XT 600 Z 3AJ
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: ktm 640 smc 06r
Re: XT 600 Z 3AJ
tu sie wypowiadasz aż miło a na sm.pl cisza nic nie wspomni o remoncie 

- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Bo SM się nie psują
Tylko te enduro takie paście 

- Piekny
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha TT600R 2001 5CH4
Helmec, chyba wspominałem, jeśli nie gdzieś w głównym to na pewno w "Śląskim" wątku, udzielam sie na forum SM sporadycznie, dziwna tam atmosfera panuje, bananowa młodzież zjadła by mnie bo to nie aprilia sxv 550, albo jakiś inny mega wypicowany egzotyk a jedynie obrysowana TTRka na kostkach z świeżym piecemhelmec pisze:tu sie wypowiadasz aż miło a na sm.pl cisza nic nie wspomni o remoncie

- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Mam te same wrażenia, duże stężenie cwaniakówPiekny pisze:dziwna tam atmosfera panuje, bananowa młodzież zjadła by mnie bo to nie aprilia sxv 550, albo jakiś inny mega wypicowany egzotyk a jedynie obrysowana TTRka na kostkach z świeżym piecem

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-h057K7E3io[/youtube]Pawlo pisze:Mam te same wrażenia, duże stężenie cwaniakówPiekny pisze:dziwna tam atmosfera panuje, bananowa młodzież zjadła by mnie bo to nie aprilia sxv 550, albo jakiś inny mega wypicowany egzotyk a jedynie obrysowana TTRka na kostkach z świeżym piecem
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e1PLFCYBuao[/youtube]
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Kontakt:
Od jakiegoś czasu silnik zaczął się dziwnie zachowywać, szczególnie na biegu jałowym, praca nierówna, jakieś trzaski itp.
Myślałem, że coś z gaźnikami, ale nic z tego. Zauważyłem jedynie że kanał prawy ssący jest cały z oleju i później że puszcza niebieskiego dyma po odstaniu w garażu, czyli uszczelniacz nie trzyma.
Po głowie chodziło mi, że coś nie tak z:
- łańcuch rozrządu, ale ten wymieniony na początku roku, ma niecałe 12tys.km nalotu, a zakładałem najmocniejszego DIDa. Po weryfikacji jest ok, napinacz nie zmienił położenia (6 ząbek od początku)
- głowica/wałek rozrządu, ale też są ok
Wczoraj ponownie zrzuciłem gaźnik i do listy doszła dziwnie wyglądająca przepustnica gaźnika podciśnieniowego - jak jakby pojawiały się jakieś nieszczelności i płomień/spaliny wracały do gaźnika. Silnik na stół, głowica zrzucona, ale już nie zdążyłem rozpiąć zaworów. Leje jak byk do tego stopnia, że tłusto . Dzisiaj coś pogrzebię.
Chyba przy okazji zrzucę cylinder i sprawdzę jak wygląda tłoczysko po 30tys.km. Gładź cylindra wygląda dobrze, ślady honowania cały czas dobrze widoczne. No i sprawdzę czy korba jest ok, bo przy remoncie zupełnie nie zaprzątałem sobie tym głowy.
Lewy ssący

Prawy ssący

Tłok lekko tłusty, sporo nagaru

Głowica z nagarem, szczególnie przy prawym ssącym

Gładź cylindra ok

Myślałem, że coś z gaźnikami, ale nic z tego. Zauważyłem jedynie że kanał prawy ssący jest cały z oleju i później że puszcza niebieskiego dyma po odstaniu w garażu, czyli uszczelniacz nie trzyma.
Po głowie chodziło mi, że coś nie tak z:
- łańcuch rozrządu, ale ten wymieniony na początku roku, ma niecałe 12tys.km nalotu, a zakładałem najmocniejszego DIDa. Po weryfikacji jest ok, napinacz nie zmienił położenia (6 ząbek od początku)
- głowica/wałek rozrządu, ale też są ok
Wczoraj ponownie zrzuciłem gaźnik i do listy doszła dziwnie wyglądająca przepustnica gaźnika podciśnieniowego - jak jakby pojawiały się jakieś nieszczelności i płomień/spaliny wracały do gaźnika. Silnik na stół, głowica zrzucona, ale już nie zdążyłem rozpiąć zaworów. Leje jak byk do tego stopnia, że tłusto . Dzisiaj coś pogrzebię.
Chyba przy okazji zrzucę cylinder i sprawdzę jak wygląda tłoczysko po 30tys.km. Gładź cylindra wygląda dobrze, ślady honowania cały czas dobrze widoczne. No i sprawdzę czy korba jest ok, bo przy remoncie zupełnie nie zaprzątałem sobie tym głowy.
Lewy ssący
Prawy ssący
Tłok lekko tłusty, sporo nagaru
Głowica z nagarem, szczególnie przy prawym ssącym
Gładź cylindra ok
-
- Administrator
Czym jest spowodowane to zaolejenie... uszczelniacz zaworowy? Nic innego nie przychodzi mi do głowy, ale jeśli uszczelniacz to musiałby być ostro dobity...
---
Pozdrawiam
mazi
Pozdrawiam
mazi
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Spojrzał bym jeszcze w air box , w moim typie pod gardzielą podciśnienia znajduje się króciec odmy nie wiem jak w 3aj ale raczej mało prawdopodobne aby z padniętego uszczelniacza rzucało oliwe w gaźnik .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Kontakt:
W jest trochę inaczej, ale też od strony podciśnieniowego. Jednak tam suchutko
Pomijam lekki nalot z oleju z filtra powietrza.

- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
U mnie wyglądało tak samo przy padniętym uszczelniaczu. Wydaje mi się, że w prawym kanale jest po prostu mniejszy "przeciąg" dlatego wygląda to jakby się cofało.