Gaźnik czy zapłon czy inne licho..?

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
dyzio767
Lubiący błoto
Motocykl: xt 500z
89r

Re: Gaźnik czy zapłon czy inne licho..?

Post autor: dyzio767 »

..składam od nowa. Przed chwilą na próbie moto wcale nie chciało się wkręcać, strzelał itp..
Zmieniam iglice wedle ostatniej wiadomości i ciut obniżyłem poziom paliwa- był na zero..
dyzio767
Lubiący błoto
89r

Wgrrr...

Siada mi już psychika od tego gaźnika..

Na postoju ładnie się wkręca- z małą ilością dodawanego gazu. Gy dam dużo, oczywiście bez zmian- przerywa.
Podczas jazdy póki jeszcze nie jest porządnie rozgrzany idzie w miarę dobrze, po rozgrzaniu podczas przyspieszania szarpie.

Ogólnie każda ingerencja powoduje efekt gorszy od początkowego sprzed "naprawy" (równo się rozpędzał- brakowało wysokich obrotów-przerywał)

Zaczynam "łapać" jak to działa. Mały gaz- pierwszy gardziel, idzie w sumie ok, drugi podciśnieniowy i zaczyna się kaszana
dyzio767
Lubiący błoto
89r

..ochujeje.
Cokolwiek bym nie robił, tylko się pogarsza.

Może problemem być jakieś uszkodzenie w gaźniku niewidoczne gołym okiem?
Jakimś totalnym jełopem chyba nie jestem. Ilość razy wyjętego gaźnika jest już nie do policzenia. Gaźnik mogę rozebrać i złożyć niemal z zamkniętymi oczami w ciągu paru minut, zwłaszcza że używam wkrętarki. Iglice zarówno z jednej gardzieli jak i z drugiej miałem już chyba w każdej możliwej konfiguracji.
Wysokie obroty- lipa i do tego nie potrafię wrócić do momentu gdy ładnie jeździł do 5tys. Teraz zamula i przerywa nawet podczas spokojnej jazdy!

Czy ma ktoś może pożyczyć, chętnie odpłatnie- do testu wstępnie wyregulowany gaźnik??
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Z uporem tkwisz przy gaźniku :roll: .Zanim cokolwiek zostanie zassane z gaźnika poprzedza go suw wydechu .
Aby cię nie męczyć przedstawię ci jak w moim xt to wygląda zawór wydechowy zamyka się na 30 stopni w kierunku kiedy tłok wykonuje suw ssania ,natomiast ssacy

otwiera się 5 stopni przed gmp jezli twój układ wydechowy pracuje tak ze nie nadąża za pracą tłoka to suw ssania w twoim piecu rozpoczyna się od wrzucenia spalin w kanały ssace a w następstwie zassanie tych spalin z odrobiną Świerzego powietrza i paliwa .Możesz sobie wtedy regulować za przeproszeniem do usranej śmierci lub wstawiać ujj wie jakie wynalazki i tak ci to nie za wiele wniesie :P .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
dyzio767
Lubiący błoto
89r

Ok, dzięki Gacek.

Teraz poproszę Cię bardzo o uzmysłowienie mi tego co to oznacza- rozumiem, że jakąś awarię?

Jeśli problem z zaworami- zaglądałem tam. Ustawiłem znak "T" po czym skontrolowałem luzy na zaworach. Ssący miał ok 0.1 a wydechowe 0.15. Nie jestem pewien czy dokładnie na znaku T miałem sprawdzać i wydech i ssący, czy powinienem przekręcić może wałem?

..czy to co piszę powyżej to nie w temacie a Tobie chodzi o coś innego?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Ja pierdzielę :facepalm: .
znacznik na kole magnesowym powinien odpowiadać gmp (górny martwy punkt ) w miejsce wykręconej świecy wsuwasz kawałek ołowka i weryfikujesz kręcąc wałem lewo prawo i organoleptyczni e próbujesz wyłapac czy pasuje lub nie :| .
Gaxnik jak poprawnie wyregulowałeś i ustawiłeś (jak fabryka przykazała )to się nie cofasz bo demontaż i montaż to wg mnie koszmar :roll: .Tylko obowiązuje pewna zasada jak coś robisz to konkretnie jak popełniasz błędy to potem pomstuje :evil:.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
dyzio767
Lubiący błoto
89r

Gacek, nie nerwój się na mnie.

Laik jestem, ale zawzięty- czytam forum i widzę, że nikt z początku nie jest orłem- podstawy mechaniki ważne, ja nie mam- ucze się i wślepiam w te forum aż małżonka mnie nienawidzi:) - choć teraz siedzi przy mnie i obydwoje oglądamy w wiki zasadę działania silnika czterosuwowego!- nawet szybciej łapie ode mnie..
:)

Jutro wrócę do zaworów- rozumiem, że to sugerujesz?
Sprawdzę ołówkiem...znak "T" w takim razie po co...?

Jak będzie ideał- wracam do gaźnika i do ustawień fabrycznych- choć wedle wszelakich wpisów i manualach tudzież stada różnych obrazków jakie są wlepione na forach mam wątpliwości co do iglicy- i tych plasticzków za lub przed zawleczką do poziomu.

Mam wolny wydech, jednak ciut skastrowałem podkładką bo było mi za głośno- to też rozumiem, że pewnie problem, ale Ty zdaje się też masz wolny wydech i moto ok. Tego nie bardzo wiem jak wyeliminować ponieważ spłukałem się na motocykl i wydatek może niewielki bo ok 150 na fabryczny wydech,..ale nie mam:(
dyzio767
Lubiący błoto
89r

..jeszcze pytanie z gażnikiem:
Otwarcie przepustnicy na wiertełko 7- zrobiłem tak, jednak przy całkowicie otwartej przepustnicy tej ośki z blaszką od podciśnieniowego nie mam w poziomie- a kilka wpisów było w temacie, że być powinna. Gdy ustawiam tak by była w poziomie, otwór na drugiej gardzieli w tym momencie mam absolutnie inny niż 7mm.

Czym się sugerować?
TeTe199
Lubiący błoto
Motocykl: tt6

Post autor: TeTe199 »

A robiłeś test ze ssaniem ?
wiewior298
Lubiący błoto
Motocykl: TT 600 4gv 1994

Post autor: wiewior298 »

przepustnica powinna być w poziomie inaczej przymyka okno, nie pamiętam dokładnie ale pomiędzy gaźnikami jest śruba do regulacji aby przepustnica sie nie otwierała za daleko musisz pokombinować trochę to dojrzysz ją
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ