witam jestem nowy a to moj xt 600 custom

Pokaż innym swój motocykl!
Walus
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT

Re: witam jestem nowy a to moj xt 600 custom

Post autor: Walus »

Troche poskladany.

Obrazek
Obrazek
Walus
Czyścioch

Silnik malowalem sprayem HQS - High Quality Spray
Vernice Alte Temperature 800 *C

19 zł za puszke placilem ale powiem ze kryje zajebiscie. Nie wiem jak z trwaloscia bo jeszcze nie odpalilem motoru, ale to dam znac.
mlody11132
Po kostki w błocie

Post autor: mlody11132 »

silniczek pieknie sie prezentuje:)jak i całosc tez bym chetenie taki zrobił. a miał bym prozbe czy mogł bys mi podesłac jakies dokładniejsze zdjecia co było gdzie przerabiane? kuba.tychocki6@gmail.com był bym wdzieczny i czekam na dalsze zdjecia
xt 600 3tb
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Postaraj się dobrze wygrzać farbę przy pierwszym odpaleniu, zrobi się twardsza wtedy ;) Ciekaw jestem jak będzie się trzymać, malowałem taką kolektor w poprzednim moto co miesiąc, bo schodziła co chwile, no ale to większa temperatura. Fajnie, że ktoś kontynuuje projekt :)
Obrazek
Walus
Czyścioch

Czym mam wygrzac ta farbe ? Opalarka np ?

Kurde troche cieżko ze zdjęciami bo ja nie robie tego projektu od początku. Większość jest na forum.
W skrocie: przespawany jest caly tylni trojkąt,rama zostala wypiaskowana i pomalowana, wstawione są owiewki z KTM SX 520, wyrzucony jest zbiornik olej z tyłu, został pospawany nowy zbiornik aluminiowy i umieszczony przed bakiem, zostala dodana chlodnica oleju, zostało przeplecione tylne kolo na piaste z tarcza, zostaly przyspawane mocowania na chlodnice i pompe hamulcowa, zostala wyrzucona prawie cala elektryka, zostanie tylko to zeby moc odpalic silnik i podlaczyc przednie swiatlo.

W silniku został zrobiony szlif cylindra, został kupiony i wrzucony nowy tłok, wymienilem zawory ssace bo byly krzywe, oczywisnie wczesniej dotarte zostaly te i wydechowe, przy okazji wymienione uczelniacze zaworowe, nowe uczelniki w calym silniku. Wyregulowalem luzy zaworowe. Ustawilem rozrzad. Potem silnik został wyczyszczony, zmatowiony, odtluszczony i pomalowany.

Zostało:

Zostało mi przerobic jeden przewod laczacy chlodnice z bakiem, kupic klamke do hamulca przedniego, klamke sprzegla, gripy, wydech, tylni zacisk. Pokleic na porzadnie air boxa i go pomalowac. Dorobic blache aluminiować oslaniajaca amortyzator i air boxa. Dokupic olej do silnika, plyn hamulcowy, filtr powietrza i oleju, swiece. Znalesc zaslepke obrotomierza do silnika.

Na dniach zajme się elektryka, i postaram sie odpalic silnik ale ciezko z kasa i nie mam zabardzo za co kupic oleju i filtra.

Dodatkowo chce zamontowac taki termometr oleju.
Zakres pracy od -30 do 150 *C

Obrazek
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Nic nie trzeba opalarką. Sama się wygrzeje od temperatury cylindra, troszkę się podymi i tyle. Chodziło mi o to, żeby się zdążyła wygrzać przed wjazdem w teren ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
zul
Po kostki w błocie

Post autor: zul »

W terenie połamiesz ten stelaż siedzenia. Jestem pewien.. najszybciej w miejscu otworu gwintowanego do mocowania bocznego plastiku... ;) Wyboczy się tam.
pisior.18
Po kostki w błocie

Post autor: pisior.18 »

tutaj pisior troszkę łezka się w oku kreci ale wziąłem się za projekt troszkę tak bez możliwości nawet ciepłego garażu z prądem nie mam ale i tak się ciesze że wraz z walusiem na zezon motor będzie gotowy. Następnym argumentem jest to że tak szczerze
ja potrzebuje mtoru to cięższych zadań niż nadaje się do tego xt. jeśli kogoś zawiodłem to bardzo przepraszam ale na szczęście zaoszczędziłem troszkę pieniędzy i zaraz jak zrobi się troszkę cieplej to dobudowuje garaż na dwa auta wraz z moim ukochanym warsztacikiem w którym przerobie mój nowy nabytek a kupiłem klx650r na dwóch wałkach powiem szczerze bardzo dobry zakup dla ludzi takich jak ja jak motor mocny dość lekki niezawodny silnik już po generalce wymienione ślizgi łańcuszki rozrządu tłok wossner oczywiście i co najważniejsze nowa fabrycznie głowica
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Zastanawiam się nad tym hqs na 800 stopni :?
Kiedyś pryśnięty miałem tym silnik - niestety nie wpadłem na pomysł aby wygrzać tą farbę :roll: Szkoda może to było przyczyną ze wylewająca się benzyna z gaznika zrobiła marazm na powłoce ,płyn hamulcowy dot też robi spustoszenie .
Widzę ze prace pędzą do przodu - gratuluję ;) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Walus
Czyścioch

Obrazek

Troche czsci ktore beda lada dzien. Podpieta mam elektryke, mam juz iskre, w weekend moze odpalam
ODPOWIEDZ