Ericco pisze:Wszedłem na forum po dłuższej przerwie bo przez weekend postanowiłem nie czekać do wiosny i nie kupować XTX tylko wydać ponad połowę pieniędzy mniej i kupić teraz coś starszego i w miarę zadbanego do 5 tysi.
Ponieważ pamiętałem że Mazi chciał sprzedać "nomada" to zacząłem tu szukać kontaktu do niego bo liczyłem na to że jeszcze nie pozbył się tej "padliny"
Przeglądam tematy a tu taka niespodzianka.

Szkoda że się spóźniłem (hehe sporo się spóźniłem).
Temat oraz wykonywane przez Ciebie praca przy tym moto bardzo mi się podoba.
W takim razie szukam dalej, może trafię na coś godnego uwagi i nie wpakuje się w jakąś totalna padlinę w którą będę musiał pakować kasę
Życzę powodzenia i zero komplikacji przy dalszych pracach

Niestety (dla Ciebie) motocykl zmienił właściciela

Ale trafił w dobre ręce, chyba
Powodzenia w poszukiwaniach!
ArturS pisze:Przyszła mi dzisiaj dostawa tłoków, trzy PROX, jeden namura - każdy jeden ma podobny "zaciek", oczywiście w losowych miejscach. To mi wygląda bardziej jakby je byli po ostatecznej obróbce i z tego mycia ten zaciek

Myją je więc czymś, zapewne jest to standardowy proces w produkcji każdego tłoka skoro i Prox i TKRJ takie zacieki ma.
batagur pisze:Terenowiec wątek obserwuję nadwyraz dokładnie, ponieważ sam powoli zaczynam się przymierzać do odbudowy swojej Tenery, jednak rozdzielam kwestię mechaniczną z estetyczną. Mechanika została zrobiona rok temu, wszystkie uszczelki, uszczelniacze, podkładki, oleje itp, przez zimę sprzęgło bo padło i wkurza szukanie luzu i zcinanie się biegów, a na motorze sprawnym technicznie ale nie estetycznym można latać, a w końcu przyjdzie czas i kasa i na to. Wszystko co piszesz o tym Słoniu (ksywka którą nadaliśmy tenerce chyba ze względu na bak jak w tankowcu) to prawda i chyba każdy kto miał lub posiada tego sprzęta jest do niego przywiązany, rzadko się słyszy żeby ktoś nie był zadowolony. No chyba że po przesiadce z wski cena za komplet uszczelek 120zł to za dużo i trza z kartonu po tv wyciąć...
Nie zastanawiałeś się nad pozostawieniem oryginalnego tłoka a wymiany tuleji w cylindrze? Wykonanie samej tuleji to rzecz banalna, sprawdzona i przetestowana.
Z piecówki powinieneś być zadowolony, jedyny minus piecówki jaki zauważyłem na przykładzie roweru który kiedyś remontowałem. Koła w nim były w kolorze pomarańczu jaki występuje na HD. Jak to rower dużo parkuje na zewnątrz, dziewczyna trzymała go głównie pod balonem w efekcie czego tylne kółko bardziej narażone na uv wyjaśniało, a przednie pozostało w takim samym odcieniu. Co ciekawe powłoki w innych kolorach są nie do ruszenia
Pytanie co do wachacza, oryginalnie był srebrny czy siwy? Czy jak dopadniesz naklejki to trzeba będzie go trysnąć klarem?
Witaj, jeżeli chodzi o kwestie estetyczne to motocykl chciałem rozebrać w drobny mak i przy tej okazji pomalować ramę wraz z wahaczem żeby później to złożyć do kupy tak jak Bóg przykazał i nie bawić się w rozbieranie/składanie kilka razy. Rozebrać motocykl to chwila ale złożenie go tak żeby wszystko miało ręce i nogi to już nie takie hop siup.
Przy tej okazji odnawiam po drodze sporo elementów, które tego wymagają. Teraz przede wszystkim chcę doprowadzić ten motocykl mechanicznie do odpowiedniego stanu. Reszta efektów wizualnych nie jest priorytetem aczkolwiek jak znajdę zbywające fundusze to i nad tym się pomyśli.
Co do odcieni kolorów to nie ma to dla mnie znaczenia za bardzo ponieważ motocykla nie robię po to żeby stał w pokoju i świecił oryginałem tylko po to żeby go tyrać w dziczy więc jak troszkę odcień będzie różnił się od oryginały to nic się nie dzieje.
Wahacz oryginalnie jest srebrny a więc mój kolorek dość znacznie różni się. Jak dostanę naklejki na niego to raczej bezbarwnym ich pokrywał nie będę bo oryginalnie nie były ale jeszcze się nad tym nie zastanawiałem, zależy z czego te naklejki będą wykonane, o ile będą bo jakieś nieporozumienia w tym temacie wynikały - albo ja źle określiłem o co mi chodzi albo osoby zajmujące się produkcją tego typu elementów życzą sobie sporo pieniążków - sądząc po innym temacie, w którym Artur się wypowiadał, to ta pierwsza opcja więc zapewne do tematu niedługo wrócę
Lekki zastój w pracach bo czasu brakuje ale niedługo coś się ruszy
Pozdrawiam
Mateusz