Wężyk od Gaźnika

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
kociol
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha Xt 600 (E) 1997rok

Wężyk od Gaźnika

Post autor: kociol »

Witam mam pytanko ostatnio zauważyłem że mi siączy paliwo z tego wężyka co idzie od gaźnika w dół zaznaczonego na zdjeciu na czerwono nie wiem co to może byc za przyczyna prosze o porade
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c00 ... 210d9.html
Kapiszon
XT.3tb
Lubiący błoto

Re: Wężyk od Gaźnika

Post autor: XT.3tb »

Jest to wężyk przelewowy gaźnika. :)
kociol
Lubiący błoto

Aha ale jak zakupiłem motor to nic mi tam nie ciekło dopiero teraz zaczeło ciec
Kapiszon
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

jeżeli cieknie to może być że brud dostał się pod zaworek iglicowy i ten nie blokuje dopływu paliwa
kociol
Lubiący błoto

Witam Panowie odświeże troszke temat a więc ostatnio dałem do kumpla Yamahe co sie bardzo dobrze zna na motorach bo miałem problem taki że motor strzelał kopcił i nie chciał palic ustawił mi zawory i synchronizacje gaźnika motor teraz chodzi jak burza pali na dotyk tylko czemu znowu mi cieknie paliwo z tego wężyka co na zdjęciu ale tylko wtedy jak postoi przez noc i nie raz jak moto sto pare godzin a tak jak jeźdze to jest wszystko ok i zakręce kranik.Mi sie wydaje że może zaworek nie trzyma paliwa i przez to cieknie albo zaślepic tą czarną rurke od dołu silikonem prosze o porade
Kapiszon
Awatar użytkownika
Magic
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 E 1998

Post autor: Magic »

Jak zaślepisz przelew to paliwo będzie szło wyżej i przelewać się zacznie przez uszczelki, przelot gaźnika. Odkręć komorę gaźnika, wyjmij pływak, odkręć zabezpieczenie zaworu dopływowego, i wyjmij cały zawór. Teraz musisz ocenić czy iglica dobrze dopasowuje się w okno, czy jest stożek, może zrobiły się już jakieś zadziory i rysy. Raczej na pewno coś znajdziesz, dlatego warto kupić zestaw regeneracji gaźnika.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Aruś
Po kostki w błocie
Motocykl: HORNET 919

Post autor: Aruś »

Za nim cos kupisz rozbierz gaznik i wyczysc. Sprawdz plywak, czy nie jest dziurawy. :)
Obrazek
kociol
Lubiący błoto

Witam pomocy :( rozebrałem ostatnio gaźnik do czyszczenia wszystko ładnie pięknie wyczyściłem kupiłem zetaw naprawczy gaźnika nowe krućce i złożyłem odpaliłem chwilke pochodził zgasiłem i nagle paliwo zaczeło lecieć ciurkiem z rurki nr 26 http://www.xt600.de/xt_werkstatt/_speci ... r_oben.htm http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f4c ... 289a0.html rozkręciłem z powrotem ustawiłem pływak na wysokośc 25mm skręciłęm odpaliłem i dalej cieknie :niewiem:
Kapiszon
kamilol
Lubiący błoto

Post autor: kamilol »

Ja mam dokladnie ten sam problem ze cieknie paliwo z gaznika wezyk na zdjeciu 26. Mi cieknie tylko na zgaszonym silniku i przy otwartym kraniku. Przy zamknietym i odpalonym nie.
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

za wysoki poziom paliwa lub nieszczelny zaworek iglicowy lub to i to.
ODPOWIEDZ