Zabrałem się dzisiaj za te zawory. Za przy obrotach wału nie widzę żadnego 'T', które jest wymieniane w manualach i nie tylko. Jest coś w stylu 'H' i 'I'. To 'T' mogło się zatrzeć, czy po prostu nie we wszystkich wersjach to występuje ?
Luzy sprawdzałem przy ustawieniu na 'I'. Szczeliniomierz z wymiarami 0.05, 0.10, 015, itd. Wg serwisórki luzy maja być takie :
Intake : 0.05 - 0.10
Exhaust : 0.12 - 0.17
Pierwszy raz operowałem szczeliniomierzem i takie wnioski mi wyszły.
Zawory ssące :
a. lewy : 0.05 wchodzi luźno 0.10 mniej więcej do połowy (czyli wydaję się być ok)
b. prawy : 0.05 wchodzi do połowy mniej więcej 0.10 do 1/3 (czyli jest niby za mały luz, tak ?)
Zawory po stronie wydechu :
a. lewy : 0.10 wchodzi bez problemu 0.15 do połowy (czyli jest w dolnej granicy dopuszczalności)
b. prawy : 0.10 wchodzi bardzo luźno 0.15 też się mieści cały, ale trzeba użyć siły (czyli jest w górnej granicy, ale luz jest lekko za duży)
Dobrze myślę ? Jak teraz działać, żeby to skorygować skoro nie widzę tego 'T' ?
Jak widać na załączonym obrazku ktoś górę brał na silikon (fabrycznie chyba tak nie było ?)
Przy okazji świece wymieniłem na nową.
Jak zwykle regulujecie wstępnie gaźnik po ściągnięciu i czyszczeniu ? Muszę to zrobić dobrze, bo ostatnio po założeniu popyrkał i po dodaniu gazu zgasł. Czytałem cały temat o regulacji, ale dalej nie za bardzo wiem co i jak.