Cześć Arthec! Ładniutka ta Twoja 1VJ, podoba mi się!
arthec pisze:
Teraz najblizsze plany:
1. wymiana napędu - poczytam forum, ale zakladam, ze dowiem się tyle ile juz wiem. Did + sunstar. Zabezpiecznie zebatki oryginalne od Yamahy?
2. wymiana opon - obecne mają bieżnika sporo, ale tylna ma chyba polowe lat motocykla. Mysle o TKC 80. Nie dlatego, ze taki ze mnie szutrowiec, ale dlatego, ze chce sie do tego zmotywowac. Macie jakies inne porady? Mitasy odpadaja bo jezdziec ze mnie w deszczu zaden, albo raczej bardzo strachliwy jezdziec.
3. Felgi - brakuje kilku szprych - juz kontaktowalem sie z krakowskim Dr Szprycha oraz Krolem z B-B. Sklaniam sie do Krola, bo ogarne i dorobienie szprych i zaplecenie pod jednym adresem. Szprycha jest podobno magikiem, ale musze juz miec wszystko dla niego dorobione.
4. Tarcza hamulcowa - NG? Mam jakas alternatywe? Jakie klocki lubią się z tą tarczą? Czy oplot ma sens czy to zbedny gadzet?
5. Wydech - nie wiem jakis db killer albo zalozyc cos innego. Z tym sie nie da jezdzic. Przynajmniej nie w moim wieku

Za glosny!
6. O serwisie typu filtry i olej nie wspominam. No moze zadam - ulubione pytanie. Jaką oliwę polecacie? Albo bardziej kontroweryjnie - dlaczego moj pomysl zalania motorexem 10w50 jest glupim pomyslem?
1. Moim zdaniem nie ma znaczenia czy to DID czy RK - ma być oryginalny napęd a nie podróbka z Allegro i będzie długo jeździć. XT jakoś dramatycznie szybko nie zjada napędu mimo, że to singiel. U siebie mam aktualnie łańcuch DID'a VX2 (złotego ale to chyba nie ma znaczenia jeżeli chodzi o jego wytrzymałość) i zębatki Sunstar. Przez ostatnie 1.5kkm nie było potrzeby naciągania

W Taty XJ jest RK XSO od ponad 20kkm i do końca mu jeszcze brakuje więc ja bym brał, to co tańsze ale oryginalne i tyle.
2. Co do opon, to się nie wypowiem zbyt konkretnie bo zawsze jeżdżę na kartoflach terenowych, nawet jak dużo latam asfaltem. Ile ludzi tyle opinii w tym temacie
Mój, może nie idealny, ale zadowalający zestaw, to CST C755 na przód i E09 na tył.
CST, to tania i dobra guma - jak Artur z Gruzji wróci, to muszę zamówić bo mój wysłużony Michał już dogorywa.
Mitas E09 na tył - dosyć głośny i na mokrym raczej biednie trzyma ale za to wolno schodzi po czarnym i w terenie coś tam więcej jednak pozwoli zrobić niż gęste TKC. Cena również z tych akceptowalnych.
3. Jeżeli sam chcesz wymienić uszkodzone/brakujące szprychy, to możesz je dorobić np u Bartnika (google Ci wyszuka dokładny adres). Ja kilka lat temu dorabiałem tam i te szprychy nadal jeżdżą bez problemu.
Jeżeli chcesz mieć kompleksowo ogarnięte całe koło i co najważniejsze dobrze zrobione, to wyślij do Króla.
4. Nowej tarczy moim zdaniem nie ma sensu kupować na przód. Lepiej już kupić albo tarczę z XTZ 660 (na niemieckim forum czytałem, że pasuje na piastę XT ale trzeba to zweryfikować) - oczywiście będzie potrzebny adapter zacisku, no i sam zacisk inny bo ten oryginalny jest dobry ale na tył a nie na przód, albo pomyśleć nad jakimś upgrade'm większego kalibru.
Sam mam cały układ Brembo z TTS + stalowy oplot a i tak hamuje to w sposób daleki od satysfakcjonującego mnie i w zimie najpewniej kupię felgę z LC4 i tarczę 320mm.
Natomiast jeżeli chodzi o sam stalowy oplot, to jak najbardziej warto założyć bo odczuwalnie poprawia jakość hamowania.
5. Oryginał będzie cichy i ciężki (około 7kg) a poza tym odczuwalnie zmuli moc motocykla - tak przynajmniej było w moim przypadku, może po prostu był zapchany już. Sam nie wiem ale długo na nim nie jeździłem.
Moim zdaniem wykombinuj db-killer do tego tłumika, który masz i będzie ok.
6. Temat olejowy pominę bo ja sugeruję się ceną w tym przypadku

Motul 10W40 stosunkowo tanio wychodził na tle innych producentów więc go zalałem. Nie mówię, żeby kupować GM, Lotosa czy inny Orlen bo taniej (chociaż na docieraniu właśnie Lotosa zalewałem i wszystko było ok) ale nie rozwodziłbym się nad tą kwestią za bardzo. Manual podaje takie i takie parametry - patrzę na ofertę sklepu, takie oleje spełniają te wymagania, ten wychodzi taniej - biorę
Ale to nie jest Twój pierwszy motocykl, więc masz na pewno swoje zdanie już wyrobione.
Powodzenia!