silnik xt w ttr?

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
Awatar użytkownika
Trampek
Po kostki w błocie

Re: silnik xt w ttr?

Post autor: Trampek »

zobacz może u niego coś jest ci ci spasuje
http://allegro.pl/czesci-czesci-yamaha- ... 07877.html
Ale według fiszek po numerze części kartery podchodzą tylko od XT z 95 roku
http://www.megazip.ru/search/yamaha/4PT-15100-00-00
Kiedyś 2KF, długo nic, potem 4GV, 5CH a tera znów nic
krakus
Czyścioch

Post autor: krakus »

dla zainteresowanych wrzucam fotkę winowajcy mej dziury. Rozpadł się bieg, czwarta część wpadła między wał i kartery.
Nie widać całości, więc prawy przycisk myszki i "pokaż obrazek"

http://img137.imageshack.us/img137/103/imag0083h.jpg
Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, 18:58 przez terenowiecc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem nieco odnośnik do zdjęcia, żeby było czytelniej.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

:| - krakus ile miałeś klepniete kkm na tym motocyklu ? zdjecie nie jest zbyt wyraźne ale wszystko wskazuje ze widoczny odkład nagaru na tej części ewidentnie świadczy ze ten motocykl nie miał na czas zmienianej oliwy albo jeździł bez pierścieni :shock: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
krakus
Czyścioch

Gacek pisze::| - krakus ile miałeś klepniete kkm na tym motocyklu ? zdjecie nie jest zbyt wyraźne ale wszystko wskazuje ze widoczny odkład nagaru na tej części ewidentnie świadczy ze ten motocykl nie miał na czas zmienianej oliwy albo jeździł bez pierścieni :shock: .
Ile ma przejechane to nigdy nie jest wiadomo. Ja ten motocykl kupiłem pod koniec zeszłego sezonu, a po miesiącu miałem taki oto kwiatek. Czuć było olej, ale nie było jakiejś niebieskiej chmury. a jak ktoś wcześniej zmieniał olej, kto wie? ja wymieniłem od razu po zakupie, jak zawsze.

Teraz tylko problem jest z silnikiem. Zastanawiam się nad kupnem wersji z rozrusznikiem. Na kopkę nic w miarę świeżego nie ma. Ewentualnie temat wrzucenia całego silnika, wiązki, moduł itp od xt. O to jest łatwiej. Jak nic nie znajdę, poszukam może jakiegoś XT starego i wrzucę zawiechy od ttr a resztę rozsprzedam. Prawdę mówiąc nie wiem jeszcze co z tym zrobię.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Przykra sprawa taki zakup :cry: - myślę ze jak masz zamiar na długo przytulić tego sprzęta to zakup kompletnego pieca bez inspekcji w wnętrze to kolejne ryzyko bo możesz kolejny raz zaliczyć padakę.Ja bym na twoim miejscu zweryfikował pod kątem stanu i ew kosztów co jak i dopiero podjoł decyzję - życzę ci powodzenia.
PS - jak będziesz sprzedawał ten silnik to daj znać.
אני לא צריך עזרה קומית,
krakus
Czyścioch

Dlatego po kupnie następnego silnika mam zamiar zrzucić od razu głowicę i cylinder. W rozkładanie na połówki już się nie będę bawił. Za dużo zabawy i kosztów.
krakus
Czyścioch

panowie pytanie. czy silnik od wersji e bez problemu wejdzie mi w ramę? zbiornik olejowy jest taki sam? Domyślam się, że czeka mnie zmiana wiązki i upchnięcie gdzieś akumulatora. czy coś jeszcze może mnie zaskoczyć?
Tetetka S

Post autor: Tetetka S »

I jak, kolego uporałeś się z silnikiem? Jestem ciekaw czy udało ci się znaleźć coś do podmiany, czy sprzedałeś sprzęta. Jak zobaczyłem zdjęcia tego silnika to szok... A swoją drogą to niby yamaha TT 600 ma mieć podzespoły Xt 600, ale jak to jest naprawdę. Czy silniki są takie same i mają taką samą moc, czy różnią się np. głowicą, czy gaźnikami? lub jaimiś rozwiązaniami. Wydaje mi się, że do xt łatwiej trafić jakieś części niż do TT, ale czy można je stosować zamiennie, czy nie tego już nie wiem. Może ktoś obeznany z tematem się wypowie?
Tetetka S

Post autor: Tetetka S »

Hmm, czy nikt nie orientuje się jak jest z zamiennością różnych części pomiędzy TT 600 a XT 600?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Tu jest post z rozwiazaniem sprawy viewtopic.php?f=34&t=118 kolega Bald podał cała procedurę postępowania aby sprawdzić kompatybilność.
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ