Tt600 s/e 1996r - zgrzyt przy zmianie biegu na 2

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
fryzjer

Re: Tt600 s/e 1996r - zgrzyt przy zmianie biegu na 2

Post autor: fryzjer »

Fajama pisze:Odkopuje bo przypomnialo mi sie ze chyba bo nie jestem pewien czy zaczelo tak sie dziać po wymianie oleju.
Wymienilem olej na motul, wlalem tyle ze z 3cm przed korkiem widac olej. Mam pytanie czy trzeba vos odpowoetrzac? Moze zly olej. Nie wiem jaki byl wczesniej, sprzeglo dziala dobrze, chyba byl gestrzy a jaki wlalem to musze sie dokladnie dowiedziec bo nie pamietam i nie ma mnie w domu

Olej przy wymianie zlewa się cały i wlewa tyle ile przewiduje producent.A nie na oko,pod korek.Ja dodatkowo po wymianie przy pierwszym odpaleniu, odkręcam delikatnie śrubkę od dekielka filtra oleju,aby trochę oleju wypłynęło.
Nie napisałeś jaki wlałeś olej.Mineralny?? Syntetyczny?? Półsyntetyczny??.Nie wiesz jaki był wcześniej.Może miałeś motocykl zalany olejem Mineralnym,a wlałeś Półsyntetyczny lub Syntetyczny.
Fajama
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha TT600 S 1996r

Post autor: Fajama »

A czy po wymianie oleju trzeba odpowietrzac uklad smarowania ta srubka przy filtrze oleju?
Fajama
Po kostki w błocie

I jezeli nie wiem jaki byl olej wczesniej to co zalac?
fryzjer

Post autor: fryzjer »

Fajama pisze:A czy po wymianie oleju trzeba odpowietrzac uklad smarowania ta srubka przy filtrze oleju?

Ta śrubka to raczej do skontrolowania obiegu oleju.
Ewentualnie możesz w prosty sposób przy pomocy tego otworu sprawdzić wydajność pompy.Nie wiem jak w TT,ale podejrzewam,że tak samo jak w XT. Wkręcasz kawałek rurki z gwintem.Nakładasz na rurkę przeźroczysty wężyk.Na wolnych obrotach słup oleju ma mieć z tego co pamiętam ,--- 2 metry---
Co do odpowietrzania silnika,po wymianie oleju,to nie będę się wypowiadał.Ja mam XT,i nigdy nie odpowietrzałem.Jedynie po wymianie oleju, odkręcałem tę śrubkę z góry dekielka filtra oleju.Być może przez to silnik się odpowietrzał.Nie wiem i nigdy w to nie wnikałem.
W sumie to,żadna robota poluzować tę śrubkę,a będziesz miał pewność,że pompa pracuje i obieg jest.Tylko Uważaj,żeby za bardzo nie odkręcić.Bo możesz nie nadążyć z łapaniem oleju :lol:
Fajama
Po kostki w błocie

Odkrecilem a olej tryskal jak fontanna, czyli dobrze, znak ze dziala :gleba:
A tak sobie mysle czy moze nie zalac wlasnie troche gestrzym olejem zeby poprawic choc troche zmiane tego biegu, co o tym sadzicie?
ODPOWIEDZ