Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - TT/TTR/TTRE
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: TTR 600
Re: Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - TT/TTR/TTRE
Iskra niby jest, dość dobra chyba, fakt że trzeba mocno je.. w kopnik żeby się pojawiła. Świeca nowa, może szukać winny w cewce i kablu WN zanim się szarpne na moduł? To nie tania rzecz.
Moduł niepasuje w sensie takim że kostka jest inna czy ogólnie nie da się znaleźć od XT z tym oznaczeniem które ja mam?
Moduł niepasuje w sensie takim że kostka jest inna czy ogólnie nie da się znaleźć od XT z tym oznaczeniem które ja mam?
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: TT600R
XT ma całkiem inny rodzaj zapłonu, nic tutaj nie wymyślisz.
Sprawdzaj po kolei, zacznij od elektryki, po kolei lecisz wiązkę, często są powypalane styki, ew poprzecierane kable i zwarcie. Później cewka, kabel i fajkę zapłonową i regulator napięcia (wartości znajdziesz w serwisówce, pamiętaj tylko, że ma być do TT600R a nie RE) stator, tutaj tylko zwarcie do masy zdiagnozujesz chyba, że masz dobry sprzęt bo tam rezystancje na cewka to dziesiąte części ohma.
Ogólnie rzecz biorąc zabawy trochę jest
Sprawdzaj po kolei, zacznij od elektryki, po kolei lecisz wiązkę, często są powypalane styki, ew poprzecierane kable i zwarcie. Później cewka, kabel i fajkę zapłonową i regulator napięcia (wartości znajdziesz w serwisówce, pamiętaj tylko, że ma być do TT600R a nie RE) stator, tutaj tylko zwarcie do masy zdiagnozujesz chyba, że masz dobry sprzęt bo tam rezystancje na cewka to dziesiąte części ohma.
Ogólnie rzecz biorąc zabawy trochę jest

-
- Lubiący błoto
Moduł wysłałem do Digitechu na sprawdzenie. A dziś spróbuję pogrzebać w kablach tak jak mówisz, mam jakiś w miare dobry multimetr. Dzięki za pomoc!
-
- Lubiący błoto
Daj znać co, gdzie, jak i za ile 

-
- Lubiący błoto
No to tak, moduł mi sprawdzili, iskra niestabilna, chwilami układ przestaje działać. I teraz muszę zdecydować co dalej, czy kazać im próbować lokalizować problem, to koszt od 50 do 350 za usuwanie zalewy w której są te bebechy modułu, można to robić etapowo żeby zmniejszyć koszt a naprawa to dodatkowe max 100zł. Czyli w najgorszym przypadku całość wyjdzie 450zł aczkolwiek w mailu napisane jest jasno: "Łaczny koszt miesci sie w granicach 100-450pln ale nie kazdy egzemplarz da
się uratować.
Przy tych objawach może być w skrajnym przypadku np. uszkodzone trafo
przetwornicy, element niedostępny."
Czyli już sam nie wiem, gdyby napraw była niemożliwa mogę odstąpić od odbioru modułu czyli nie ponoszę kosztów ale modułu dalej miał nie będę. Jedyny na allegro jest chyba za 500zł, co robić? :/
się uratować.
Czyli już sam nie wiem, gdyby napraw była niemożliwa mogę odstąpić od odbioru modułu czyli nie ponoszę kosztów ale modułu dalej miał nie będę. Jedyny na allegro jest chyba za 500zł, co robić? :/
- glina
- Po ośki w błocie
- Motocykl: była : TT600E 1998
jest : DRZ400E 2002 - Lokalizacja: Bolesławiec
Czy te śruby na obejmach na króćcach gaźnik - filtr powietrza (wejście na gaźnik) mogły się same z siebie odkręcić ?! Dzisiaj zauważyłem, że jednej nie mam (śruby), a druga, na drugim króćcu lekko odkręcona. Chyba bym nie zapomniał ich dokręcić (?), ale sam już nie jestem pewny. Miał ktoś kiedyś taką sytuację ?
-
- Lubiący błoto
Naprawiałbym tak czy siak, te moduły ori padają prędzej czy później a iskra z naprawionego modułu jest wiele mocniejsza niż z oryginału (przynajmniej tak jest u mnie) co przekłada się przede wszystkim na łatwiejsze odpalanie. Jeśli zależy Ci na czasie to oprócz naprawy tego kupiłbym jeszcze sprawny używany (gdybym miał teraz naprawiać to własnie tak bym zrobił) zawsze można go później sprzedać bo to chodliwy temat a przy okazji zostaje Ci jakieś wyjście jeśli okaże się, że Twojego nie da się uratować.andrzeju pisze:No to tak, moduł mi sprawdzili, iskra niestabilna, chwilami układ przestaje działać. I teraz muszę zdecydować co dalej, czy kazać im próbować lokalizować problem, to koszt od 50 do 350 za usuwanie zalewy w której są te bebechy modułu, można to robić etapowo żeby zmniejszyć koszt a naprawa to dodatkowe max 100zł. Czyli w najgorszym przypadku całość wyjdzie 450zł aczkolwiek w mailu napisane jest jasno: "Łaczny koszt miesci sie w granicach 100-450pln ale nie kazdy egzemplarz da
się uratować.
- KrisDOA
- Po kostki w błocie
- Motocykl: TT600E Belgarda 4GV
Gdzie w TT600E jest ten moduł umieszczony?
-
- Czyścioch
- Motocykl: TT 600 E Belgarda
Oryginalnie z lewej strony na ramie przed bakiem. Jeżeli go tam masz to przenieś. U mnie po zderzeniu z drzewem przy niewielkiej prędkości puścił ogranicznik skrętu kierownicy i lewa laga zmiażdżyła mi moduł. Na szczęście elektronika jakimś cudem ocalała 

- KrisDOA
- Po kostki w błocie
- Motocykl: TT600E Belgarda 4GV
Znalazłem pod bakiem