[XT600] Poziom oleju

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: ile wchodzi oleju

Post autor: Pawlo »

Na lato będzie lepszy 15w50, ale będzie miał gorsze właściwości przy niższych temperaturach. Najlepszy w tym wypadku byłby 10w50 ;) A teraz ciekawostka: ostatnio kupując olej dowiedziałem się, że nie ma półsyntetykowych olejów motocyklowych. Aż poszukałem starych butelek po oleju w garażu, wszystkie 10w40 i na każdym tylko "syntetyk" ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
robcio1187
Po kostki w błocie
Motocykl: YAMAHA XT 600 E 3TB

Re: ile wchodzi oleju

Post autor: robcio1187 »

Witam , całkiem niedawno też zmieniałem oliwe w swoim moto i dokładnie miałem taki sam problem z ilością jaka powinna być i wyszło na to że leciutko ponad 2,8L model 3TB/E 1995 ale tak jak wcześniej wspominali koledzy najlepiej jest sie przejechać 5 km i pozgaszeniu moto ok 30 sec sprawdzić , sam tak postępuje i stan się zgadza ;) a co do samego oleju jeden z fachowców polecił mi motula 15/50 pół syntetyk , syntetyk podobno do nowszych motocyklach sprawdza się lepiej ;) pozdro.
Awatar użytkownika
Radzio97
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT600E DJ02 2003r

Re: [XT600] Poziom oleju

Post autor: Radzio97 »

Witam.
Mam jeszcze jedno pytanie, ostatnio co zalalem oliwe to spuscilem wiadomo ze na rozgrzanym silniku po nalaniu odpaleniu zrobieniu z pare km i na miarce bylo full. Dzis zrobilem z 6 km gasze troche ponad max robie kolejne 8km jest z 2 cm za kreska full prawie przy korku. Wracam 14 km [troche go przegonilem] na bagnecie wskazuje polowe.Dodam ze jak jechalem w jedna strone to powolutku tak 80 ,90 gora , wlalem tak jak w ksiazce 2.8 z filtrem. Czyli jak tak jechalem bez palowania w jedna strone to sie jeszcze piec dobrze nie zagrzal i mi tak pokazywalo na miarce, dopiero jak go dobrze przegonilem to pokazalo polowe, jak to w koncu z tym jest :?:
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Olej musi być sprawdzany w temperaturze ok. 60*C. Przy innej temperaturze pomiar nie jest wiarygodny, stąd wahania poziomu u ciebie.
Obrazek
Awatar użytkownika
robcio1187
Po kostki w błocie
Motocykl: YAMAHA XT 600 E 3TB

Post autor: robcio1187 »

Jeśli masz zalane odpowiednia ilosć i zagrzany dobrze piec to powinno być ok ja sprawdzam stan po 30 sec zawsze pózniej oliwa scieka powoli do silnika i już stan sie nie będzie zgadzał.
Awatar użytkownika
mateusz50007
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 Z TENERE 3AJ

Post autor: mateusz50007 »

Nie chcąc zakładać nowego tematu i zaśmiecać forum mam małe pytanko ile oleju wlać do mojej 3AJ bo szykuję się właśnie do wymiany i czy mam zalać olej o symbolu 20W40 czy może jakiś inny.
Z góry dzięki za pomoc.
jacekxt60043f
Po kostki w błocie
Motocykl: xt600,vs1400

Post autor: jacekxt60043f »

zalej motula 20w50 :idea:
kiedyś.... wsk, junak, cb750, k-750,rm-125.
obecnie...vs1400,xt60043f.
Awatar użytkownika
yadam
Po kostki w błocie

Post autor: yadam »

sprawdzanie oleju to temat rzeka...(mowa o modelach ze zbiornikiem w ramie)

w instrukcji pisze zeby zapalic silnik i ma chodzic przez pare minut jesli nagla reakcja na manetke gazu nie spowoduje jego(silnka)zgasniecia znaczy ze jest juz rozgrzany i wtedy na bagnecie powinno wskazywac 3/4 stanu

...u mnie to nie dzaiala i po tak krotkim czasie bagnet jest suchy.

za moj silnik jestem pewny bo go rozbieralem przed podroza zycia ktora nie doszla do skutku.
wymienilem sobie pierscienie i uszczelniacze (orginal yamaha) bo palil mi ok. litr oleju na 6000km
wymienialem wlasnymi rekami wiec wiem co mowie bo wiem co widzialem w silniku...
...sprawdzam olej po kadej przejazdzce i np. ostatnio wracalem z trasy spokojna jazda 3500-4000obr/min dystans 35km bez przerwy (asfaltowy dojazd do domu )
bylo zimno i temp oleju wskazuje 80stopni
pod garazem odczekalem ok 4-5min zeby silnik pracowal na wolnych obrotach sprawdzam olej i bagnet suchy ! (olej w ramie widoczny) dzien wczesniej olej byl na bagnecie !
zanim w panice dolalem olej jak to kiedys bywalo (a potem musialem szczykawka wysysac go spowrotem)
zapalilem jeszcze raz moto i na wolnych obrotach chodzil tak dlugo az wskaznik pokazal 100stopni temperatury oleju i na bagnecie pokazal FULL !
potrafi to ktos rzeczowo wyjasnic? do tej pory nikt ale to nikt tego nie potrafil wyjasnic ludzie ktorzy mieli do czynienia z tym motorem kwitowal ze: tam jest pojebane sprawdzanie oleju (nie przyjmuje takiego wyjasnienia)
...sorry za przydlugawy tekst ale krocej nie umialem opisac tego "zjawiska"
Awatar użytkownika
seboo
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600E

Post autor: seboo »

yadam pisze:w instrukcji pisze zeby zapalic silnik i ma chodzic przez pare minut jesli nagla reakcja na manetke gazu nie spowoduje jego(silnka)zgasniecia znaczy ze jest juz rozgrzany i wtedy na bagnecie powinno wskazywac 3/4 stanu

...u mnie to nie dzaiala i po tak krotkim czasie bagnet jest suchy.
W moim moto ten sposób też się nie sprawdza. Poziom oleju sprawdzam jednak zawsze po jeździe kiedy silnik jest porządnie nagrzany. Daje mu pochodzić minutkę na wolnych i wtedy, niezależnie od tego czy temperatura wynosi 60, 80, czy 100 stopni, po zgaszeniu od razu wyciągam bagnet, wycieram, wkładam (bez wkręcania) i sprawdzam poziom. Sposób jest na bank dobry, bo ostatnio przy wymianie oleju miałem poziom full, spuściłem olej (zmierzyłem, że zeszło 2,8 L), zalałem taką samą ilość i po rozgrzaniu moto (w czasie jazdy) i sprawdzeniu poziomu znów było full.
Yamaha XT 600E 3TB '95
Suzuki GSF 1250SA '08
Awatar użytkownika
yadam
Po kostki w błocie

Post autor: yadam »

ale jak wytlumaczyc to ze wrocilem z trasy oleju na bagnecie nie bylo a jak silnik pochodzil troche na wolnych az osiagnal 100stopni na bagnecie pokazal sie full ?
za niedlugo wymiana to zobacze ile spuszcze z pieca
ODPOWIEDZ