Korbowód xt600 34L
- wpiszlogin
- Czyścioch
- Motocykl: XT 600Z TENERE 34L
Korbowód xt600 34L
Witam!
Od niedawna jestem posiadaczem xt 600z tenere 34L, w którym zatarł się silnik. Ze szlifem cylindra i wymianą tłoka raczej nie powinno być problemów, ale niestety zrobił się luz pomiędzy korbowodem a sworzniem tłoka (łożysko ok) i mam lekki dylemat jak wyjść z opresji. Możliwe rozwiązania:
1) Może ktoś z Was orientuje się czy istnieją tłoki z nadwymiarowym sworzniem?
2) http://sklep.motor-land.com.pl/p-3051-k ... 0-srx-600/ - na razie jedyny zamiennik korbowodu jaki udało mi się znaleźć, ale według schematu sworzeń ma 35mm. Myślałem, że jest tak jak w 43f - 34mm.
3) Znalazłem używany wał od 43f za ok 200zł z możliwością zwrotu.
4) http://www.tenere.co.uk/forum/viewtopic.php?f=12&t=383 tutaj twierdzą, że korbowód od nowszych xt może pasować, ale do końca nie rozumiem z czego to wynika i czy mogą być jakieś problemy.
Moto chciałbym zrobić w miarę przyzwoicie, żeby przyjechać te 50tyś.
Od niedawna jestem posiadaczem xt 600z tenere 34L, w którym zatarł się silnik. Ze szlifem cylindra i wymianą tłoka raczej nie powinno być problemów, ale niestety zrobił się luz pomiędzy korbowodem a sworzniem tłoka (łożysko ok) i mam lekki dylemat jak wyjść z opresji. Możliwe rozwiązania:
1) Może ktoś z Was orientuje się czy istnieją tłoki z nadwymiarowym sworzniem?
2) http://sklep.motor-land.com.pl/p-3051-k ... 0-srx-600/ - na razie jedyny zamiennik korbowodu jaki udało mi się znaleźć, ale według schematu sworzeń ma 35mm. Myślałem, że jest tak jak w 43f - 34mm.
3) Znalazłem używany wał od 43f za ok 200zł z możliwością zwrotu.
4) http://www.tenere.co.uk/forum/viewtopic.php?f=12&t=383 tutaj twierdzą, że korbowód od nowszych xt może pasować, ale do końca nie rozumiem z czego to wynika i czy mogą być jakieś problemy.
Moto chciałbym zrobić w miarę przyzwoicie, żeby przyjechać te 50tyś.
- fakir
- Po kostki w błocie
- Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ
Re: Korbowód xt600 34L
Ja na Twoim miejscu założyłbym nowy korbowód i tłok - wszystko od TKRJ, słyszałem dobre opinie o tych gratach, sam mam tłok TKRJ od szlifu przejechane 3tys km
Pisz do użytkownika "ArturS" o graty, ma dobre ceny
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
- wpiszlogin
- Czyścioch
@fakir
TKRJ, dokładnie to jest firma, która mnie interesuje jeśli chodzi o zakup tłoka. Napisałem do użytkownika ArturS i zobaczymy co się uda załatwić. W innym wątku był już poruszany ten temat i podobno nie jest łatwo dostać korbę do tego motocykla i nie jest do końca jasne, czy korba z nowszych xt będzie pasować.
@Pawlo
Luz pokazywał mi mój mechanik na sucho i jak dla mnie jest minimalny ale odczuwalny. Nie umiem powiedzieć ile to setnych czy dziesiątych milimetra, ale według mechanika luz jest nie do zaakceptowania i doprowadzi wyrobienia się łożysk od wału i korbowodu.
Inny kolega jeszcze polecił mi dorobić tuleję do korbowodu. Co o tym sądzicie?
TKRJ, dokładnie to jest firma, która mnie interesuje jeśli chodzi o zakup tłoka. Napisałem do użytkownika ArturS i zobaczymy co się uda załatwić. W innym wątku był już poruszany ten temat i podobno nie jest łatwo dostać korbę do tego motocykla i nie jest do końca jasne, czy korba z nowszych xt będzie pasować.
@Pawlo
Luz pokazywał mi mój mechanik na sucho i jak dla mnie jest minimalny ale odczuwalny. Nie umiem powiedzieć ile to setnych czy dziesiątych milimetra, ale według mechanika luz jest nie do zaakceptowania i doprowadzi wyrobienia się łożysk od wału i korbowodu.
Inny kolega jeszcze polecił mi dorobić tuleję do korbowodu. Co o tym sądzicie?
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Ciekawefakir pisze:Ja na Twoim miejscu założyłbym nowy korbowód i tłok - wszystko od TKRJ, słyszałem dobre opinie o tych gratach, sam mam tłok TKRJ od szlifu przejechane 3tys km

Dolne łożysko z sworzniem skutecznie można zregenerować o górze raczej bym zapomniał .wpiszlogin pisze:@fakir
nny kolega jeszcze polecił mi dorobić tuleję do korbowodu. Co o tym sądzicie?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- fakir
- Po kostki w błocie
@gacek - masz inna ciekawą alternatywę dla ori tloka?
Bo chyba nie wossner...
Bo chyba nie wossner...
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Masz coś do powiedzenia coś ciekawego na temat tego tłoka ? to mnie oświećfakir pisze:@gacek - masz inna ciekawą alternatywę dla ori tloka?
Bo chyba nie wossner...

Jakoś na forum nie zauważyłem do tej pory aby ktokolwiek na tym forum pochwalił się ciśnieniowo odlewanym tłokiem w nienagannej kondycji po 3 kkm .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- fakir
- Po kostki w błocie
tyle masz postów natrzepanych a nic nie wiesz?Gacek pisze:Masz coś do powiedzenia coś ciekawego na temat tego tłoka ? to mnie oświećfakir pisze:@gacek - masz inna ciekawą alternatywę dla ori tloka?
Bo chyba nie wossner....

chyba że tylko spamujesz, z tego co widzę
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600 2KF
Tkrj vs wossner... To juz troche jak pc vs konsola. Jedno i drugie jest zachwalane jak i ganione. Wszystko zalezy od sposobu jazdy. Jak ktos sobie lubi popyrkac to brac tkrj bo tanszy. Wossner przy mocnym upalaniu tez znika w oczach. Na polce mam juz 3 wossnery i jeden tkrj, pierscieniami moglbym wykolczykowac pol plemienia...
- wpiszlogin
- Czyścioch
Jeśli chodzi o tłok to jestem raczej ku TKRJ, ale myślę, że obecnie to najmniejszy problem. Silnik został rozebrany do końca i moim oczom okazał się piękny wał, ale ze sworzniem 34mm. Jedna firma sprzedająca części do Yamahy i odpisała mi, że takie korbowody są dostępne jako oryginały, zamienników nie ma i kosztuje to ok 600 zł. ASO Yamahy natomiast oferuje zamiennik:
https://yamaha-czesci.pl/wyszukiwarka/f ... 661/520443
Jeśli dobrze liczę, to korbowód 309, łożysko 164, sworzeń 340 = 813zł
Macie jakiś pomysł?
https://yamaha-czesci.pl/wyszukiwarka/f ... 661/520443
Jeśli dobrze liczę, to korbowód 309, łożysko 164, sworzeń 340 = 813zł

Macie jakiś pomysł?