U ArturaS szlif jest super a u Magica nie widać rys po honowaniu.

Rysy po honownicy są niezbędne w procesie docierania i eksploatacji silnika. Silnik na tulei wypolerowanej tak naprawdę nigdy się nie dotrze i nie osiągnie maksymalnej sprawności.

Co do Mostowego to czytałem różne opinie, ja bym mu cylindra nie wysłał.
Awatar użytkownika
Magic
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 E 1998

Post autor: Magic »

Błądzisz qpa ;) Facet w tym siedzi od nastu lat, odwiedziłem go osobiście, dokładnie widział co ma zrobić i czego oczekuje, o honowanie się nie pytał bo to dla niego standard. a co do rys - przypatrz się uważnie.

http://forum.motocyklistow.pl/index.php ... wy-poznan/
qpa
Po ośki w błocie

Masz rację jednak widać rysy, słabe zdjęcie po prostu.

Co do błądzenia to jest teraz z 3 tematy o spieprzonej robocie od Mostowego.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Nie rozumiem po co takie gdybanie - masz rok gwarancji na taką usługę udaj się do innych szlifierni niech pomierzą tłok cylinder bedziesz miał pełen obraz (co prawda nie wyraźny bo kazdy ci poda inny wymiar ) ale z całości coś wydedukujesz racjonalnego - jak zrobiony był szlif ,co uległo zużyciu itp itd a potem zweryfikuj dane i ew zareklamuj usługę i po ptokach :) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
mirecki
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 3TB '94

Post autor: mirecki »

A ja taką wrzutkę zapodam: a może pierścienie do góry nogami założyłeś :?:
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie
Motocykl: trx400ex sportrax

Post autor: lisek666 »

mirecki pisze:A ja taką wrzutkę zapodam: a może pierścienie do góry nogami założyłeś :?:
nie tu nie ma żadnych oznaczeń top czy T sam przerabiałem bynajmniej na oryginalnych TKJRJ wnioskuje że maił zrobiony źle szlif i były za głębokie rysy które zjadły pierścienie ewentualnie jak to Terenowiec powiedział były z głównolitu. :niewiem: sam przerabiałem źle zrobiony szlif tzn głębokie rysy po 1500 km pierścienie się wysrały od rys a tłok jak nowy był.założyłem nowy komplet pierścieni i jest teraz dobrze.
tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
szpadyzor45
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600 2KF

Post autor: szpadyzor45 »

czy aby na pewno nie mają? Coś mi się kojarzy, ale litera P. Chyba, że gdzieś indziej to widziałem...
qpa
Po ośki w błocie

Jeszcze jedna sprawa, umyłeś tuleję po szlifie?
mirecki
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 3TB '94

Post autor: mirecki »

Napisami do góry, chromowany pierwszy od góry, olejowe co 120 stopni zamki i tak żeby zamki nie pokrywały sie z zamkami pierścieni uszczelniających.
To cytat qpa-y, ale zapomniałem co się tam wpisywało w tym nawiasiku żeby było wiadomo od razu :oops:
W każym razie może to być problem wieloczynnikowy, znaczy wszystkiego po trochu i jest d...
ODPOWIEDZ