Fotorelacja z remontu 43f
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 43f
Re: Fotorelacja z remontu 43f
Mam pytanko: Do czego idzie brązowy kabelek z regulatora napięcia? http://allegro.pl/regulator-napiecia-ya ... 48178.html mam coś takiego ale nie 4 kablami tylko z 5. 2 białe z prądnicy wchodzą i 3 wychodzą: czarny, czerwony i brązowy. Jak mniemam czarny to - czerwony to + a brązowy ? teraz nie mam możliwości odpalić i zmierzyć jakie tam napięcie jest ale po schemacie dedukuje że on jest związany jakoś z sterowaniem światłami. Podejrzewam że mam uwalony regulator napięcia bo przy wyciągniętym ako światła miałem tylko na niskich obrotach. Pytam bo chcę sam zrobić regulator napięcia. Już skompletowałem wszystkie potrzebne komponenty z radiatorem i bede chyba sam robił ale mój ma być taki prosty układ z regulatorem od 12-20 v potencjometrem tylko na + i - nie ma tam żadnego 3 kabla.
Chyba przeniosę to pytanie na dział zasilanie. Pozdro.
Chyba przeniosę to pytanie na dział zasilanie. Pozdro.
Cold and Ugly
Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
Długo nic nie pisałem o postępach bo nie mam czasu na moto. Dużo pracy miałem ale lagi, półki, kierownice i podwyższenie kiery mam już w podkładzie i czeka na wolny dzień na pomalowanie. Dodatkowo Przejrzałem całą wiązkę elektryczną zdarłem całą izolke patrząc czy nie ma popalonych kabli bo przecież tego ładowania nie miałem. Ale wszystko ok wiec zrobiłem ładnie na nowo izolacje bo tam się w paru miejscach poprzecierała. Dodatkowo oczyściłem wszystkie styki i polutowałem kable które szły od prądnicy do regulatora. Ktoś wymieniał kostkę na nową i zrobił tak byle jak na skrętkę. Być może to wina braku ładowania. Teraz walczę z przednim kołem. Nie mam dobrego klucza do szprych. Koleś mi sprzedał jakiś uniwersalny i nie pasuje. Może zwykłym płaskim jakiś 5 albo 6 dam radę.
Cold and Ugly
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Ja też męczyłem sie z szprychami zwykłymi kluczami aż kupiłem dedykowany zestaw z zmiennymi końcówkami - rozmiary końcówek są co 0.2 mm .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
też chyba kupię bo jakoś kiepsko to widzę zwykłym kluczem. Dziś rozebrałem wachacz do malowania i mam do wymiany jedną tulejkę od tego małego wahacza amora. Ale ją zamówie oryginalną od ruskich bo tania.
Gaźnik rozebrałem i też bedzie malowany na czarno. Jak pomaluje ramę wachacz i resztą osprzętu to zabieram się za silnik.
Gaźnik rozebrałem i też bedzie malowany na czarno. Jak pomaluje ramę wachacz i resztą osprzętu to zabieram się za silnik.
Cold and Ugly
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
Wraca wre. Po roku w końcu mam trochę czasu na remont yamaszki. Miałem dużo innej pracy a teraz jeszcze zacząłem prace za granicą i w ogóle. Na forum to się nie udzielałem już też długo ale teraz mam urlop to trochę podłubię.
Od ostatniego postu polakierowałem tylko zawieszenie przednie + półki i kierownice. Gaźniki wypolerowałem i pomalowałem na czarno. Teraz biorę się za malowanie ramy.

Od ostatniego postu polakierowałem tylko zawieszenie przednie + półki i kierownice. Gaźniki wypolerowałem i pomalowałem na czarno. Teraz biorę się za malowanie ramy.

Cold and Ugly
-
- Administrator
Tomiacho pisze:Wraca wre. Po roku w końcu mam trochę czasu na remont yamaszki. Miałem dużo innej pracy a teraz jeszcze zacząłem prace za granicą i w ogóle. Na forum to się nie udzielałem już też długo ale teraz mam urlop to trochę podłubię.
IMO ramę daj do piaskowania i malowania piecówką. Tylko w ten sposób uzyskasz dobry i trwały efekt...
---
Pozdrawiam
mazi
Pozdrawiam
mazi
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
Nie chce mieć proszkowej farby. Moja rama ma cały nalot rdzawy pod tą oryginalną farbą. Proszkowa ma to do siebie że koroduje od spodu i potem odpada płatami. Wole ot zedrzeć do gołego metalu na to epoxyd i dopiero podkład akrylowy + kolor. Też bedzie trwałe i bede miał pewność że korozja nie postępuje..
Cold and Ugly
-
- Po ośki w błocie
Kładziesz proszek z podkładem i masz z głowy.
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
I tak nie będę malował proszkowo. Polakieruje sobie sam bo mam farby i nie bede wydawał kasy na lakier. A dziś zabrałem się za felgę. Też będzie piasta malowała dam chyba nowe szprychy bo przy odkręcaniu zniczyłem nyple i 5 sztuk pękło przy odkręcaniu. Ktoś poleci gdzie kupić lub dorobić ?

Pytanie do posiadaczy 43f Czy obręcze takasago excel są standardem w tym modelu ?

Pytanie do posiadaczy 43f Czy obręcze takasago excel są standardem w tym modelu ?

Cold and Ugly
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
Porobiłem parę fotek tego co pomalowałem. Kolektor jest pomalowany farbą do grila. Kolega mi przywiózł z Danii puszkę
Była droga ale podobno zajebista wiec zobaczymy z czasem czy nie wyblaknie.
Gaźnik czeka jeszcze za uszczelką komory pływakowej ale wypolerowałem sobie w środku na lustro tylko słabo widać na zdjęciach. Było trochę skaz po odlewie itd. Do momentu gdzie jest iglica jest lustro a dalej porobiłem rysy jak przy honowaniu. Ma to ułatwić zawirowania mieszanki i dać benzynie możliwość odparowania żeby się nie skraplało. Dolna półka jest polakierowana bo w oryginale mi się nie podobało że jest gołe alu. Jest to lakier mat ale nie żaden spray.

Gaźnik czeka jeszcze za uszczelką komory pływakowej ale wypolerowałem sobie w środku na lustro tylko słabo widać na zdjęciach. Było trochę skaz po odlewie itd. Do momentu gdzie jest iglica jest lustro a dalej porobiłem rysy jak przy honowaniu. Ma to ułatwić zawirowania mieszanki i dać benzynie możliwość odparowania żeby się nie skraplało. Dolna półka jest polakierowana bo w oryginale mi się nie podobało że jest gołe alu. Jest to lakier mat ale nie żaden spray.

Cold and Ugly