Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT

Wszystko o tym motocyklu.
ODPOWIEDZ
wiewior298
Lubiący błoto
Motocykl: TT 600 4gv 1994

Re: Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT

Post autor: wiewior298 »

Qba1988 pisze:Panowie mam następne pytanie. Xt 600 3tb 1990 orginalny tłumik. Czy po wykręceniu db killera musze regulować gaznik?
ja lubie eksperymentować i zdjęcie db kilera i przejechanie kilkunastu lub kilkudziesieciu kmi sprawdzenie świecy to była by przyjemność i kolejne doświadczenie
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

wiewior298 pisze:
Qba1988 pisze:Panowie mam następne pytanie. Xt 600 3tb 1990 orginalny tłumik. Czy po wykręceniu db killera musze regulować gaznik?
ja lubie eksperymentować i zdjęcie db kilera i przejechanie kilkunastu lub kilkudziesieciu kmi sprawdzenie świecy to była by przyjemność i kolejne doświadczenie
Jak lubisz eksperymenty na wydechu to spróbuj krótkiej jazdy na jednym zaworze wydechowym i zwróć uwagę jak moto się od dołu zbiera bo góry ew brakuje kolejono możesz to zrobić na lewym i prawym w starych xt występuje różna długość ;) a ja chętnie poczytam o doznaniach jakie zaobserwowałeś ;) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
wiewior298
Lubiący błoto
Motocykl: TT 600 4gv 1994

Post autor: wiewior298 »

no nie powiem gacek teraz to mnie zaskoczyłeś ale ciekawe musi być doznanie sam to przeżyłeś?? bo narazie to nie mam w planach zabawe na jednym zaworze
dyzio767
Lubiący błoto
Motocykl: xt 500z
89r

Post autor: dyzio767 »

fryzjer pisze:Może od początku.Którą XT500-ke ,chcesz kupić.Bo były jak by dwa "rodzaje".
Taka stara XT500,poprzedniczka XT600.
Był też inna XT500.Wyglądała identycznie jak modele XT600.Różniła się od XT600,zmniejszoną pojemnością cylindra,oraz gaźnikiem
No właśnie- taką XT 500Z Tenerę mam- i w nie potrafię w necie nic znaleźć o niej. Interesuje mnie moc w KM, prędkość, fabryczne dane spalania itp - oraz jakie oryginalnie przełożenia (zębatki) miała. Potrafi ktoś coś o niej gdzieś odszukać?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

wiewior298 pisze:no nie powiem gacek teraz to mnie zaskoczyłeś ale ciekawe musi być doznanie sam to przeżyłeś?? bo narazie to nie mam w planach zabawe na jednym zaworze
A ja tylko zapodałem ci coś w moim odczuciu konstruktywnego pod rozwagę :lol: skoro twierdzisz ze lubisz zabawę w eksperymenty :P .
Osobiście jak coś lubię to czynię :happy: jednak w tym wszystkim szukam ludzi o podobnych aspiracjach w grupie nawet debilom żyje się raźniej -lżej :P
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

dyzio767 pisze:No właśnie- taką XT 500Z Tenerę mam- i w nie potrafię w necie nic znaleźć o niej. Interesuje mnie moc w KM, prędkość, fabryczne dane spalania itp - oraz jakie oryginalnie przełożenia (zębatki) miała. Potrafi ktoś coś o niej gdzieś odszukać?
Moim zdaniem masz zwykłą Tenere 600, możliwe, że jest wykastrowana na jakiś inny rynek. Były takie wersje XT z ograniczoną mocą, nazwali je XT 500, ale silnik był ten sam co w 600. Było o tym na forum, powinieneś się doszukać ;) Poza tym po czym wnosisz, że to XT 500?
Obrazek
Krzsiek
Po ośki w błocie
Motocykl: TT600R 5CH

Post autor: Krzsiek »

Na cylindrze u podstawy jest napisana pojemnosc
dyzio767
Lubiący błoto
89r

W dow rejestracyjnym mam :

- XT 500 Z

- na cylindrze mam napisane 499cm3

- wedle nr Vin katalog w salonie Yamahy podaje model dokładnie taki sam jak mam w dowodzie .

Na forum doczytałem się, że były takie modele (na Austrię) i że to jest to samo co 600tka tylko z mniejszym cylindrem.

Niestety nie wiem (poza informacją w dowodzie) ile mam KM- a te w dokumencie mogą być zaczerpnięte przez Panią w okienku z pierwszego lepszego katalogu i modelu właśnie XT 500.
Niby to nie ważne, ale jako iż zaprzyjaźniłem się ze swym pojazdem (głównie przez wyjęcie już ze 20cia razy gaźnika i włożenie go z powrotem :tenere: ) to chciałbym sobie o nim choć ciut poczytać... a tu lipa.

Więc jeśli któryś z Was Koledzy jest bardziej oblatany w wyszukiwaniach i na coś trafi, będę dozgonnie wdzięczny:)
fryzjer

Post autor: fryzjer »

dyzio767 pisze:W dow rejestracyjnym mam :

- XT 500 Z

- na cylindrze mam napisane 499cm3

- wedle nr Vin katalog w salonie Yamahy podaje model dokładnie taki sam jak mam w dowodzie .

Na forum doczytałem się, że były takie modele (na Austrię) i że to jest to samo co 600tka tylko z mniejszym cylindrem.

Niestety nie wiem (poza informacją w dowodzie) ile mam KM- a te w dokumencie mogą być zaczerpnięte przez Panią w okienku z pierwszego lepszego katalogu i modelu właśnie XT 500.
Niby to nie ważne, ale jako iż zaprzyjaźniłem się ze swym pojazdem (głównie przez wyjęcie już ze 20cia razy gaźnika i włożenie go z powrotem :tenere: ) to chciałbym sobie o nim choć ciut poczytać... a tu lipa.

Więc jeśli któryś z Was Koledzy jest bardziej oblatany w wyszukiwaniach i na coś trafi, będę dozgonnie wdzięczny:)

dyzio767.Mnie interesuje jak został rozszyfrowany numer VIN twojego motocykla??.Wszędzie wymagane jest 17 znaków.Nawet na stronie Yamahy. A nasze XT mają 9 znaków.
dyzio767
Lubiący błoto
89r

fryzjer pisze:

dyzio767.Mnie interesuje jak został rozszyfrowany numer VIN twojego motocykla??.Wszędzie wymagane jest 17 znaków.Nawet na stronie Yamahy. A nasze XT mają 9 znaków.

Niewykluczone, że Cię źle rozumiem z pytaniem, opiszę sytuację-

-dzwoniłem do serwisu Yamahy w Łodzi, szukałem śruby (dekla) zaworu wydechowego. Poprosili mnie NIE O MODEL motocykla, tylko o VIN. Po podaniu usłyszałem pytanie w celu potwierdzenia modelu:

-"Czy to XT500z z 89r?"

Stąd wnioskuję, że model podany w dowodzie zgadza się z faktycznym modelem motocykla.
ODPOWIEDZ