Jakie zebatki na trase

Forum dotyczące nadwozia, zawieszenia, układu hamulcowego, napędowego, ogumienia i innych podzespołów nie związanych z silnikiem.
Awatar użytkownika
yadam
Po kostki w błocie

Re: Jakie zebatki na trase

Post autor: yadam »

Radzio97 pisze:Witam wszystkich mam zamiar kupic naped do xt tylko nie wiem jaki, obecnie mam przod 15 tyl 45. Naped zostal kupiony gdzies w maju przez poprzedniego wlasciciela i lancuch juz jest prawie na 7 zabku wiec chyba jakais szajs ale zebatki jeszcze w miare. Wiecie moze gdzie mozna kupic jakis porzadny zeby tak szybko sie nie rozciagal razem z zebatkami.
Na tych standardowych zebatkach wycisnolem prawie 160km/h. Teraz bym kupil inne zeby moto bylo szybsze. Jakie polecacie i jakie predkosci sie rozwija na tych wiekszych przelozeniach , tak z ciekawosci pytam . Dla mnie standardowe dobre sa w teren ale na trase troche za wolne i czy na tych wiekszych przelozeniach moto dlugo sie rozpedza. Pozdrawiam :)
moge ci sprzedac tylna 42 za 40pln nowka
Awatar użytkownika
ogur69
Po kostki w błocie

Post autor: ogur69 »

Aruś pisze:Co do spalania 3,5-3,7 L. No bez przesady ! w XT chyba trzeba być cudotwórca... :lol:
to zużycie podane jest w trasie raczej bez przekraczania 100km/h, 1300 km w łikend mazury i spowrotem na przełożeniach 16/45 tankowałem 7-7,5l/200km tankując od pełnego do pełnego,na 15/45 wychodziło 4l-4,3l/100km
ludzie dzielą się na czystych i szczęśliwych
Awatar użytkownika
Aruś
Po kostki w błocie
Motocykl: HORNET 919

Post autor: Aruś »

No ponad 4 to już co innego, chodź pierwszy raz się z tym spotykam i powątpiewam ;>
Obrazek
lucyfer
Lubiący błoto

Post autor: lucyfer »

ja w swojej yamaszcze mam z przodu 13 tył 46 w terenie na 3 rwie trasa max 135km/h
stary
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha xt 3tb
Kontakt:

Post autor: stary »

ma ktoś namiar gdzie kupić tylną zębatkę ale jak------ największą----- :roll: znalazłem tylko 48 zębów
do jazdy w teren
stary gg-11364481
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

To i tak pieknie trafiłeś bo jak szukałem to powyżej 47 to na nic się nie natknąłem dedykowanego do xt pomijając oferty w których ludzi dorabiają na zamówienie .Można założyć na przodzie 14 dodając do istniejącej na tyle 3 zęby ale ten wycierający się ślizg :? .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

W polskiej dystrybucji z JT i Sunstara przekrój od 39 do 47 dostępne cały czas. Nie widziałem jeszcze 48. Myślę, że przy przy 14/47 nie byłoby tragedii z wycieraniem ślizu :niewiem: Ale V bieg chyba byłby wtedy nie dłuższy, niż przy standardowym napędzie na III :shock:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

U siebie musiałem przyjąć inne kryteria gdyż wsadziłem na tył koło o średnicy 18 cali wiec przełożenia na jakich wcześniej jeździłem stały się nie praktyczne do jazdy bardziej terenowej na 17 cali używałem 15/46 co i tak przy oponie terenowej dawało efekt jak na enduro 15/ 45 na koło .
Na 18 cali mam obecnie 14 / 47 i fajną sprawą jest cisnąc pod obłoconym terenie przy pewnym zakresie obrotów łapałem slajda motocykl stawał się przy wyższym momencie obrotowym cięższy do ogarnięcia opona traciła przyczepność - teraz ładuję mu wyższy bieg dwójkę lub adekwatnie do dwójki trzy i moment oddawany na koło mną nie poniewiera (nie tracę przyczepności na kole ) a silnik ciągnie oddając delikatniej moment na koło - opona lepiej się klei a wszystko odbywa się bez ograniczania prędkości 8-) . Może nie ma przy tym takiej adrenaliny jak przy na full odkręconym piecu ale tam gdzie kiedyś łapałem karkołomne figury na spokojnie przejeżdżam bez większych obaw o glebę :lol: . Ciężko pisać mi o prędkościach przykrótka linka z 3tb czasami traci kontakt z ślimakiem ale jeżdżąc off i tak nigdy nie dawałem 140 3 bieg na delikatnie wyższych obrotach to w granicy 70 /80 km tragedii nie ma ;) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
stary
Lubiący błoto
Kontakt:

no właśnie ja tak mam 15 /45 tyl, ale zastanawiam sie trzeba by zmienić ---na 14/47 zębatki nie oryginalne ,ma ktoś jakieś doświadczenie ile takie nie oryginalne zębatki wytrzymują w terenie :roll: ciekawa sprawa czy byłaby znacznie odczuwalna różnica szybkości czy nie,może to ktoś umie obliczyć- nap;
na biegu --1 jaka jest szybkość na zębatkach--- ( 15 przód +45 tyl )
a ten sam bieg ale zębatki----14 przód +47 tył, ;)
patrzyłem na tabele z tego linka co jest w temacie ,ale jakoś nie umiem to dobrze wyliczyć
sory co napisałem poprzednio ze znalazłem tył 48 zębów sklep mi złe odpisał chodziło o 47
stary gg-11364481
stary
Lubiący błoto
Kontakt:

Artur S co miałeś na myśli pisząc o tym wycierającym sie ślizgu ;) ??
przy zębatce
przód--14
tył--47
---bo aktualnie mam założone-- tak 15 /45 tyl i troszkę za szybko sie mi to wydaje ,możecie poradzić czy jak dam 14/47 będzie odczuwalna różnica ( moto wolniej pojedzie ) :browar:
stary gg-11364481
ODPOWIEDZ