bartxt pisze:Witam
Po wczorajszej przejażdżce zauważyłem spory wyciek oleju w prawej ladze. Przy jeździe też czułem że jest coś nie tak, bo gdy na gruncie brałem łuk z dociążeniem w prawo z sporym przechyłem To czułem wyraźne dobicie na kierze .
Tak więc sprawa jest prosta

puscił amor
Może któryś z kolegów przerabiał już ten temat i podpowie jak to zrobić i (+- ) jakiś kosztorys i na ilę trzeba się przygotować
pozdro
Witaj
koszty to generalnie do ustalenia po weryfikacji poszczególnych podzespołów .
Jak coś bym mógł doradzić to przed całkowitym rozkręceniem jednak po spuszczeniu oleju i demontażu sprężyny sprawdź czy dolna laga nie ma luzów promieniowych dolna laga rura w rożnych położeniach.
Oraz czy przesuwa się bez nadmiernych oporów tarć w kierunkach pracy .
Powinna pod ciężarem dolnej lagi płynie opadać i podobnie wsuwać pod ciężarem górnej rury.
Po demontażu i wyczyszczeniu optycznie musisz ocenić stan tulejek na prowadnicach oraz stan wew powierzchni dolnej lagi .
Następnie rury czy nie ma zarysowań z reguły wzdłużnych . Niewielkie ryski możesz spróbować potraktować papierem ściernym o granulacji > 1000. W przypadku gdy nie będziesz w stanie osunąć takich rysek musisz się liczyć ze wymiana uszczelniaczy nie przyniesie żądnego skutku .
Przed montażem smaruję pierścienie prowadzące olejem który używam do amortyzatorów - natomiast miedzy uszczelniacze stosuję środek smarujący na bazie silikonu (w moim przypadku to olej silikonowy Canon używany do smarowania elementów gumowo - metalowych w kserokopiarkach ) .
Po złożeniu i zalaniu odp gęstości olejem oraz ilością możesz przy poziomu zmienić parametr wpływający na silę dobicia min wolna przestrzeń z serwisówki to 150 mm ( u mnie zalanie zalecanej ilości robiło 180 mm ) wiec w przy indywidualnych preferencjach istnieje opcja dolania do tej wysokości oliwy) przez zmianę poziomu na plus uzyskujemy twardszą charakterystykę dobicia . Natomiast prędkość z jaką pracuje amortyzator w przypadku 3tb można regulować gęstością użytego oleju .