znalazłem na forum elektroników ciekawy projekt licznika do XT600: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3330075.html
Czy cos takiego sprawdzi sie w praktyce?
Chciałbym pokombinowac cos z moim licznikem i mysle nad czym podobnym
Do autora pisałem ale nie udostepni kodu
Moze sam cos stworze chociaz aby mierzyl predkosc i km
ale to komp samochodowy
pomiar prędkosci pobiera z jakiegos VSS auta
spalanie bedzie nieaktywne
ma tylko licznik km calkowity, brak dziennego
pamięć zasilana z akumulatora i wtedy czerpie 2 mA nonstop, aku padnie po miesiacu
a jesli go wyjąć na zimę to skasują sie wszystkie dane w tym kompie
Jak dla mnie lipa.
Faktycznie interesujący gadżet ,podoba mi się szczególnie forma zapisu pewnych informacji ze tak się wyrażę serwisowych np przebiegów dla oliwy .
Fajnie było by posiadać takie coś na pokładzie xt tylko na ile miałem do czynienia z takimi projektami z elektroda to jest porażka finansowa .
Ogólnie filipe thx za link jakieś mikrokontrolery gdzieś walają się w szufladzie może być z tego ciekawy temat na diflugie nudne zimowe wieczory oby się tylko nie za głęboko w to "wmontować " .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Dopytałem tego goscia z elektrody.pl o cene i odpowiedział, że kompletny z czujnikami to bedzie 650 zł.
No troche dużo, ale widze ze wykonuje profesjonalnie i fachowo.
Są na allegro liczniki wielofunkcyjne uniwersalne za 300-500 zł ale widze, że nie spasują obudową.
Do zimy podumam co i jak z tym zrobic, na razie szkoda mi sezonu na mody w moto.
Ogolnie tez w tym komputerku podoba mi sie odliczanie dystansu do serwisu np. oleju
Gacek, a czy jest szansa, ze na zimę coś zaprezentujesz swojego?
Byłbym zainteresowany forumową konstrukcją, moze wspólnie coś uradzimy co i jak taki licznik bedzie
pokazywał?
Filipe ja elektroniką to zajmuje się jak coś potrzebuję - nie jest to mój konik .
Osobiście myślałem nad czymś lżejszym finansowo np zastosować jakiś enkoder zczytujacy sygnaly np z tarczy hamulcowej a nie drogi gadżet Jakiś niedrogi układ oparty o mikro kontroler z wielofunkcyjnym wyświetlaczem .
Generalnie nie zalezy mi aby to wszystko siedziało w oryginalnych opakowaniach wolał bym coś lżejszego.
Chwilowo meczę inny gadzet z elektrody i jak na razie łapki mi opadają bo pieprzę się z pcb lecą mi ścieżki przy cynowaniu i końca roboty nie widać .
אני לא צריך עזרה קומית,
Terenowiec myślisz ze to Dżekson ? chyba pochwalił by się tym u nas ?
אני לא צריך עזרה קומית,
Pożyjemy -"obaczymy " .To forum nie tryska energią jeżeli chodzi o wymianę informacji .
Ja w xt osobiście mam zlewę na elektroniczne gadżety .Jednak jak bym miał zdjąć z przodu 700g masy gratów to chętnie bym to uczynił .
אני לא צריך עזרה קומית,