Chodzi o TT600R z 1998r.
300km temu zrobilem generalny remont silnika: nowy tlok, pierscienie, sworzen, wszystkie lożyska w karterach, cylinder po szlifie na 2gi nadwymiar. Do tego zmieniłem kartery, kupilem komplet od TTR w dobrym stanie. Kartery zmieniłem, ponieważ w poprzednim silniku prawy karter byl od starego XT i nie było miejsca na podłączenie zewnętrznej rurki, doprowadzającej olej do smarowania zebatek wałka sprzegłowego skrzyni. Oczywiście wszystkie o-ringi, simmeringi i uszczelki zmieniłem na nowe. Tak więc generalny remont ale bez ruszania wału korbowego.
Silnik jest na dotarciu, które robię zgodnie z manualem.
I teraz problem: po przekjechaniu 40km z predkością ok 100km/h, wywalilo mi prawie cały olej ze zbiornika poprzez rurę odpowietrzającą silnik. Końcówka tej rury jest włożona do komory filtru powietrza. Oczywiście olej zalał częściowo ta komorę a reszta ciekła spod siedzenia, na obie strony motocykla. Zobaczyłem to na stacji benzynowej, na szczęście 3 km od domu.
Myślałem nad przyczyną tej awarii i po przejżeniu manuala i szczegółów konstrukcyjnych starych karterów, mam takie pomysły: Ponieważ rura odpowietrzajaca jest połączona z przestrzenią za lewym gniazdem łożyska wałka wyrównoważającego, olej może się tam dostać tylko przez łożysko. NIe wydaje mi się aby mogł być nachlapany w takiej ilości. Wygląda na to że z jakiegoś powodu cały olej mi przezucilo ze zbiornika do silnika i poziom wzrósł na tyle, że zaczęło wywalać olej odmą. Czyli wygląda na to, że zawiódł system cofania oleju do zbiornika. Druga sprawa to to, że wcześniej nie miałem smarowania zebatek wałka sprzegłowego skrzyni, a teraz to smarowanie przywróciłem, więc więcej oleju dostaje się na dno silnika. No ale tak to jest oryginalnie skonstruowane.
I teraz pytania: Czy komus tez zdażyło sie wywalanie oleju odmą w dużej ilości? co może być tego przyczyną? Czy były jakieś rożnice w konstrukcji i wydajności pomp olejowych w różnych modelach TT i XT? Bo moim zdaniem, przyczyną jest za małe odsysanie oleju z silnika do zbiornika.
Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi!
Pozdrawiam

BAdam