Wymiana uszczelniaczy przedniego zawieszenia XT 600
- Aruś
- Po kostki w błocie
- Motocykl: HORNET 919
Re: Wymiana uszczelniaczy przedniego zawieszenia XT 600
Ja wymieniałem uszczelniacze pyłowe i olejowe, także nic nie rozkręcałem tylko wylałem oliwę i wydłubałem "haczykiem" własnej roboty obydwa, później nabiłem nowe i gra 

- Maro
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha XT600 2KF
Jaki wymiar powinny mieć uszczelniacze w 2KF? Po wyciągnięciu okazało się, że są inne w jednej i drugiej ladze, jeden wyższy od drugiego
Czy wysokość uszczelniacza ma duże znaczenie?
Czy wysokość uszczelniacza ma duże znaczenie?
Yamaha XT600 2KF
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Xt 125 R --->
Jeśli jeszcze nie zrobiłeś tych uszczelniaczy, to polecam obejrzeć poniższy filmik. jak ja robiłem u siebie to uszczelniacze musiałem rozciąć żeby je ściągnąć
Możesz potrzebować kogoś do pomocy, od góry w lagach do korków( trzeba wcisnąć i wyjąć cienki pierścień).
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-B5NDhn5CW0[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-B5NDhn5CW0[/youtube]
- mlody
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600K 3TB '91
Chyba jednak rozebrał skoro pisze, że "Po wyciągnięciu okazało się, że są inne w jednej i drugiej ladze..."
Co do pytania czy wyższe czy niższe. Moim zdaniem powinny być uszczelniacze te wyższe (szersze). Po złożeniu nie będzie luzu osiowego i uszczelniacz nie będzie miał prawa przesunąć się w ladze. Takie jest moje zdanie. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Co do pytania czy wyższe czy niższe. Moim zdaniem powinny być uszczelniacze te wyższe (szersze). Po złożeniu nie będzie luzu osiowego i uszczelniacz nie będzie miał prawa przesunąć się w ladze. Takie jest moje zdanie. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Do rożnych modeli stosowano adekwatne uszczelniacze .Powinny być dobrane adekwatnymi wysokościami ponieważ wraz zamkniętym zabezpieczeniem blokują górną panewkę na której pracuje zawias 

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- Maro
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha XT600 2KF
Wszystko zostało rozebrane bez większych problemów - poza pospawaniem klucza ze śrubą 27 mm 
Te adekwatne dużo mi nie mówią, chodziło mi bardziej o wartości w mm ...

Te adekwatne dużo mi nie mówią, chodziło mi bardziej o wartości w mm ...
Yamaha XT600 2KF
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
u siebie kiedyś dobierałem katalogowo uszczelniacze i pełen nie wypał wyszedł za niskie byłyMaro pisze:Te adekwatne dużo mi nie mówią, chodziło mi bardziej o wartości w mm ...

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
Hej.To da radę wymienić te uszczelniacze,bez rozbierania tych lag.To by mi zajebiście pasowało.Wszędzie piszą,że trza wszystko rozbierać.Nie jestem za bardzo obeznany w mechanice..Poza tym jeśli dało by radę w ten sposób wymienić te uszczelniacze,to byłbym bardzo Ci wdzięczny Aruś,za jakąkolwiek poradę.Na razie lagi mam zamontowane w moto,i z jednej wywaliło olej.Nic na razie nie ruszałem.Aruś pisze:Ja wymieniałem uszczelniacze pyłowe i olejowe, także nic nie rozkręcałem tylko wylałem oliwę i wydłubałem "haczykiem" własnej roboty obydwa, później nabiłem nowe i gra
- mlody
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600K 3TB '91
Jak się dorobi klucz to robota szybka i łatwa. Wydaje mi się, że wyjmowanie haczykiem uszczelniaczy może się skończyć porysowaniem chromu, tak że będzie później puszczać nawet na nowych uszczelniaczach. Ja bym wolał rozkręcić. Przynajmniej można przejrzeć wszystko (np. tuleje) i wyczyścić z tego syfu, który na pewno jest w środku.
Pomocy.Wczoraj rozbierałem jedną lagę.Odkręcałem ten "korek" z wentylem od góry,(w załączniku oznaczony czerwoną strzałką). Zrobiłem to nie myśląc i klops.Wystrzeliły mi sprężyny.Znalazłem tylko te elementy,które są na zdjęciu w załączniku.I teraz nie wiem.Czy któregoś elementu nie brakuje?.I w jakiej kolejności powinny być włożone do lagi?