Gacek pisze:Mam nadzieję ze ktoś kiedyś wyjaśni co to za wynalazek mam u siebie z pomiaru cewki jakby wskazuje na cdi

ale ta kość no i ścieżki jakby wskazują ze cyfrowo sterowany jest kąt podawania iskry .
Ponieważ w temacie powiedziałem A to teraz pora na B

Będzie zwięźle, na temat i po kolei:
1. to są dwa tranzystory mocy (żadne tam triaki czy tyrystory). Jeden z nich ten 1446 to typ Darlington NPN i na pewno steruje bezpośrednio cewką zapłonową.
Ten drugi 1015 to pojedynczy PNP lecz nie wiem jakie jest jego zadanie. Być może steruje kontrolką REV, bo ona ma te 5W więc coś większego powinno ją załączać. Ale musiałbym mieć na stole ten moduł by do tego dojść analizując przebieg druku na płytce. Spróbuj do tego sam dojść - lupa w rękę, trochę cierpliwości i dojdziesz co i jak,,,
2. co do tejże kontroli REV to ona nie pokazuje ładowania bądz jego braku. Gdzie to wyczytałeś Gacek?
Wg mojej wiedzy, kontrolka ta załącza się gdy należy przełączyć bieg na wyższy aby nie dopuścić do przeciążenia silnika. Właśnie stosowana jest w wersjach XT, które nie mają obrotomierza. Forsowanie obrotów wyżej gdy już pali sie REV powoduje odcięcie zapłonu. Nie ma to nic wspólnego z procesem ładowania!!!
Zresztą sam się o tym przekonałeś, bo akumulator już 3-ci sezon działa ok, tak?
3. rezystancja cewki zapłonowej - jej obwodu wtórnego, wyszło że masz te około 4 kOhm, a więc za mało jak na zapłon TCI, który na pewno masz w swoim XT.
Nie potrafię tego wyjaśnić, może ta cewka jest uszkodzona, może pochodzi od innego, starszego modelu z CDI bo ktoś kiedyś taką dostał i zamontował.
Teoretycznie każda inna cewka o odpowiednich parametrach powinna dobrze współpracować z tym modułem. Więc może kup na próbę jakąś tańszą i się przekonaj czy jest coś lepiej.
4. przy tranzystorze 1446 pod końcówką emitera masz dziurę w płytce jakby wyrwaną, nieregularną. Są też do bazy i kolektora dolutowane dwie diody w bardzo dziwny, nieprofesjonalny sposób. Na 99% ktoś w tym module grzebał, no chyba że Yamaha tak wówczas montowała elektronikę,,,
I na koniec mam pytanie: jak to się stało Gacek, że do tej pory przez długi czas byłeś przekonany, że masz moduł CDI, że są tam triaki/tyrystory? Skąd też przypuszczenia, że kontrolka REV odpowiada za ładowanie?