Yamaha XT600E 3TB Remont 2012r.

Pokaż innym swój motocykl!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Yamaha XT600E 3TB Remont 2012r.

Post autor: Gacek »

W moim xt sporo wyłaziło niedoróbek z odlewni :( niby Japonia lepsza technologia ale jakby wszystko co zauważyłem to nie będę nazywał po imieniu .Odlew karteru z WSK ma się do do xt jak Audi do Trabanta . Nie jestem metalurgiem ale to czego nie zobaczysz pod farbą wyjdzie podczas polerki pęknięcia technologiczne wywołane przykurczem stopu to praktycznie jedna wielka pajęczyna :niewiem: jak to się kupy nadal trzyma
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
zul
Po kostki w błocie

Post autor: zul »

Propozycja. Wiecej jezdzij mniej gadaj. Wiesz dlaczego malo mechanikow czyta fora. Bo im szkoda czasu na takie bzdury. Xt to prosty stary nawet bym powiedział rolniczy motocykl. Jezdzi ? robi 50k bez remontu ? Wiec nikt sie nie przejmuje pajeczynkami itp ;)
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Jak ktoś robi polerkę aluminium to musi się liczyć z tym, że trzeba co jakiś czas przejechać to pastą polerską (najlepszy Autosol do metalu o czym pisałem w innym temacie ;) ). Aluminium jest wredne, ale daje super efekt. W moto mam na razie tylko osłonę pod silnikiem wypolerowaną i nawet nie zachodzi szybko, ale w puszce mam polerowane ranty felg i to już jest udręka - tak średnio raz, dwa razy na miesiąc trzeba przejechać autosolem, ale dla takiego wyglądu warto poświęcić chwilę. Natomiast nie wyobrażam sobie, żebym miał tak czyścić silnik moto, za dużo zakamarków i nierównomierna powierzchnia. Da się zrobić, ale trzeba się narobić i dbać, bo jak zajdzie mocno to już koniec i polerka od początku ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Gacek pisze:Nie jestem metalurgiem ale to czego nie zobaczysz pod farbą wyjdzie podczas polerki pęknięcia technologiczne wywołane przykurczem stopu to praktycznie jedna wielka pajęczyna :niewiem: jak to się kupy nadal trzyma
Etam trzyma się w jednym kawałku? Jak nic się nie urwie i bloku nie rozdupcy...tfu! to się trzyma i tak ma być, maneta opór i nie ma co pajęczynki oglądać :biker:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

zul pisze: Wiesz dlaczego malo mechanikow czyta fora. Bo im szkoda czasu na takie bzdury.
- albo ujj ich szczela jak robota ucieka sprzed rąk bo niekumatego gościa zawsze łatwiej naciągnąć na kasę :P . Fachowość nie wynika z zdobytych kwalifikacji na papierze tylko z realnej wiedzy popartej praktyką doświadczeniem .Tak się składa ze mam znajomego - kolegę który nawet robił motocykle pod wice i zespołowego mistrza świata w enduro ale wole sam robić i rozmawiać bo dla mnie to tez rodzaj jazdy .Co do propozycji pozwól że będę sobie według swojego uznania dozował co jak i gdzie w jakiej ilości robię :P .
A o pajenczynkach wspomniałem aby ktoś się przedwcześnie nie podniecał :lol:
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Magic
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 E 1998

Post autor: Magic »

Przedstawiam wam prace mojego kolegi Przemysława, który sztywną ręką narzędziowca dokonał oto takiego otworu na kick'a:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Nie muszę dodawać że otwór pasuje idealnie, a wałek pracuje bez jakichkolwiek oporów. Jednym słowem świetna robota.
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

wytrze sie moment dekiel i bedzie lało olejem, trzeba tam wstawić coś twardszego
Awatar użytkownika
Magic
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 E 1998

Post autor: Magic »

Oryginalnie taż tak jest, więc czemu miałoby być źle?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Magic a deko ? z łapki sterowane ? ;)
אני לא צריך עזרה קומית,
MarcinXT
Po kostki w błocie
Motocykl: KTM 690 SMC, YAMAHA XT 500E

Post autor: MarcinXT »

Witajcie, nie chcę tworzyć nowego tematu. Z czego wynika popękanie ściany dekla w miejscu filtra oleju? Wokół mam pęknięcia i się zastanawiam skąd i czy nie wybuchnie nic :P Tu widzę jest idealnie.
ODPOWIEDZ