filtr gąbkowy
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: yamaha xt 600 1989r.
filtr gąbkowy
Witam,
Mam pytanko, kupiłem nowe filtry powietrza gąbkowe (górny i dolny) do Yamahy xt 600 2kf i chciałbym wiedzieć czy przed założeniem trzeba je nasączać olejem (wiem że jak się je czyści to dobrze jest to zrobić) czy tez nie trzeba??
Mam pytanko, kupiłem nowe filtry powietrza gąbkowe (górny i dolny) do Yamahy xt 600 2kf i chciałbym wiedzieć czy przed założeniem trzeba je nasączać olejem (wiem że jak się je czyści to dobrze jest to zrobić) czy tez nie trzeba??
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: nie mam motocykla...
Re: filtr gąbkowy
Z tego co wiem, to filtry gąbkowe powietrza nasączamy olejem, po użytkowaniu myjemy (ja używałem zwykłej benzyny) i znowu olejem. Aha, oczywiście olejem do filtrów.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2013, 19:32 przez gwardia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Dobrze by było nasączyć olejem do filtrów powietrza. Można też zwykłym czystym olejem, ale takie szybko spływają i czynność wtedy trzeba dość często powtarzać 

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: yamaha xt 600 1989r.
a nasączyć trzeba oba (dolny i górny) czy tylko jeden i który??
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: nie mam motocykla...
Hm, nie wiem. Ale jeżeli oba są gąbkowe i są to filtry powietrza to nasączyłbym oba. W TTr miałem tylko jeden. polecam jednak olej do filtrów, zupełnie inna konsystencja. Moim zdaniem nie warto tu oszczędzać.jus99 pisze:a nasączyć trzeba oba (dolny i górny) czy tylko jeden i który??
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Jestem tego samego zdania. Zwłaszcza, że ten pozornie drogi olej starcza na długo. Ja swój filtr po wyczyszczeniu i wysuszeniu jadę pędzelkiem moczonym właśnie w oleju do filtrów. Przejadę dwa razy tym pędzelkiem filtr z każdej strony i jest igłagwardia pisze:polecam jednak olej do filtrów, zupełnie inna konsystencja. Moim zdaniem nie warto tu oszczędzać.