Akumulator do 3TB, o jakiem mocy itd !?!

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
kociol
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha Xt 600 (E) 1997rok

Re: Akumulator do 3TB, o jakiem mocy itd !?!

Post autor: kociol »

ja kupiłem też aku firmy YUASA i nie narzekam ładnie kręci wszystko jest ok.Oto sklep w którym kupywałem http://www.dobreakumulatory.pl/akumulat ... v-8ah.html
Kapiszon
Awatar użytkownika
Aruś
Po kostki w błocie
Motocykl: HORNET 919

Post autor: Aruś »

Na YUASA jeździłem jeszcze rok po kupnie XT i już nawet w ciepły dzień nie kręcił. Podejrzewam że miał ok 4 lata właśnie :) wnioskując po tym co mi poprzedni właściciel mówił (kumpel).
Obrazek
MarcinXT
Po kostki w błocie
Motocykl: KTM 690 SMC, YAMAHA XT 500E

Post autor: MarcinXT »

Chciałem odświeżyć ten temat, gdyż mam nowe doświadczenia. Otóż na poprzedniej stronie wkleiłem link do fotki aku jaki posiadam. Tamten miał rozruch 80A i zgoła wystarczał, ale w zimniejsze dni trzeba było trochę pokręcić rozrusznikiem. Po trzech sezonach padł (poprzedni właściciel nie wiem ile na nim jeździł, ale jeden na pewno). Założyłem teraz nowy, z rozruchem 135A i pali niesamowicie lepiej, jako zimny zapala praktycznie od razu. Koszt: 109 z kurierem przez allegro, fota: https://www.dropbox.com/s/ew344a5jpb66k ... .57.47.jpg
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Taki tam ciekawostek, wczoraj wrzucony do 3TB
Obrazek

i uwaga.... :mrgreen:
Obrazek

czyli coś dla odchudzenia gadziny ;) http://sklep.riderparts.pl/produkt/akum ... t-hjtx9-fp
kacza
Lubiący błoto
Motocykl: XT'ciak 600E

Post autor: kacza »

Tak kojarzę że ta firma JMT to produkuje tez wskaźnik temperatury oleju (który wczoraj do mnie przyszedł i w weekend testujemy) i pewnie inne akcesoria moto więc raczej taka mało sprecyzowana na dany produkt firma. Na Twoim miejscu Artur, w takie dalekie tereny jakie śmigasz to brałbym coś zaufanego :niewiem:
Daj znać jak to się będzie zachowywało. trzeba było zalewać elektrolitem po kupnie, czy to taki plug&play?
Yuasa-> dżapońskie cele ale montaż w chinach ( albo tylko japonia)
Varta-> Bosch te same linie produkcyjne.
Sam mam vartę i gosciu pokazał mi specjalnym miernikiem że miała 144A rozruchu (producent podaje 135 - nie wiem jak to możliwe) ;)
Awatar użytkownika
Piekny
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha TT600R 2001 5CH4

Post autor: Piekny »

kacza pisze:Tak kojarzę że ta firma JMT to produkuje tez wskaźnik temperatury oleju (który wczoraj do mnie przyszedł i w weekend testujemy) i pewnie inne akcesoria moto więc raczej taka mało sprecyzowana na dany produkt firma. Na Twoim miejscu Artur, w takie dalekie tereny jakie śmigasz to brałbym coś zaufanego :niewiem:
Daj znać jak to się będzie zachowywało. trzeba było zalewać elektrolitem po kupnie, czy to taki plug&play?
Yuasa-> dżapońskie cele ale montaż w chinach ( albo tylko japonia)
Varta-> Bosch te same linie produkcyjne.
Sam mam vartę i gosciu pokazał mi specjalnym miernikiem że miała 144A rozruchu (producent podaje 135 - nie wiem jak to możliwe) ;)
Litowo jonowy elektrolitem chcesz traktować? :D
Takie aku są plug and play, jak baterie w obecnych telefonach.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Kacza, ten aku co podał Artur jest zbudowany tak samo jak bateria w twoim telefonie (litowo-jonowy, nie kwasowo-ołowiowy) ;) Stąd też waga, bo ołowiu brak. Odnośnie prądu rozruchu, pytanie czy pomiar był wg tej samej normy co wartości na aku, bo jak nie to gość skorzystał z twojej niewiedzy 8-)

Edit: Oo, już mnie Piekny ubiegł :P
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Prąd rozruchu 180A. Tutaj trochę inaczej wygląda stosunek pojemności do możliwości oddawania ładunku. Aku zamontowane do 3TB żony, więc żadne tam odległości - w czerwcu jedynie Rumunia, ale do tego czasu przetestuję, czy to warte zainteresowania. Na razie kręci tak sobie, podobnie zresztą jak mój 200A z tenerki :? Ale w tenerce oba kręcą jak oszalałe. Poczekam aż silnik trochę się dotrze. Pierwsze kilka rozruchów po remoncie musiałem robić z akusia ze sprintera. Podobnie miałem w tenerce :gleba:
Co do firmy JMT, to nie jest to producent, a jedynie firma "pakująca", podobnie jak ProX, AllBalls i wiele innych.
kacza
Lubiący błoto
Motocykl: XT'ciak 600E

Post autor: kacza »

Rzeczywiście! kurde, nie zwróciłem uwagi :mrgreen:
Jak z ładowaniem takiego aku? Ładowarka procesorowa? :niewiem:
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Ładowanie tego ustrojstwa to niestety albo odpowiednia ładowarka, która w opisie obsługuje akumulatory tego typu albo kombinacje. Można go podpiąć do zwykłego prostownika na 10min, sprawdzając czy napięcie nie przekracza 13-13.5V, można ładować w motocyklu/samochodzie, bo regler dba, żeby nie doszło do przeładowania, a można, tak przynajmniej mi się wydaje, spiąć równolegle go z akumulatorem ołowiowym i wtedy niema szans na przeładowanie, bo ołowiowy aku na to nie pozwoli. Teoretycznie nawet zwykły lidlowski prostownik nie pozwoli na przeładowanie, ale nie testowałem jeszcze.
ODPOWIEDZ