Yamaha XT600 43F
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Re: terenowiecc & Yamaha XT600 43F - Remont 2009/10
no jeszcze go dojechać stalową wełną 0 i bedzie super sztuka .Z tt kolektor bez dławika wiec zerknij w przekroje abyś nie zostawił ciepła w gniazdach zaworów w starych yamahah umierały tak głowice a skosnooki inzynier zrobił kryzę w kolku albo na łaczeniu z głowicą i wten sposób usunoł awaryjną przypadłosc
.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
Dławik w starych XT był? Myślałem, że tylko w tych wersjach 40KM po '98...choć sam już nie wiem, obadam temat.Gacek pisze:no jeszcze go dojechać stalową wełną 0 i bedzie super sztuka .Z tt kolektor bez dławika wiec zerknij w przekroje abyś nie zostawił ciepła w gniazdach zaworów w starych yamahah umierały tak głowice a skosnooki inzynier zrobił kryzę w kolku albo na łaczeniu z głowicą i wten sposób usunoł awaryjną przypadłosc.
Co do wyglądu wizualnego to polerka kolektora będzie, do tego jeszcze muszę jakiś komin zorganizować co by nie wozić tej czarnej puchy żelastwa

Pozdrawiam
Mateusz
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
waga to jeden plus jaki z pewnoscią wyniknie z takiego swapu ale jak mu dołozysz do tego dobrze dostrojoną końcówke to jestem pewny ze jazda nabierze nowych barw
i chociarz dla ucha moze być zbyt głosny
to i tak nie wierzę abyś wrócił do orginału bo doznania są naprawdę na innym moim zdaniem wyzszym poziomie .

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- terenowiecc
- Administrator
Będę szukał choć ciężko znaleźć fajny komin za rozsądne pieniądze...
Pozdrawiam
Mateusz
Pozdrawiam
Mateusz
Panowie, czy ta kryza miała jeszcze jakieś zadanie oprócz prawdopodobnego zmniejszenia mocy? I czy w TT 600 kryza była, czy jej nie było? Mam zdjęte kolanko, ale nie zaglądałem tam jeszcze. Gdyby było jakieś przewężenie, to można je zeszlifować, czy lepiej nie poprawiać fabryki? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestji?Gacek pisze:no jeszcze go dojechać stalową wełną 0 i bedzie super sztuka .Z tt kolektor bez dławika wiec zerknij w przekroje abyś nie zostawił ciepła w gniazdach zaworów w starych yamahah umierały tak głowice a skosnooki inzynier zrobił kryzę w kolku albo na łaczeniu z głowicą i wten sposób usunoł awaryjną przypadłosc.
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
U siebie nie mam czegoś takiego, więc chyba nie było tego w TTSTetetka S pisze:czy w TT 600 kryza była, czy jej nie było? Mam zdjęte kolanko, ale nie zaglądałem tam jeszcze. Gdyby było jakieś przewężenie, to można je zeszlifować, czy lepiej nie poprawiać fabryki? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestji?

- yadam
- Po kostki w błocie
terenowiec mam do ciebie pytanie a wlasciwie pytam w imieniu mojego kolegi ktory ma XTka z tego samego roku co ty.
...kolega ma problem z mocowaniem zbiornika acerbic oraz z samym splywem paliwa.
jesli dobrze pamietam okolo pol roku temu albo wczesniej gdziec na forum byl watek w ktorym opisywales zmiane tego zbiornika wlasnie na acerbis...byl tam jakis ZONK z innymi gumami mocujacymi...bylbym wdzieczny jakbys mogl podlinkowac do odpowiedniego watku bo temat jest troche "cieply" a jesli to nie problem to podaj twoj nr.tel. kolega zadzwoni do ciebie i mu wytlumaczysz o co kaman...
PZDR.
AKTUALIZACJA: znalazlem w sieci twoje zdjecia (google zrobilo kopie jakiegos watku forum) na zdjeciach widoczny bak,mocowania oraz miejsce mocowania tych gum...gdybys mogl jednak podac nr.tel. kumpel by do ciebie zadzwonil i moze cos bys mu doradzil...
...kolega ma problem z mocowaniem zbiornika acerbic oraz z samym splywem paliwa.
jesli dobrze pamietam okolo pol roku temu albo wczesniej gdziec na forum byl watek w ktorym opisywales zmiane tego zbiornika wlasnie na acerbis...byl tam jakis ZONK z innymi gumami mocujacymi...bylbym wdzieczny jakbys mogl podlinkowac do odpowiedniego watku bo temat jest troche "cieply" a jesli to nie problem to podaj twoj nr.tel. kolega zadzwoni do ciebie i mu wytlumaczysz o co kaman...
PZDR.
AKTUALIZACJA: znalazlem w sieci twoje zdjecia (google zrobilo kopie jakiegos watku forum) na zdjeciach widoczny bak,mocowania oraz miejsce mocowania tych gum...gdybys mogl jednak podac nr.tel. kumpel by do ciebie zadzwonil i moze cos bys mu doradzil...
- terenowiecc
- Administrator
Co do mocowania Acerbisa to jest on mocowany na inne gumy i w innym miejscu niż oryginalnie. Tzn. tak jest z tym zbiornikiem, który ja mam - 18L. Z większą bańką jest pewnie jeszcze inaczej.
Jeśli kolega ma taki zbiornik jak ten mój i nie ma oryginalnych mocowań to ja bym spróbował dorobić mocowania z jakiejś twardej gumy, albo z gum mocujących zbiornik w WSK - nawiercić otwór przez środek na śrubę i ewentualnie zebrać nieco gumy po obwodzie gdyby była za gruba.
W razie pytań niech kolega pisze na @ (w stopce), albo dzwoni (tel na PW).
Pozdrawiam
Mateusz
Jeśli kolega ma taki zbiornik jak ten mój i nie ma oryginalnych mocowań to ja bym spróbował dorobić mocowania z jakiejś twardej gumy, albo z gum mocujących zbiornik w WSK - nawiercić otwór przez środek na śrubę i ewentualnie zebrać nieco gumy po obwodzie gdyby była za gruba.
W razie pytań niech kolega pisze na @ (w stopce), albo dzwoni (tel na PW).
Pozdrawiam
Mateusz
- zul
- Po kostki w błocie
Ja robilem mocowanie zbiornika z rozebranych kolek z castoramy
w otwór po ośce wkladamy srubę, dokręcamy nakrętką, i wkladamy w wrzecione wiertarki.... i zmniejszamy srednice do odpowiedniej
pozdro

- yadam
- Po kostki w błocie
dzieki za odpowiedz i dzieki za zainteresowanie...przekazae koledze nr.tel. ...a na forum juz sam zaglada bo wczoraj sie dopiero dowiedzial ze takie forum jest
p.s.
u mnie (rocznik 2000) tez zbiornik acerbis'a ale zadnych przerobek nie trzeba bylo wchodzi na standartowe gumy.
pzdr.

p.s.
u mnie (rocznik 2000) tez zbiornik acerbis'a ale zadnych przerobek nie trzeba bylo wchodzi na standartowe gumy.
pzdr.