Jaki naped wybrac?

Wszystko o tym motocyklu.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Jaki naped wybrac?

Post autor: Gacek »

Kula pisze:no właśnie kręciłem przez długą rurę z kumplem i ni chuchu. bałem się, żeby wałka nie ukręcić i odpuściłem na razie.
co do zębatek to tak jak pisałem mam 15/39 a gdy wysłałem zapytanie do jednego ze sklepów specjalizujących się w tego typu sprawach to odpisali, ze seryjnie jest właśnie 15/39
no nic teraz zakupie 15/45 ;)

- szczęka mi dzisiaj opadła jak zobaczyłem twój post w chwalę się :oops: zupełnie nie rozumiem skad u ciebie taki silnik z tą prądnicą ? wyglada jak z starszego modelu :o 2kf 2nf . to jest orginalny silnik z tego modelu czy przeszczep jakiś ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
Kula
Po ośki w błocie
Motocykl: XR 400R

Post autor: Kula »

Gacek powiem szczerze, że nie mam pojęcia o jaką prądnice Ci chodzi :oops:
nie mam pojęcia czy silnik był przekładany.
silnik to model 3AJ00 (taki jest symbol na silniku) ale jaki silnik był montowany w tym modelu to nie wiem.
Motorynka -> Simson S51 -> Suzuki Dr 125 SE -> Honda Varadero 125 -> Pełnoletnia Yamaha XT 600 -> XR 400R
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Kula chodzi o to ze starsze xt miały inne skrzynki inne przełożenia niz 3tb a twój silnik to jakiś ewenement bo ma kopniak i rozrusznik :mrgreen: .I lewa kapa ma inny kształt ze wzgl na zastosowany w nim inny typ prądnicy wiec pewnie masz tez inny wał krutki . Generalnie motocykl wyglada jak 3tb / e a silnik z deka inaczej jakby mieszanka e/k :mrgreen: . Po prostu wychodzi jak bys miał jakąs wersje limitowaną wypuszczoną specjalnie na jakis rynek tyle ze nie kumam jaki i moze faktycznie skrzynka miec inne przełożenia tak jak w starszych xt .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Kula
Po ośki w błocie

Gacek, nie mam rozruchajki elektrycznej w Xt, tylko kopkę. choć fakt, że mam "przygotowane" fabrycznie miejsce (przystawkę) na jej zamontowanie.
ale z jakiej paki coś takiego posiadam to pojęcia zielonego nie mam

a co do skrzynki, jeżeli ma fabrycznie 15/39 to będzie duża różnica jak założę 15/45?
Motorynka -> Simson S51 -> Suzuki Dr 125 SE -> Honda Varadero 125 -> Pełnoletnia Yamaha XT 600 -> XR 400R
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Nie no okropnie zwolni 1 to jak czołg będzie ja miałem najniżej 14 /46 biegi leciały krutko jak w crossowce krótko obcinało znacznie szybkość do 120 jak pamiętam w teren było by OK ale na ulicę to moim zdaniem mała porażka . Kula ja mam gdzieś 39 zębów tylną w garażu tyle ze muszę ob lukać jak firma i w jakim stanie bo wyglądała na nową nieużywaną a ja dostałem jak kupowałem xt .Jak ci nie będzie pasić 45 a kupisz to najwyżej zrobimy podmianę coś ci ew dopłacę jak będzie różnica w cenie .Tak w ogóle to off topic wyszedł z ego mozemy na priv pogadać ew .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Kula
Po ośki w błocie

na priv odezwę się w sprawie zębatki jak coś. czyli z 2 powinien walić gumę?
6 zębów z tyłu będzie za dużo? chciałbym dać taka zębatkę, żeby moto waliło gumy z 2, ale cholera, jest problem taki, że tygodniowo robię prawie 250 km w trasie (dojeżdżam 120 km do uczelni) i nie chciałbym moto męczyć...
aż kurde sam nie wiem jaką kupić. może wziąć 15/43?

Gacek miałeś 14/46 a przelicznik jest taki (tak słyszałem), że 1 ząb mniej na przedniej zębatce jest jak 3 więcej na tylnej. więc wychodziłoby 15/49, więc jak bym miał 15/45 to jednak te 4 zęby mniej... chyba będę musiał posłużyć jako królik doświadczalny :mrgreen:
Awatar użytkownika
RedGothic
Po kostki w błocie
Motocykl: YAMAHA XT 600 Z TENERE ^_^

Post autor: RedGothic »

Ja mam 15 z 45 i super sie jezdzi zwłaszcza w trasie , potwór nie meczy sie :mrgreen:
Było: Motorynka , Komar1973 , WSK 3 , SHL M11 , Yamaha TT600 4GV BELGARDA...
Lepiej umrzeć stojąc niż żyć na kolanach...
Jazda na motorze to najlepsza rzecz jaką można robić w ubranich...
Awatar użytkownika
Kula
Po ośki w błocie

ciekawe jak mają się przełożenia w skrzyni w XT i w TT. czuje, że mój Xt dostanie po dupsku na tym przełożeniu
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

RedGothic pisze:Ja mam 15 z 45 i super sie jezdzi zwłaszcza w trasie , potwór nie meczy sie :mrgreen:
- to zależy co kto jak nazywa nad przełożenia niestety męczą (korbowody , łożyska ,skrzynia ) na wszystko działają większe siły niz normalnie . Kula wchodzenie na gumę predzej wykończy ci motocykl niż te przełożenia .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Kula
Po ośki w błocie

możesz mieć racje Gacek, choć w sumie czy dam gazu i moto pójdzie na koło, czy zacznie mielić w błocie to na jedno wyjdzie ;)
zestaw zamówiony, w weekend założę i zobaczymy co z tego będzie
ODPOWIEDZ