[XT600] Poziom oleju
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT'ciak 600E
Re: [XT600] Poziom oleju
Ok Pawlo, w pełni rozumiem, tylko że czytałem jak to robić kilkanaście razy w manualach, czytałem ten wątek 4 razy i stosując się do tych instrukcji stwierdzam że nie działają w moim przypadku. Silnik był prawidłowo rozgrzany, sprawdzony poziom oleju po wyłączeniu i następnie był znowu sprawdzony po niecałych 5 minutach. Rosnący poziom oleju jest sprzeczny z rozszerzalnością cieczy względem temperatury i tym, że oliwa spływa do silnika po pewnym czasie. Szukam więc sposobu żeby mieć ten prawidłowy poziom oleju w ramie. W każdym razie dzięki Pawlo za wyrozumiałość 

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Nie rozumiem do końca w czym masz problem
oliwa z zbiornika spływa ew przelewem - natomiast pierwsza sekcja zasysa z zbiornika olej i jeżeli silnik nie pracuje to u mnie poziom tylko minimalnie się obniży.
Zmieniając np oliwę w swoim typie nie mam opcji aby zalać przez zbiornik całą ilość na raz - muszę zakręcić silnikiem aby połknął swoje inaczej podczas pracy
pokaże mi na zbiorniku zaniżony stan .Jeżeli rośnie ci minimalnie poziom w zbiorniku to pewnie efekt tego ze oliwa rozrzucona po ściankach po pewnym czasie spływa i tworzy delikatnie wyższy poziom bo innej możliwości raczej nie ma

Zmieniając np oliwę w swoim typie nie mam opcji aby zalać przez zbiornik całą ilość na raz - muszę zakręcić silnikiem aby połknął swoje inaczej podczas pracy
pokaże mi na zbiorniku zaniżony stan .Jeżeli rośnie ci minimalnie poziom w zbiorniku to pewnie efekt tego ze oliwa rozrzucona po ściankach po pewnym czasie spływa i tworzy delikatnie wyższy poziom bo innej możliwości raczej nie ma

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
- Kula
- Po ośki w błocie
- Motocykl: XR 400R
Rozwiązaniem tego problemu byłoby założenie w miejscu bagneta termometru. Dałoby to możliwość sprawdzania poziomu zawsze przy tej samej temperaturze, przez co samo sprawdzanie byłoby dokładniejsze.
Ja zarówno w XT jak i teraz w XR zawsze po każdej jeździe sprawdzam poziom oleju. Nie raz jest on mniejszy, nie raz większy ale zawsze mieści się w dopuszczalnych normach więc niczym się nie przejmuje i jeżeli u Ciebie tak jest to radze to samo
Ja zarówno w XT jak i teraz w XR zawsze po każdej jeździe sprawdzam poziom oleju. Nie raz jest on mniejszy, nie raz większy ale zawsze mieści się w dopuszczalnych normach więc niczym się nie przejmuje i jeżeli u Ciebie tak jest to radze to samo

Motorynka -> Simson S51 -> Suzuki Dr 125 SE -> Honda Varadero 125 -> Pełnoletnia Yamaha XT 600 -> XR 400R
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT'ciak 600E
To chyba jedyne rozsądne wytłumaczenie tego zjawiska. Na dniach zajmę się tym czujnikiem temperatury. Tylko mam jeszcze pytanie do tych którzy taki czujnik mają:Gacek pisze:Jeżeli rośnie ci minimalnie poziom w zbiorniku to pewnie efekt tego ze oliwa rozrzucona po ściankach po pewnym czasie spływa i tworzy delikatnie wyższy poziom bo innej możliwości raczej nie ma
-Jak się go wkręca i wykręca? czy na wieczku jest jakiś wypust czy coś ?

-
- Czyścioch
- Motocykl: lc4
ile oleju wchodzi do tt 600 87rok?
JAki olej wlać po remoncie silnika z nowym tłokiem? Mineralny?
- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
Czas, który zaoszczędziłeś w Powitalni poświęć na skorzystanie z wyszukiwarki.zbyster pisze:ile oleju wchodzi do tt 600 87rok?
-
- Czyścioch
skorzystałem. nie znalazłem. więc ile oleju wchodzi do tt 600 z 87roku? Tyle samo co do xt? Chyba mniej?
-
- Czyścioch
pewnie nikt nie wie
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: xt600
jak kupisz 3 litry to starczy , wlej 2,5 jak będzie mało po uruchomieniu silnika to uzupełnij do stanu 

- fakir
- Po kostki w błocie
- Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ
Cześć, jaki polecacie olej po remoncie silnika? Najtańszy minerał czy od razu docelowy półsyntetyk?
Będę zakładał nowy tłok + szlif cylindra i głowicę po regeneracji.
Gdzieś wyczytałem, aby na pierwsze 1000km po remoncie zalać go mineralnym i wymienić po pierwszej godzinie pracy na jałowych, następnie po przejechanych 100km, i kolejno po 300 i 700km, później można lać docelowy półsyntetyk.
I oczywiście nie wkręcać na wysokie obroty.
Co o tym sądzicie?
Będę zakładał nowy tłok + szlif cylindra i głowicę po regeneracji.
Gdzieś wyczytałem, aby na pierwsze 1000km po remoncie zalać go mineralnym i wymienić po pierwszej godzinie pracy na jałowych, następnie po przejechanych 100km, i kolejno po 300 i 700km, później można lać docelowy półsyntetyk.
I oczywiście nie wkręcać na wysokie obroty.
Co o tym sądzicie?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré